Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Møte med døden

Kambodsjas hovedstad Phnom Penh har noen uhyggelige minnesmerker fra Røde Khmers terrorregime. Her kan du se med egne øyne hvordan Pol Pots lydige soldater torturerte og drepte tusenvis av uskyldige mennesker.

Et stille boligstrøk i Phnom Penh huser et av Kambodsjas mest redselsfulle steder. Før Røde Khmer tok makta i landet i 1975, var Toul Sleng en vanlig skole for unge kambodsjanere. Men under Pol Pots ledelse ble skolen gjort om til fengsel under det fryktede navnet S-21. I Toul Sleng ble minst
13 000 mennesker ydmyket, slått, lemlestet, utsultet - og til slutt drept.

Kambodsjas leder Pol Pot hadde bestemt seg for å skru tida tilbake til steinalderen etter at han kom til makta. Landet skulle bli et slags kommunistisk bondeparadis. På veien mot det klasseløse samfunnet sto alle i veien som hadde utdannelse, kunne fremmedspråk, hadde penger, briller, langt hår, gikk med slips eller generelt ikke avvek fra Røde Khmers idé om den perfekte proletar.

Ingen vet ennå hvor mange som måtte gi livet sitt til fordel for Pol Pots drøm. Noen eksperter tror mer enn to millioner mennesker ble drept i Kambodsja i årene 1975-1979.

Toul Sleng er i dag et museum til minne om folkemordet som foregikk for bare 25-30 år siden. Som besøkende trer du inn i de tidligere klasserommene. En gang fikk livsglade ungdommer skolegangen sin i disse rommene, men under Røde Khmer ble uskyldige mennesker slått til døde med jernstenger og kjettinger her. Ingenting er forandret siden. Ser du ekstra godt etter, er det nesten som om blodflekkene på gulvet fortsatt synes. De nakne jernsengene, der fangene ble lemlestet, er fortsatt på plass. Det samme er mange av torturredskapene. På veggene henger bilder av blodige og istykkerslåtte ofre som Pol Pots menn sendte inn i døden.

Enda sterkere enn de intakte torturkamrene, er den store samlingen av portretter som museet har samlet sammen. Bilder av flere hundre Toul Sleng-ofre er stilt ut i den gamle skolen. Menneskene på bildene stirrer på deg med overraskende klare blikk. Du ser redselen i øynene til mange av fangene. Noen er bare småbarn, andre er slitne gamle mennesker som umulig kunne vært til fare i noe samfunn - selv ikke i Røde Khmers bondeparadis. Men likevel måtte de altså dø i Toul Sleng.

Etter et besøk i Toul Sleng-museet er det naturlig å finne en motorsykkeltaxi for å reise til massegravene i Choeung Ek, en halvtime utenfor Phnom Penh. Her finnes Kambodsjas mest kjente "killing field". Flere tusen mennesker ble dumpet i massegraver blant risåkrene ved Choeung Ek. Mange av likene kom fra Toul Sleng. I dag er gravene åpnet. Du ser gropene der likene engang lå, og enkelte påstår at du fortsatt kan finne beinrester fra mennesker rundt gravene.

Mellom gravgropene er det reist et minnesmerke i form av en stupa som inneholder hodeskaller, bein og rester av klær fra de 8995 ofrene som ble funnet i 1980 da 86 graver ble åpnet. Til sammen kan mer enn 17 000 mennesker ha blitt begravet ved Choeung Ek. Fortsatt ligger 43 massegraver uberørt.

Praktisk:
Toul Sleng-museet ligger ved 113. gate i Phnom Penh og inngangsbilletten koster 2 amerikanske dollar. En motorsykkeltaxi fra sentrum koster 1-2 dollar. Choeung Ek ligger 12 kilometer sørvest for Phnom Penh, en tur som tar ca 30 minutter med motorsykkeltaxi fra sentrum. Regn med 3-4 dollar tur-retur for transport. Inngang: 2 dollar.

Reisen dit:
Kambodsja er et naturlig stopp på en rundreise i Sørøst-Asia. Landet ligger mellom Thailand og Vietnam, og det finnes transportmuligheter fra begge nabolandene. Fra Saigon i Vietnam kan du reise med buss til Phonm Penh på omkring åtte timer (ca 10 dollar). Du kan også reise opp Mekongelva fra Vietnam til Phnom Penh. Kommer du fra Thailand er det mest naturlig å krysse grensen ved Poipet i Nordvest-Kambodsja. Herfra er det omkring fem timers bussreise til byen Siem Reap (5-7 dollar), utgangspunktet for de storslagne monumentene i Angkor, Kamobdsjas aller viktigste attraksjon. Fra Siem Reap er det fem timer med hurtigbåt sørover til Phnom Penh (ca 21 dollar).

Reise rundt:
Moto - motorsykkeltaxi - er transportmiddel nummer én for turister som besøker Kambodsja. Regn med omkring 1 dollar for en kort tur, 7-8 dollar for en hel dag.

Overnatting i Phnom Penh:

Det finnes mange overnattingsmuligheter i Phnom Penh. De billigste stedene ligger ved den lille innsjøen Boeung Kak. Her samles mange backpackere, men vær forberedt på enkle fasiliteter og mye mygg. Et dobbeltrom koster fra 3-4 dollar. Ønsker du litt bedre hotell, sjekk ut Monivong Boulevard omtrent midt i byen eller den koselige elvepromenaden Sisowath Quay. Her har Hotell Indochine store og rene rom med luftavkjøling for omkring 15 dollar.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Støtt sjøstjernene i Sihanoukville!

En buddhistmunk står på stranden i Sihanoukville, Kambodsja dagen etter en sterk storm. Tusenvis av sjøstjerner er skylt opp på land. Munken bøyer seg ned, løfter varsomt opp en sjøstjerne, bærer den ned til vannkanten og slipper den uti havet - tilbake til sikkerheten og livet. Hans unge disipler skjønner ikke hvorfor han gidder - Én ussel sjøstjerne spiller ingen rolle for livet i havet uansett. "Det spiller en rolle for denne ene sjøstjernen", svarer munken.

Verdens åttende underverk er kambodsjansk

Kambodsja-turen din er ikke komplett hvis du ikke besøker Angkor-templene. De veldige gudshusene av stein er landets turistmagnet nummer én. Svært forståelig. For man trenger ikke å være spretten eventyrer-arkeolog som Lara Croft for å ha glede av Angkor!

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no