Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Sør-Amerika neste?

Sør-Amerika har så langt sluppet terrortragediene som har rammet Nord-Amerika, Europa og Asia. Tross bølger av politisk uro gjennom lang tid, framstår kontinentet nå som et av de tryggere verdenshjørnene.

Artikler i samme serie:

  1. Sør-Amerika neste?
  2. Sør-Amerika neste: Land for land i korte trekk
Sør-amerikanske høydepunkter:
• Byer med fantastiske restauranter og sofistikerte kulturtilbud.
• Stille landsbyer bygget i vakker kolonial stil.
• Svære monumenter etter rike kulturer fra før europeerne kom.
• Fjellområder med uante turmuligheter.
• Vidunderlige tropiske strender.
• Nasjonalparker og enorme uberørte skoger.

Transport: Selv om Sør-Amerika består av 13 land og er nær dobbelt så stort som Europa, er det lett å besøke flere land i løpet av én enkelt reise. Kontinentet har ofte førsteklasses forbindelser mellom de enkelte landene, enten i lufta, på veien eller til vanns. All land har velutviklede fly- og bussnettverk, og ofte er elvebåter og jernbane effektive og opplevelsesrike transportmidler. Søk hos et reisebyrå for å finne flyforbindelser landene i mellom. Kjøp ei guidebok for å planlegge nærmere hvordan du skal forflytte deg.

Overnatting: Turismens betydning er økende i Sør-Amerika, og de fleste steder har overnattingsmuligheter tilpasset backpackerens slunkne reisekasse. De mest populære reisemålene har velutviklede fasiliteter for turister.

Språk: Hovedsakelig spansk, men portugisisk i Brasil. Selv om du helt sikkert overlever med bare engelsk dersom du følger de mest opptråkkede rutene, bør du ta deg tid til å lære litt spansk eller portugisisk på forhånd. En mulighet er å starte turen med et opphold på språkskole i Sør-Amerika. Sjekk pekeren til høyre.

Vær og føre:
Generelt er det helt greit å besøke Sør-Amerika hele året. To tredeler av kontinentet ligger i tropisk klimasone hvor temperaturen sjelden faller under 20 grader. Regnskogene rundt ekvator har en gjennomsnittlig makstemperatur på ca 30 grader året rundt. Jo lenger sør du kommer, jo kaldere blir vintrene som varer fra juni til august. På Tierra del Fuego på sørspissen av Argentina kan det være skikkelig kaldt mellom april og oktober. Ta hensyn til lokale regntider, særlig i Andesfjellene. I Peru og Bolivia kan enkelte veier være uframkommelige til tider mellom november og april.

Sikkerhet: Politisk og sosial uro forekommer i mange av landene i Sør-Amerika, så vær oppmerksom på at streiker, demonstrasjoner, blokader, kupp og unntakstilstand kan skape problemer. Storbyene i Brasil er dessuten kjent for sin høye kriminalitet. Før du reiser bør du følge med på nyhetene og myndighetenes reiseråd.

Underveis er det lurt å følge nettmedier som BBC, CNN eller South America Daily for å sjekke om situasjonen endrer seg i noen av landene du skal reise til.

Reiseruter: Regn ikke med å dekke hele kontinentet på to måneder. Brasil kan være en langtur i seg selv. Opp eller ned vestkysten med Chile, Peru (med mulig avstikker til Bolivia) og Ecuador er et alternativ. Argentina tar også lett en måned av din tid, og kan for eksempel kombineres med Brasil eller Bolivia. Fra Venezuela og Colombia kan du komme deg videre nordover til Mellom-Amerika og Karibia.

Guidebøker: Footprints South America Handbook er utgitt hvert år i over 80 år og er en omfattende, kanskje for omfattende, guide til kontinentet. Lonely Planet og Rough Guides har også gode bøker som dekker hele Sør-Amerika.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Er det trygt å reise dit?

Fuglevirus, terrorbomber, geriljakriger, økonomisk sammenbrudd. Av og til synes det livsfarlig å bevege seg utenfor landets grenser. Heldigvis er det noen som kan gi deg pålitelige reiseråd.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no