Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Støtt sjøstjernene i Sihanoukville!

En buddhistmunk står på stranden i Sihanoukville, Kambodsja dagen etter en sterk storm. Tusenvis av sjøstjerner er skylt opp på land. Munken bøyer seg ned, løfter varsomt opp en sjøstjerne, bærer den ned til vannkanten og slipper den uti havet - tilbake til sikkerheten og livet. Hans unge disipler skjønner ikke hvorfor han gidder - Én ussel sjøstjerne spiller ingen rolle for livet i havet uansett. "Det spiller en rolle for denne ene sjøstjernen", svarer munken.

Dette er utgangspunktet for Sjøstjerne-prosjektet i Sihanoukville. Med sine fine, hvite strender og varme havvann er byen Kambodsjas badeparadis nummer én - turistene som har lagt sin elsk på de overbefolkede thailandske strendene, ville hatt det minst like fint på Ochheutal Beach og Serendipity Beach. Men turistene er få. Og mange i Sihanoukville tjener altfor lite til å klare seg og lever derfor i dypeste fattigdom. Og her kommer sjøstjernene inn: Starfish Project er et lokalt initiativ av frivillige som går sammen om å hjelpe vanskeligstilte i nærområdet, som faller utenfor de internasjonale og statlige hjelpetiltakene.

En mann som brakk benet i en motorsykkelulykke satt to år på gulvet i huset sitt uten å kunne jobbe fordi bruddet aldri leget seg. Han hadde ikke krykker, kunne ikke forsørge familien og ikke reparere det falleferdige taket på huset. Nå har han fått medisinsk behandling, nytt tak og sin egen fiskerbåt takket være sjøstjernene. Slike historier er det etter hvert blitt mange av i Sihanoukville. Men sjøstjernene trenger støtte. Så neste gang du kommer til byen for å nyte strendene og slange deg i behagelige fluktstoler under stråparasoller (en gratis gode for alle turister i Sihanoukville) - hvorfor ikke stikke innom The Starfish Bakery Café?

Bakeri-kafeen ble startet i 2001 av den amerikanske bakeren Deirdre O'Shea, som siden har lært opp handikappede khmerer til å drive etablissementet på vestlig vis. Da kan du spise gode kaker og støtte en god sak samtidig. Pengene du legger igjen her går nemlig rett til Sjøstjerne-prosjektet - og til engelskkurs for fattige khmerer, leseundervisning for analfabeter og andre hjelpetiltak, samt til å dekke alle Starfish Projects administrasjonskostnader.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Møte med døden

Kambodsjas hovedstad Phnom Penh har noen uhyggelige minnesmerker fra Røde Khmers terrorregime. Her kan du se med egne øyne hvordan Pol Pots lydige soldater torturerte og drepte tusenvis av uskyldige mennesker.

Verdens åttende underverk er kambodsjansk

Kambodsja-turen din er ikke komplett hvis du ikke besøker Angkor-templene. De veldige gudshusene av stein er landets turistmagnet nummer én. Svært forståelig. For man trenger ikke å være spretten eventyrer-arkeolog som Lara Croft for å ha glede av Angkor!

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no