Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Praktisk informasjon

På ukjente steder, med ukjente språk, kan det være nyttig med noen tips om hvordan du skal finne frem og hva du kan gjøre når du først er kommet frem.

Artikler i samme serie:

  1. Gjennom Himalaya
  2. Praktisk informasjon
  3. Brev
Turen Lhasa-Katmandu

Reiseretning: Vi anbefaler sterkt å starte turen i Lhasa. I Nepal kan du melde deg på gruppereiser som går i motsatt retning. Men siden Katmandu ligger i lavlandet, får du en enorm oppstigning de første to dagene, og dette er en svært tøff belastning. Mange blir høydesyke og må returnere til Katmandu.

Reisen fra Lhasa til Katmandu forgår normalt i en firehjulstrekker. Det er vanlig å gjennomføre turen på 4-6 dager. Fem dager gir deg tilstrekkelig med tid til å besøke Everest Basecamp og interessante klosterbyer underveis. En Toyota Landcruiser, med plass til fire passasjerer, inkludert sjåfør, drivstoff og forpleining for sjåføren, koster 4500-5500 kinesiske yuan (ca 3300-4000 kroner) for fem dager. Med full bil blir prisen dermed snaut 1000 norske kroner per person. Egen mat og overnatting kommer i tillegg, det samme gjør inntreden til Qomolangma nasjonalpark ved Mt. Everest Basecamp. Det siste utgjør ca 150 yuan per person. Hostellene i Lhasa er fulle av oppslag fra backpackere som søker reisefølge, så det er lett å fylle opp en bil.

Høsten 2005 åpner ei bussrute mellom Lhasa og Katmandu. Bussen bruker to dager og koster 70 dollar. Underveis er det én overnatting, og den er ikke inkludert i prisen.

Tibet er okkupert av Kina, og det er restriksjoner på hvor og hvordan du kan reise i dette landområdet. I praksis betyr dette at du må gå gjennom et reisebyrå i Lhasa for å organisere turen til Nepal. Det offisielle byrået FIT er mest til å stole på, og vi anbefaler å bruke byråets kontor i Banak Shol Hotell i den tibetanske delen av Lhasa. Når du leier kjøretøy i Tibet er det viktig å skrive under kontrakt, siden det er en reell sjanse for at bilen bryter sammen eller at turen må avbrytes av andre årsaker. FIT-kontoret på Banak Shol opptrer profesjonelt og gir deg en standardkontrakt som inneholder visse rettigheter dersom uhellet skulle være ute. Før avreise anbefaler vi også å se nærmere på kjøretøyet og sjekke at reservedekk og andre basisdeler er med. Turen til Nepal er en røff påkjenning for bilen.

Sjåførene snakker ofte kun tibetansk. En god guidebok, et kart og en parlør eller lignende er anbefalt reiseutstyr slik at du selv kan følge med og kommunisere med sjåføren underveis.

De fleste har 3-5 overnattinger på reisen mellom Lhasa og Katmandu. I Gyantse, Shigatse, Sakya, Shegar, Tingri og Nyalam finnes enkle overnattingssteder rettet mot turister. Standarden kan være svært enkel, og prisen ligger på 15-30 yuan for en seng. Det kan bli kaldt om natta, så en liten sovepose av fleece eller et pledd er godt å ha. Sjåføren vil normalt anbefale hoteller for deg. Mat er ikke noe problem underveis, men i enkelte landsbyer er utvalget begrenset til litt stusselige ris- og nudelretter. Vi anbefaler å handle inn tørrvarer og snacks i Lhasa, samt alltid sørge for at du har rikelig med vann tilgjengelig. Drikk mye underveis for å holde hodepinen borte i høyden.

Reisebyråene i Lhasa kan bare ordne med transport fram til den kinesisk-nepalske grenseovergangen i Zhangmu. Herfra til Katmandu, ca fem timers reise, må du klare deg selv. På nepalsk side av grensen, fra landsbyen Kodari, går det skranglete og overfylte busser i retning Katmandu. Et alternativ er å bruke privatbil med sjåfør. Ivrige sjåfører kjører deg gjerne til Katmandu for rundt 1000 nepalske rupees per person (ca 100 kr). Be sjåføren kjøre deg til bydelen Thamel i Katmandu – se nedenfor. Visum til Nepal kan du få mens du venter på grensetasjonen i Kodari eller på det nepalske konsulatet i Lhasa, begge steder for omkring 30 dollar. Reiser du motsatt vei, er det umulig å få kinesisk visum på grensen.

Lhasa
Vi anbefaler å bo på vennlige Kirey Hotell. Her har du kort vei til den middelalderaktige tibetanske delen av Lhasa sentrum. Seng i sovesal koster ca 25-40 yuan per natt, dobbeltrom 120-150 yuan. Andre populære hoteller er Banak Shol, Yak og Snowland, alle med lignende priser og greie fasiliteter.

Den beste maten i Lhasa finner du på Namtso-restauranten som ligger inne i Banak Shol Hotell. Her får du både vestlige og asiatiske retter for priser mellom 16 og 25 yuan. Prøv vegetarlasagnen!

Katmandu
De aller fleste backpackere finner veien til bydelen Thamel (bildet). I dette området er absolutt alt innrettet for å tjene turistene, og tilbudet av hoteller, restauranter, puber, reisebyråer, nettkafeer og suvenirbutikker er overveldende. Likevel er Thamel er fascinerende sted hvor du kan nyte en komfort du ikke finner i Tibet. Blant kanskje hundrevis av hosteller er det vanskelig å anbefale ett enkelt sted, men Hotell Tashi Dargey har god standard og svært vennlig betjening. Enkeltrom koster 6 dollar; dobbeltrom 9 dollar. Sjekk ut flere steder selv og lytt til råd fra andre backpackere.

I Thamel er det lett å organisere reiser til andre deler av Nepal, til India eller andre steder i Asia.

Nepal opplever politisk uro. Situasjonen endrer seg stadig, så følg med i nyhetene.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no