Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Fire ganger verdens største Buddha

Opplev fire av de største Buddhaene i verden!

1. DEN STØRSTE: LESHAN, KINA
Med sine 71 meter er Da Fo verdens største Buddha, selv om han både sitter og er barfot. Så er også navnet Da Fo kinesisk for Kjempebuddha. Ja, bare stortåa hans er 8,5 meter lang og har en negl på 1,5 meter! Kjempen er hugget ut av en fjellvegg og har de siste 2700 årene skuet beskyttende ned på stedet hvor de to elvene Dadu He og Min He renner sammen. Det var buddhistmunken Haitong som i 713 f.Kr. startet byggingen av Kjempebuddha i håp om at hans hellige nærvær skulle temme den sterke strømmen i elva, som krevde så mange elvefareres liv.

Det går båtturer fra havna i Lingyun Lu-gata i Leshan hver halvtime mellom kl 7 og 17. Båtenepasserer noen ganger frem og tilbake foran Da Fo så du kan få fotografert kjempen. Det er også mulig å ta seg til Da Fo til fots.

2. DEN STØRSTE AV BRONSE UTENDØRS: LANTAU, HONG KONG
På den største, men minst befolkede Hong Kong-øya Lantau sitter verdens største utendørs Buddha laget av bronse - i lotusstilling og med en svastika inngravert i brystet. Han sitter på toppen av en ås og ser utover Po Lin-tempelet, som han tilhører. Bronsebuddhaen er av ganske ny dato, og ble bygget vel så mye for å lokke til seg turister som for å være et religiøst midtpunkt. Du kan derfor gå inn i selve buddhaen, hvor munkene har åpnet både vegetarrestaurant og salgsbod med små kopier av kjempebuddhaen laget i alt fra gull til plast.

Båten fra selve Hong Kong klapper til kai i Mui Wo på Lantau-øya. Derfra må du ta buss nummer to til endeholdeplassen for å komme til buddhaen.

3. DEN STØRSTE AV ETT TRESTYKKE: BEIJING, KINA
I det mest berømte lamatempelet utenfor Tibet, Yonghe Gong, står verdens største Buddha skåret ut av ett trestykke. Med sine 18 meter over gulvet og 8 meter under, har han til og med fått plass i Guinness' rekordbok. I 1748 begynte tibetanske treskjærermestre å utforme den veldige buddhaen av stammen til et sandeltre. Tre år senere var mesterverket ferdig, og den 7. Dalai Lama forærte så Buddha Maitreya - fremtidens opprettholder - til den kinesiske keiseren.

Yonghe Gong-tempelet er åpent hver dag unntatt mandag mellom kl 9 og 16.30. Du kommer dit lettest ved å ta t-banens Circle Line til stasjonen Yonghegong.

4. DEN LENGSTE LIGGENDE: LESHAN, KINA
Den kinesiske byen Leshan nøyer seg ikke med å ha verdens største Buddha. De lokale myndighetene er så oppsatt på å punge inn på Buddha-hysteriet, at de har anlagt en gedigen park med 3000 statuer og figurer av Buddha, samlet sammen fra hele Asia. Den store stoltheten i Dongfang Fodu Gongyuan, Den orientalske Buddha-parken, er en 170 meter lang statue av en hvilende Buddha. Og, ganske riktig, den sies å være verdens lengste liggende Buddha.

Det går båtturer fra havna i Lingyun Lu-gata i Leshan som setter deg i land i nærheten av Buddha-parken, som ligger på Lingyun Shan, Den tårnende sky-åsen.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:

Hva trenger du å vite om Beijing? Og hvor mange biler er det i hele Kina? Tallene er overveldene!

Folk flest bor i bakvendtland

Graver du et dypt nok hull i jorda, kommer du til Kina. Akkurat som i barnelæren er det ikke fritt for at ting er litt bakvendt der på den andre siden. En blåøyd nordmann føler seg lett litt rar.

På ferie i himmelen

Nærmere himmelen er det umulig å komme, i hvert fall for de levende. Tibet har alltid hatt et mystisk grep om Vesten. Og selv om kineserne har forandret mye i fjellandet, er Shangri-La fremdeles et magisk sted.

Sover med ulver

En hane som galer er det ikke, det er helt sikkert. Brente ikke vaktene i tårnene langs muren ulveskit for å kunne sende røyksignaler til hverandre? Hylene fortsetter i natten. Det drypper kondens fra teltduken, vi hutrer og holder pusten av skrekk. Hvem var det sin ide å telte ved foten av Den kinesiske mur?

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no