Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Reis til Russland

Russland åpner seg som et stadig mer interessant reisemål for backpackere. Spesielt for deg som liker å reise med tog.

Den Transibiriske Jernbane

Se bilde i et større formatDen Transibiriske Jernbane. Foto: Fredrik Larsen

St. Petersburg og Moskva er storbyer med arkitektur, uteliv, shopping og kulturtilbud som ikke står tilbake for andre metropoler på kloden. Resten av Russland er en kontrast til disse storbyene: Endeløse strekninger med vill og øde natur, landsbyer der folk fortsatt lever som de gjorde før Lenin kom til makta i 1917 samt mange grå og triste industribyer som sliter med å kaste av seg den tyngende arven fra Sovjet-tida.

Russland har likevel endret seg mye siden Sovjetunionen kollapset i 1991. Noen har fått det bedre, mens flertallet fortsatt sliter. Men endringene ser ut til å gå kun en vei: Russland blir stadig mer vestlig. Den Amerikaniserte materialismen og kulturen får stadig sterkere fotfeste. Derfor bør du komme deg til Russland nå, mens du fortsatt kan oppleve et rike der arven både fra Sovjetunionen og den foregående tsartida ennå preger landet veldig sterkt. Russisk musikk og scenekultur står fortsatt sterkt, og de aller fleste byer har tradisjonsrike teatre.

Med kommunismens fall har den russiske maten dessuten fått et kraftig løft gjennom langt bedre tilgang til råvarer. Russisk mat er en smakfull slektning av den tradisjonelle norske maten med utstrakt bruk av poteter og andre rotfrukter i tillegg til svin, okse, kylling og fisk i mange varianter.

Backpacking i Russland gjør du best med tog. Landet har et særdeles godt utviklet jernbanenettverk. Det tøffeste er selvsagt å reise med den Transsibirske jernbanen. Fra Moskva til Vladivostok ved Stillehavet er det mer enn 9000 kilometer. Underveis kan du stoppe i spennende byer og se landsbyliv og storslagen natur, for eksempel ved den eventyrlige Baikalsjøen (bildet nedenfor). Du kan også reise med den Transsibirske gjennom Mongolia og ende opp i Kinas hovedstad Beijing. Togreisen kan starte på Oslo S, eller i Narvik for deg som bor i Nord-Norge. Hvis du ikke vil reise hele veien gjennom Sibir, er tog også et glimrende transportmiddel for deg som vil se St. Petersburg, Moskva og andre steder i den europeiske delen av Russland.

NSB kan hjelpe deg med bestilling av togbilletter på enkelte strekninger i Russland. Reisebyrået Intourist er spesialist på Russland og kan ordne fohåndsbestilling av billetter til den Transsibirske jernbanen.

Reglene for å få visum til Russland er dessverre en overlevning fra Sovjet-tida. Du kan ikke bare pakke sekken og stikke avgårde, du er nødt til å ha en formell invitasjon fra en russisk organisasjon (hotell, reisebyrå e.l.) og deretter søke om visum fra den russiske ambassaden i Oslo. Bestiller du en pakke på forhånd som inkluderer all transport og overnatting, følger invitasjonen med. Men dette er både dyrt og lite fleksibelt for deg som backpacker. En rekke firmaer i Russland kan imidlertid skaffe deg invitasjonspapirer uten krav om at du bestiller overnatting eller transport. Du betaler 300-500 kroner for denne tjenesten, men dermed er det formelle i orden og du er i praksis fri til å utforske Russland på egenhånd i inntil en måned (dette er så lenge turistvisumet varer). Da kan du selv kjøpe togbilletter underveis i Russland, noe som er langt billigere enn å forhåndsbestille i Norge. Denne reisemåten krever imidlertid at du har noe kunnskaper i russisk og at du er villiig til å tilbringe en del tid i kø for å få tak i de billettene du ønsker.

Prismessig er Russland omtrent midt på treet. Moskva og St. Petersburg har priser nesten på vestlig nivå, mens resten av landet er rimeligere. Omkring 300 kroner dagen er et nøkternt budsjett. En billett med den Transsibirske fra Moskva til Beijing, inkludert tre stopp underveis, koster ca. 5300 kroner dersom du forhåndsbestiller fra Intourist i Norge. Skaffer du billettene underveis i Russland kan du regne med omtrent halvparten av denne prisen.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no