Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Usikre tider i Nepal

Nepal er plaget av politisk uro som skremmer vekk mange turister. Velger du likevel å reise, møter du et vakkert, vennlig og veldig variert land.

En bevegelse som er ideologisk inspirert av Mao forsøker med våpen i hånd å endre det politiske systemet i Nepal. I dag er Nepal monarki, men maoistene vil kvitte seg med kongedømmet. Situasjonen er spent, og nesten daglig blir mennesker drept i sammenstøt mellom maoistene og regjeringshæren. Dette er selvsagt en alvorlig situasjon, men maoistene har så langt ikke drept eller skadet noen turister. 21. november 2004 ble omkring 10 000 turister rammet av en blokade. I to dager blokkerte maoistene veiene inn til tre distrikter som er populære blant turister. Slike blokader, som fører til at det aller meste av veitrafikken stopper opp, har vært et vanlig virkemiddel i den politiske kampen i Nepal.

Da Ryggsekk.com besøkte Nepal i oktober 2004 følte vi oss trygge. Vi så ingen spor etter maoistene, selv om konflikten var synlig gjennom alle de væpnede regjeringssoldatene som vokter veier, bruer, offentlige bygninger etc. Det er færre turister i Nepal nå enn for noen år siden, men fortsatt reiser mange til dette vakre og vennlige landet.

Nepals hovedstad Katmandu har virket som en magnet på ryggsekkturister helt siden de første hippiene reiste til byen for over 35 år siden. I dag er Katmandu et paradis for backpackere: Bydelen Thamel, der de fleste turistene samles, flommer over av billige og bra overnattingssteder, rimelige restauranter, reisebyråer, internettkafeer og ikke minst glimrende shoppingmuligheter. For deg som er fristet av Nepal, er Katmandu det naturlige stedet å begynne reisen. I Thamels relative luksus og ro kan du organisere fotturer i Himalaya, jungelsafari i Sør-Nepal, bussbilletter til India eller reiser inn i det mytiske nabolandet Tibet.

De fleste fotturister i Nepal finner imidlertid raskt veien til byen Pokhara, ca seks timers bussreise vest for Katmandu. Pokhara er utgangspunktet for fotturer og andre aktiviteter i fjellmassivet Annapurna. Annapurna-massivet består av en rekke fjell på 6000-7000 meter, og den aller høyeste toppen rager mer enn 8000 meter over havet. Hardhausene bruker 18-21 dager på å gjennomføre det som kalles Annapurna Circuit Trek, en krevende fottur der du går rundt hele Annapurna-massivet. Fotturen rundt Annapurna passerer Thorung-La, et fjellpass på over 5400 meter. Den ekstreme høyden, og til tider vind og snø, gjør dette til en tøff overfart. Men med riktig utstyr, god fysisk form og nok tid til å venne seg til høyden, er Thorung-La ingen umulig oppgave. Underveis på Annapurna Circuit Trek sover du i lokale tehus som er ombygd til sovesaler. Mens du går treffer du andre fjellvandrere og det er lett å finne kompanjonger for resten av turen. Advarsel: Legg ikke ut på fottur alene i Nepal! Gå sammen med andre du stoler på eller lei deg en lokal guide (det siste er ikke dyrt og gir deg ekstra trygghet).

Synes du tre ukers fottur er i meste laget? Fortvil ikke, det finnes en rekke muligheter til å gjennomføre kortere turer i Annapurna-området. Rundt Pokhara, som ligger i lavlandet, kan du gå fine dagsturer som kun krever moderat bruk av fysisk kraft. Du kan også fly til den innerste delen av Annapurna Circuit Trek, til et sted som kalles Jomsom. Her kan du oppleve det røffe Himalaya i et par dager, før du flyr tilbake til Pokhara. Pokhara har alle de "luksustilbudene" som du finner i Thamel i Katmandu, det vil si bra overnattingssteder, restauranter med vestlig mat og barer med billige drikkevarer.

For deg som absolutt ikke ønsker å gå i fjellet, anbefaler vi en tur til Royal Chitwan National Park, helt sør i Nepal. Det sørlige Nepal ligger faktisk bare et par hundre meter over havet og har nesten tropisk klima. I Royal Chitwan National Park lever det blant annet tigre, leoparder, nesehorn, krokodiller og aper. I parken kan du dra på jungelsafari, enten til fots eller på ryggen til en elefant. Elefanten brøyter seg gjennom den tette skogen og er du heldig får du nærkontakt med ville dyr. Tigre og leoparder viser seg sjelden for turistene, men nesehorn er et vanlig syn. Turer til Royal Chitwan National Park kan du organisere i Katmandu og Pokhara.

Er det trygt å reise til Nepal, gitt den spente politiske situasjonen? Ryggsekk.com kan ikke svare på hva som er riktig for deg. Sjansen for at du blir fysisk angrepet eller skadet er svært liten, men samtidig er det en reell fare for at du blir rammet av en veiblokade og blir sittende fast i en landsby i flere dager. Du må selv ta et ansvarlig og informert valg. Britiske og Amerikanske myndigheter gir detaljerte reiseråd til deg som vurderer å dra til Nepal.

Lonely Planet har et webforum der reisende kan diskutere og utveksle informasjon. Her kan du finne tips, råd og kommentarer fra folk som er eller har vært i Nepal.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:

Ryggsekk.com har skrevet brev til Lonely Planet om turen mellom Tibet og Nepal.

Gjennom Himalaya

Vennskapsveien mellom Tibet og Nepal tar deg mer enn 5000 meter over havet. Reisen starter i Lhasa, Dalai Lamas hjemby på verdens tak, og ender i varme og sydende Katmandu.

Hvordan skal du komme deg på ferie i himmelen? Hvor skal du bo og hvilken severdigheter er verdt å få med seg? Vi har sjekket!

På ferie i himmelen

Nærmere himmelen er det umulig å komme, i hvert fall for de levende. Tibet har alltid hatt et mystisk grep om Vesten. Og selv om kineserne har forandret mye i fjellandet, er Shangri-La fremdeles et magisk sted.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no