Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Guide til Lhasa

Hvordan skal du komme deg på ferie i himmelen? Hvor skal du bo og hvilken severdigheter er verdt å få med seg? Vi har sjekket!

Artikler i samme serie:

  1. På ferie i himmelen
  2. Guide til Lhasa
REISEN DIT
Å fly fra Chengdu (Kina) eller Kathmandu (Nepal) til Gongkar flyplass utenfor Lhasa er den mest vanlige og enkleste måten å komme seg hit på. China Southwest Airlines (CSWA) flyr tur-retur to ganger om dagen mellom Chengdu og Lhasa. Det finnes også ukentlige flyforbindelser fra andre byer i Kina, blant annet Beijing og Xian. Fra Kathmandu går det fly to ganger i uken.

Det er også mulig å ta landeveien, men en kjøretur fra Kathmandu til Lhasa er ikke å anbefale på grunn av høyden over fjellene. Imidlertid er det mange som tar denne turen motsatt vei. Det er også mulig å komme landeveien fra Kina (Qinghai og Yunnan), men dette krever mer tid og planlegging.

REISE RUNDT
Lhasa er en relativt liten by, og så lenge du tar det rolig er det fullt mulig å spasere rundt til de fleste severdighetene. Sykler kan leies ved hostellene for 20-30 yuan per dag. Vær oppmerksom på at det tar tid å venne seg til høyden (3600 moh), og at det bør gå minst et par-tre dager før du beveger deg ut av Lhasa og lenger opp i høyden.

Å kjøre taxi i Lhasa har en fast pris, 10 yuan. Skal du utenfor byen, lønner det seg å avtale pris på forhånd.

Det går lokale busser fra Lhasa til klostre som Sera og Drepung like utenfor byen, og til flere andre byer i Tibet, blant annet Shigatse og Golmud.

Du kan også leie bil. Det vanligste er at flere går sammen og leier bil med sjåfør og guide. Bilveien fra Lhasa til Kathmandu kan gjøres unna på 2-3 dager, men de fleste velger å bruke et par dager ekstra. I regntiden (juli-august) kan veiene imidlertid være lite fremkommelige. Leieprisene for bil med sjåfør ligger på cirka 1000 yuan per dag.

OVERNATTING
De mindre hotellene har enkel, men grei standard. Her må du finne deg i å dele bad og rom, men personalet er vennlige tibetanere. På de beste hotellene finnes det derimot varmt vann, tv og restauranter.

Lhasa hotel, Miri Lam, tlf 6832221, fax 6835769. Det første hotellet med internasjonal standard. Fra 500 yuan per natt.

Tibet Grand Hotel Tibet, 196 Dekyi Nub Lam, tlf 6832787, fax 6832195. 150-700 yuan per natt.

Snow Land Hotel, 4 Mentsi Khang Lu, tlf 6323687, fax 6327145. 30-75 yuan per natt.

Kirey Hotel, 105 Dekyi Shar Lam, tlf 6323462. 30-75 yuan per natt.

Yak Hotel, 100 Dekyi Shar Lam, tlf 6323496. 30-300 yuan per natt.

MAT OG DRIKKE
Rundt Barkhor torg i sentrum av Lhasa finnes mange populære restauranter som serverer både lokal, kinesisk og europeisk mat for en rimelig penge. Tibetanerne foretrekker en enkel diett, og maten lages for det meste av byggmel, kjøtt, oljer og krydder. Tradisjonelle retter er tsampa (melboller av byggmel, te og smør), momo (grønnsaker og kjøtt innbakt i små deigboller ala dumplings) og thukpa (nudler med kjøtt). Nasjonaldrikken, te med jaksmør og salt, serveres med stadige påfyll i klostre og hjemme hos tibetanere.

Tashi's Restaurant, Menzig Khang Lam og i Kirey Hotel på Dekyi Shar Lam. Rimelig og god mat. Kjent for sin ostekake.

Namtso Restaurant, Dekyi Shar Lam. Populært sted med priser i midt i laget. Serverer både lasagne og pizza.

SEVERDIGHETER
Potala Palace. Inntil 1959 Dalai Lamas residens og Tibets administrative sentrum. Rager over 100 meter i været på Marpori Hill, og sies å ha 1000 rom. De mange seremonihaller, kapeller og gravkamre har fantastiske veggmalerier og hellige skatter.

Barkhor torg og Jokhang tempel. Midt i av Lhasa har du den beste muligheten til å se og oppleve ekte tibetansk kultur. Her står fortsatt gamle tibetanske hus, og hit kommer munker, handelsmenn og pilegrimmer til markedet og for å besøke tibetanernes aller helligste tempel. Oppe på taket til Jokhang får du super utsikt over byen.

Drepung kloster. Åtte kilometer vest for Lhasa ligger klosteret som en gang var et av verdens største og hovedkvarter for Gelugpa-sekten (gulehattene). Det ble grunnlagt i 1461, og huser nå 600 munker.

VISUM
Kinesiske myndigheter krever at alle innreisende bestiller en reise inn til Tibet gjennom offentlig godkjente reisebyråer. Avhengig av om du reiser inn fra Nepal (Kathmandu) eller fra kinesisk side (vanligvis Chengdu), stilles det ulike krav til type visum og antall reisende i gruppen. Du må derfor vente med å skaffe visum og eventuell flybillett til du kommer til Kina eller Nepal, men som regel er det enkelt å ordne dette ved de mest populære hospitsene.

VAKSINER
Det anbefales vaksine mot stivkrampe, tyfus, difteri og hepatitt A. Malaria finnes ikke i Tibet, og koleravaksine er ikke nødvendig. Mot høydesyke (AMS) gjelder mye drikke og hvile. Det kan ta opptil 72 timer før symptomene melder seg.

VALUTA
Kinesisk renminbi (yuan) gjelder også i Tibet. En yuan deles i 100 fen eller 10 jiao. Det er mulig å veksle penger i Bank of China i Lhasa samt Shigatse og Zhangmu, eller på de største hotellene. Kredittkort kan brukes i banken, på de største hotellene og i noen butikker.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no