Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Gjennom Himalaya

Vennskapsveien mellom Tibet og Nepal tar deg mer enn 5000 meter over havet. Reisen starter i Lhasa, Dalai Lamas hjemby på verdens tak, og ender i varme og sydende Katmandu.

Artikler i samme serie:

  1. Gjennom Himalaya
  2. Praktisk informasjon
  3. Brev
Reisen langs Vennskapsveien (Friendship Highway) mellom Lhasa i Tibet og Nepals hovedstad er tøff og krevende: Høyden, vinden, kulda, humpene, svingene og de ekle doene gjør den 4-6 dager langer turen til en sjelden påkjenning. Likevel: Turen er ikke ekstrem.

Fra vinduet på en Toyota Landcruiser ser du slettene og åsene på verdens tak suse forbi. Utrolig nok bor det folk de fleste steder her oppe på 4500-5000 meter over havet. Landskapet er goldt og ofte veldig steinete, men noen ganger med vakre grønnkledde sletter. Vinden tar overalt – og vindtett buske og jakke er utstyr du vil savne hvis du ikke har det med.

De første par dagene etter reisens start i Lhasa fyker du gjennom små byer og forbi flotte innsjøer. Den vakre innsjøen Yamdrok-Tso (4500 meter over havet) en halv dags reise fra Lhasa er et selvsagt stoppested på ferden. De snøhvite fjellene speiler seg i det turkise vannet der det bukter seg mellom bergene.

Buddhismen er allestedsnærværende i Tibet. Langs Vennskapsveien kjører du over et titalls fjellpass, og ved hvert eneste pass vaier et vell av bønneflagg for å blidgjøre åndene og sikre en trygg reise. Hver eneste landsby har minst ett stort kloster med rød- eller gulkledde munker og pilegrimer som svinger bønnehjulene sine mens de nynner på hymnen ”O mani padme hum” (”O juvel i lotusblomsten”). Byene Gyantse og Shigatse og landsbyen Sakya er naturlige stoppesteder underveis fra Tibet til Nepal for deg som er interessert i den tibetanske religiøsiteten.

Hovedklosteret i Gyanste har et flere etasjer høyt lotusblomst-formet tårn (stupa, som buddhistene kaller den), som regnes som et arkitektonisk mesterverk. Shigatses svært fotogene Tasilhunpo-kloster er hovedsete for den tibetanske buddhismens nest helligste mann etter Dalai Lama, Panchen Lama. Og Sakya har et arkitektonisk helt enestående kloster bygget av rød stein.

Hvis ikke høyden blir for tøff, anbefaler vi at du går pilegrimsrutene, koraene, rundt klostrene. Å gå omgitt av mediterende pilegrimer mens bønnehjulene svinger samtidig som du blir belønnet med vakker utsikt over det tibetanske landskapet på pilegrimsrundens høyeste punkt, er en gripende opplevelse.

Overalt langs Vennskapsveien er det vakre snøkledde fjelltopper å se. På det som normalt er den tredje reisedagen fra Lhasa, kommer du inn i hjertet av det høye Himalaya. Du ser innover mot Mt. Everest og en rekke andre fjell som strekker seg minst 7000-8000 meter opp mot himmelen. Når du selv står på 5000 meter over havet, er det vanskelig å forestille seg hvor utrolig høye disse fjellene egentlig er.

De fleste som reiser langs Vennskapsveien besøker Mt. Everest Basecamp – startpunkt for ekspedisjoner til verdens høyeste fjelltopp. For å komme inn til denne leiren, tar du en avstikker fra hovedveien (som stort sett holder dårlig norsk grusveistandard med uendelige vaskebrett og humper) og inn i nasjonalparken rundt selve Everest-massivet.

Basecamp ligger 5200 meter over havet, og vips, så står du ved foten av selve Mt. Everest. Verdens høyeste fjell er et imponerende skue, selv om toppen ofte er dekket av skyer. Et kort øyeblikk kan en undre seg hvorfor det egentlig er så fryktelig vanskelig å bestige Everest. Den ligger jo bare en liten klatretur unna … Men når du selv forsøker å rusle opp på nærmeste lille kolle, 100 meter bortenfor basecamp, for å ta et oversiktsbilde over leiren, merker du hvordan den ekstreme høyden tar et drepende tak i kroppen og nesten lammer pusteorganene dine. I tillegg blåser det så du knapt klarer å stå på beina. Temperaturen er 5-6 varmegrader, men det føles som en iskald norsk januarmorgen.

Everest Basecamp blir mer og mer overtatt av turistene. Det er kult å dra inn til leiren, titte og ta noen bilder, men forvent ikke å treffe hardbarkede fjellklatrere og Everest-ekspedisjonister. De fleste bestiger Mt Everest fra den nepalske siden, altså på motsatt side av fjellet. I stedet har lokale tibetanere sett muligheten til å tjene noen slanter på de 30-40 turistene som besøker basecamp daglig i sesongen fra april til oktober. Du får kjøpt enkel mat og te – og kan til og med overnatte.

Mange av turene mellom Lhasa og Katmandu inkluderer overnatting i telt på Everest Basecamp. Vi anbefaler ikke å overnatte her. Mange får problemer med høyden på 5200 meter over havet og ender med å kaste opp hele natta. Det er bedre å besøke Basecamp og det nærliggende Rongphu-klosteret et par timer på dagtid, og så reise ned til de lavereliggende småbyene Shegar eller Tingri ved hovedveien for å sove.

Lokalbefolkningen i det øde området rundt Everest gjør inntekter på turistene som passerer forbi i sine landcruisere. Både Shegar og Tingri har et par-tre slitne hoteller hver og noen enkle spisesteder. Ellers er det jakokser og bønnehjul som opptar folk. Lenger unna vestlig komfort enn et sted som Shegar er det vanskelig å komme. Toalettene her er legendarisk dårlige; de er bare et overfylt, stinkende hull i bakken inne i et lite skur uten dører. En utedo som aldri tømmes eller rengjøres. På grunn av høyden må du drikke ekstremt mye vann, noe som gjør at de grusomme toalettene må besøkes litt vel ofte. Hotellrommene rengjøres også sjelden i dette området. Fasilitetene er enkle, men nudlene og teen inne i den varme spisestua smaker som regel godt etter en lang dag ute i vind og kulde. Og utøy trives heldigvis dårlig i det harde klimaet.

Etter besøket ved basecamp nærmer du deg enden på det tibetanske platået, og Vennskapsveien begynner nedstigningen mot Nepal. Mens startpunktet Lhasa ligger ca 3600 meter over havet, befinner Katmandu seg på bare 1300 meter over havet. På vei mot den kinesisk-nepalske grensen stuper veien ned mot et grønt og frodig lavland. I de endeløse hårnålssvingene ned mot grensen ber du høyt om at sjåføren skal ta det pent og at bremsene ikke skal svikte.

Nyalam er den siste landsbyen du passerer på det tibetanske platået. Her, på ca 3900 meter over havet, kan det ligge snø, mens noen mil lenger ned, på nepalsk side, er temperaturen 25 varmegrader og luftfuktigheten høy. Sørg for å ha et lett klesskift i nærheten; de vindtette klærne og fjellstøvlene har du definitivt ikke bruk for i lavlandet i Nepal.

Grenseovergangen mellom Kina (Tibet) og Nepal kan fort ta tre timer. Vær på grensen om morgenen hvis du kan, så rekker du fram til Katmandu innen kvelden. Når du kommer inn i Nepal, blir du møtt med kaos - nå er du på det indiske subkontinentet. Borte er verdens tak med tibetanerne med runde fjes og røde kinn, her i Nepal det kvinner i sari og hellige kuer som dominerer i gatene.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Hold deg oppe i høyden

Høydesyke kan ødelegge en fantastisk reise til verdens tak. Sørg for masse drikke og rikelig med tid til å la kroppen venne seg til høyden, så unngår du de verste problemene.

På ferie i himmelen

Nærmere himmelen er det umulig å komme, i hvert fall for de levende. Tibet har alltid hatt et mystisk grep om Vesten. Og selv om kineserne har forandret mye i fjellandet, er Shangri-La fremdeles et magisk sted.

Nepal er plaget av politisk uro som skremmer vekk mange turister. Velger du likevel å reise, møter du et vakkert, vennlig og veldig variert land.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no