Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Slik gjør du Kinas hovedstad på fem dager

Beijing er et moderne shoppingmekka med designerbutikker og luksusrestauranter. Samtidig: Et tradisjonelt kinesisk samfunn hvor gresshopper er en delikatesse og sykkel fremdeles er fremkomstmiddel nummer 1. Mellom metropolens kommunistiske paradegater og trange smug venter historiske og kulturelle skatter.

At folk flest virkelig bor i Kina, blir åpenbart allerede få timer etter at du ankommer Beijing. For her myldrer det av mennesker: Horder av syklister, et virvar av tutende biler og overfylte busser fyller gatene til trengsel. På fortauene og torgene kommer gateselgerne deg smilende i møte, og hver grønne flekk er okkupert av kinesere som lufter fuglene sine eller trener tai chi, skyggeboksing og andre kampsporter. Det er umulig ikke å la seg overvelde og begeistre av det yrende folkelivet - vel hjemme i Norge igjen er det møtet med det kinesiske folket du husker best. Samtidig byr Beijing på storslåtte severdigheter nok til å fylle hele ferien.

Dag 1: Maktens sentrum
I hjertet av Beijing ligger Den himmelske freds plass (Tiananmen), og det er først når du står på midten av den 440 000 kvadratmeter store plassen at du virkelig skjønner hvor enormt stor Kinas hovedstad er. I den ene enden ligger Den himmelske freds-porten, inngangen til Den forbudte by (Gugong), og stedet hvor Mao Zedong proklamerte Folkerepublikken Kina i 1949. Fortsatt holder formannen et strengt øy med deg fra sitt digre portrett på porten idet du passerer soldatene som vokter inngangen til de gamle keisernes hellige gemakker. Dette var maktens sentrum i Kina i mer enn 500 år, og all denne tiden var de nesten tusen rom på innsiden av den ti meter høye muren forbudt område for alle andre enn keiseren og hans tjenere.

Her hersket 14 keisere fra Ming-dynastiet og 10 fra Qing-dynastiet, og keiserpalasset rommer fremdeles mange skatter fra deres tid: Dragetronen hvor keiseren satt når han befalte sine undersåtter, løvestatuer av purt gull, gigantiske marmormosaikker, treskjæringer og fargerike dragebilder gir alle et innblikk i hvilken blendende prakt keiseren og hans evnukker omga seg med.

Dag 2: Hjemmebesøk hos Buddha

Beijing er full av flotte templer tilegnet både konfutsianismen, taoismen og, ikke minst, buddhismen. Ja, den kinesiske hovedstaden bugner av buddhaer i alle tenkelige varianter: Blå, smellfeite og leende, åttearmede, overjordisk vakre og skremmende stygge - og ingen kan rekke over alle.

En tempel-dag inneholder likevel to absolutte must: Det fargerike Himmelens tempel (Tiantan Gongyuan) er selve symbolet for Beijing og regnes som byens fineste eksempel på Ming-arkitektur. På en solskinnsdag er det deilig beroligende å vandre rundt i tempelparken, hvor du også finner punktet hvor himmelen og Jorden møtes, i henhold til eldgammel kinesisk tro. Hvert år holdt derfor keiseren - som var himmelens sønn - offerseremonier ved et gigantisk alter akkurat her for å blidgjøre himmelmaktene og be om gode avlinger.

Mens Himmelens tempel er mest av arkitektonisk og historisk interesse, er Lamatempelet (Yonghe Gong) fremdeles sentrum for en intens religiøs utfoldelse. Her står buddhister i dyp meditasjon med røkelsespinner i hendene; andre ligger langflate på bakken, mens de messer frem den samme mantraen igjen og igjen. Tempelet er det største lamatempelet utenfor Tibet, og har - med unntak av en 30 år lang stengetid i kjølvannet av kulturrevolusjonen, vært religiøst møtepunkt siden det ble bygget i 1694. Ett av høydepunktene i Yonghe Gong er verdens største buddhafigur skåret ut i ett trestykke: Den imponerende 18 meter høye fremtidens Buddha, Maitreya, smykket med gull og edelsteiner.

Dag 3: Verdens åttende underverk
Intet besøk i Beijing er komplett uten en spasertur på Den kinesiske mur. Når du ser de kinesiske keisernes over 2000 år gamle forsvarsverk sno seg fra fjelltopp til fjelltopp så langt øyet rekker, er det vanskelig ikke å tro myten om at Muren er det eneste menneskeskapte byggverket som kan ses fra månen - uansett hvor mye Neil Armstrong har benektet det. Som en gigantisk drage snor den seg 6400 kilometer gjennom ørkener, over gressletter og langs fjelltinder. Noen steder ligger den riktignok i ruiner og andre steder har den forsvunnet helt, men fortsatt står mil etter mil av den som et taust og mektig minnesmerke over Kinas storhetstider. Muren har sett Djengis Khan og hans mongolhær komme ridende over steppene, og den har utlevd både keiserdømmet og formann Mao.

Det beste stedet å oppleve Muren er i Simatai. Her finner du en av de bratteste og vakreste delene av verdens åttende underverk. På denne 19 km lange strekningen får du også se muren i sin "ville", urestaurerte tilstand, i motsetning til ved Badaling og Mutianyu, hvor de største turisthordene og mest innpåslitne suvenirselgerne holder til.

Dag 4: Grillet kålorm
Etter å ha travet rundt blant storslåtte byggverk og templer i dagevis, gjør det godt med en avslappende dag med shopping, god mat og et møte med kinesisk hverdagsliv.

Hovedstaden i verdens mest folkerike land er i sannhet kontrastenes by. Ikke langt fra den fasjonable shoppinggata Wangfujing og dens kjøpesentre, moteforretninger og tidsriktige skyskrapere, finner du Beijings tradisjonelle boligområder, hutongene. En hutong er en labyrint av trange småveier med grå, enetasjes mursteinhus liggende vegg-i-vegg innimellom. Når du rusler rundt blant koner som koster gatene med palmeblader og eldre menn i mørkeblå Mao-jakker som sitter bøyd over et parti kinesisk sjakk, føles det som å være 100 år tilbake i tid. Og når du passerer den samme sykkelforretningen for annen gang og skjønner du har gått deg vill, blir gleden desto større når du snubler over et klassisk tehus og kan styrke deg med en kopp helsebringende urtete.

Beijing har flust av spennende markeder, hvor du kan få kjøpt alt fra lekre silkestoffer og moteklær til små Mao-statuer og porselen - alt sammen til en billig penge. Husk bare å prute! Om kvelden bør du slentre innom matmarkedet Donghuamen, som er åpent hver aften. I bodene langs fortauet finner du snacks av det mer eksotiske slaget: Skal det være et spyd med helgrillete skorpioner, gresshopper eller kålormer? Eller foretrekker du skilpadde, blekksprut eller rottekjøtt? Den største kinesiske delikatessen er imidlertid pekingand. Et slikt herremåltid kommer i to omganger: I den første retten får du beinfritt andekjøtt som er rullet inn i en tynn pannekake sammen med plommesaus og finhakket vårløk, den andre består av en terrin andesuppe, kokt på alle delene av anda med unntak av kvakket.

Dag 5 - Keisernes feireparadis

Somrene tilbrakte keiseren i Sommerpalasset (Yiheyuan), et gedigent og forseggjort parkanlegg der selv åsene og den idylliske innsjøen er menneskeskapt. Og nettopp om sommeren gjør det ekstra godt å slippe unna alt maset i byen og i stedet rusle bedagelig rundt blant keiserens haller, paviljonger, templer og romantiske kanaler. Ja, disse keiserlige hager regnes som selve forbildet for hvordan en skikkelig kinesisk hage skal bygges opp. Det var den egosentriske keiserinne Cixi som i slutten av 1800-tallet bygget denne 30 kvadratkilometer store keiserlige hagen - med penger som var ment på marinen.

Under kulturrevolusjonen fikk imidlertid Sommerpalasset gjennomgå hardt: Rødegardistene hakket hodet av alle Buddha-figurene og malte over alle de fargerike scenene fra mytologien som prydet den over Lange korridor (Changleng). Den over 700 meter lange gangen er nå restaurert tilbake til original stand, men Sommerpalasset bærer fortsatt tydelige spor etter kommunistenes herjinger. Fortsatt merker man imidlertid den gigantiske parkens fordums prakt.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Folk flest bor i bakvendtland

Graver du et dypt nok hull i jorda, kommer du til Kina. Akkurat som i barnelæren er det ikke fritt for at ting er litt bakvendt der på den andre siden. En blåøyd nordmann føler seg lett litt rar.

Sover med ulver

En hane som galer er det ikke, det er helt sikkert. Brente ikke vaktene i tårnene langs muren ulveskit for å kunne sende røyksignaler til hverandre? Hylene fortsetter i natten. Det drypper kondens fra teltduken, vi hutrer og holder pusten av skrekk. Hvem var det sin ide å telte ved foten av Den kinesiske mur?

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no