Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Tøffe tider i paradis

Turist-industrien på Bali overlevde 2002-bombene, men etter fjorårets bombeaksjoner, ligger ferieøya nå nede for telling. Som backpacker kan du ha paradisøya nesten for deg selv – samtidig som du holder den skrantne økonomien i live.

Artikler i samme serie:

  1. Tøffe tider i paradis
  2. Reisetips Bali

Det er fremdeles stille på Bali etter den andre bomben 2. oktober 2005. Veldig stille. For å vinne de få utenlandske turistene som fremdeles kommer til ferieøya, ruster balineserne opp hotellene og restaurantene sine. En kafé som under turistboomen på slutten av 1990-tallet sopte inn penger på enkel servering og null dekor er nå forvandlet til et omhyggelig pyntet, trendy etablissement med ferske bakervarer i håp om å tjene nok til å klare seg gjennom enda en uke. For kun de aller beste stedene har håp om å overleve.

– Etter den første bomben i 2002 gikk det ganske kort tid før turistene kom tilbake, men denne gangen holder de seg borte mye lenger. Det er tunge tider på Bali nå, sier en kaféansatt.

Selv drev han en suvenirbutikk i Balis kulturelle sentrum Ubud, en liten landsby som bugner av kunsthåndverk og kulturelle arrangementer. Men med turistene forsvant også inntektene. Da de økonomiske tapene ble for store, ble han tvunget til å stenge. Nå jobber han litt i en slektnings kafé. Også den gjør det dårlig, så vår venn frykter at han må vende tilbake til det harde arbeidet på rismarkene for å forsørge seg selv, kona og den fem år gamle sønnen.

– Nå kan vi ikke gjøre annet enn å vente på bedre tider, sukker han.

Mange balinesere har det som denne unge familiefaren. Selv i turistmekkaet Kuta Beach er det nå langt flere butikker og spisesteder enn det er besøkende. Det betyr at en tilreisende backpacker kan flotte seg for en billig penge og velge og vrake i gode, nyoppussede overnattingssteder, restauranter og vannhull – samtidig som du kan shoppe surfeklær og suvenirer med den beste samvittighet: Hver rupiah du bruker hjelper den hardt pressede ferieøya. Et annet pluss med å dra til Bali akkurat nå, er at du får turistattraksjonene mer for deg selv enn tidligere. Køene rundt de flotteste templene er skrumpet inn og kampen om de beste plassene på stranden er borte.

Fordi mange er desperate etter å få solgt varene og tjenestene sine, må du imidlertid tåle utallige henvendelser om ”Transport?” og ”You buy, madam!”. Ikke alle tar et nei for et nei de første minuttene, og maset kan lett ta litt overhånd. Men du vender deg fort nok til selgergnålet – og det er lett å nyte de flotte, søppelfrie sandstrendene, de billedskjønne rismarkene, de fascinerende hindutemplene og de vennlige lokale. På en slitsom backpackerrundttur i Asia utgjør med andre ord Bali fremdeles en kjærkommen pustepause og rolige dager med høy komfort, rene og ordnede omgivelser samt god mat.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Øglene som kan spise deg

På Komodo bor verdens største øgle, den kjempemessige Komodo-varanen som blir opptil tre meter lang og som kan spise et menneske.

Tips Komodo Nasjonalpark

Her får du tips om hvordan du kommer deg til Komodo, overnatting, penger og reisen videre.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no