Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Danskebåten?!

Stemplet som ultra-Harry. Utskjelt av kultursnobbene. Men en billig opplevelsestur til utlandet sier vel ingen nei takk til. Ryggsekk.com tester danskebåten.

Vi tester de tre rederiene som trafikkerer Oslo: Color Line til Hirtshals, Stena Line til Fredrikshavn og DFDS Seaways til København. Etter tre reiser tur/retur over Skagerrak, mener Ryggsekk.com at Color Line har den beste båten. Men med København har DFDS uten tvil det beste reisemålet, mens Stena Line gir deg den typiske "drita full før Drøbakstundet"-opplevelsen.

COLOR FESTIVAL
Testet i februar 2004

Pluss:
Koselige og romslige lugarer på billigste klasse. Minner faktisk litt om et hotellrom. Egen radiokanal på lugarene.

Overraskende variert utvalg av barer og restauranter, alt samlet i ei slags gate. Interiøret er trivelig og prisene akseptable. Båten har italiensk og mexicansk restaurant der du kan spise for en fornuftig penge, samt enkel kafé med varmmat. Color Line er helt klart testvinner på mattilbudet til budsjettreisende.

I den toetasjes nattklubben Dancing Palace får du flott panoramautsikt over dansegulvet hvis du sitter i overetasjen. Pluss for herlig gullbelagt trapp.

Shopping: Velutstyrt og temmelig romslig taxfree-butikk. Bra varekatalog.

Color Line har fine terminaler og effektiv insjekking. Tilbyr kjølerom ombord til baconet du kjøper i Danmark.

Minus:
Underholdningstilbudet. Det østeuropeiske bandet spilte sure svisker til glede for danseglade pensjonister, men partystemningen nådde aldri særlig høyt.

Litt langt å gå fra kaia i Hirtshals til sentrum der butikkene ligger.

STENA SAGA
Testet i oktober 2003

Pluss:
Du havner midt i hjertet av Fredrikshavn.

Høy partyfaktor ombord på båten.

Stena Saga gir deg den mest typiske danskebåtopplevelsen. Hvis du forbinder båtene til Danmark med sure og gjerrige pensjonister, feite trailersjåfører med tresko og caps, harry ungdommer fra Østfold som drikker altfor mye - alle samlet i et litt shabby interiør med et distinkt 80-tallspreg, så er det helt klart Stena Saga du har i tankene.

Du får servert herlige baconpølsemenyer med tilhørende cola til nattmat når du blir sulten etter mange timer med drikking, festing og dansing.

Minus:
Underholdningstilbudet. De syngende servitørene er morsomme i begynnelsen, men det varer ikke lenge før du begynner å lengte etter neste pause - når servitørene faktisk serverer deg drinken du har bestilt.

Generelt litt møkkete og uryddig i ganger og fellesarealer, særlig på hjemreisen. Irriterende mye røyking ombord. Inntrykket av båten er rett og slett litt sjuskete.

Taxfree-butikken er utrolig trang. Du må nærmest brøyte deg fram mellom handlegale pensjonister og øltørste partyhester.

Båten har få fristende spisealternativer for ryggsekkturisten. Kun én kafé der du kan få mat til en rimelig penge, og den er svært travel.


PEARL OF SCANDINAVIA
Testet mars 2004

Pluss:
Reisemålet er København. Destinasjonen stiller i en helt annen klasse enn konkurrentene Fredrikshavn og Hirtshals.

Generelt eksklusivt inntrykk. Lyst og åpent ombord. Lugarene er ikke helt på Color Festival-nivå, men er likevel mer enn gode nok.

Skagerraks beste shoppingtilbud. Stor og velutstyrt taxfree-butikk der det er lett å fortape seg.

Stenge røykebestemmelser gjør at lufta i fellesarealene er bedre enn på Stena Saga og Color Festival. Likevel plenty av steder å røyke for den sugne.

Endelig en båt som tar cruiseklisjeen helt ut og arrangerer hesteveddeløp styrt av terningkast. Sats på riktig hest og vinn bonger som du kan bruke ombord.

Minus:
Begrensede spisemuligheter for den gjerrige. Flott restauranttilbud dersom du har mye penger å bruke, men billigstedet Cafe Lighthouse har begrenset utvalg. Fyll opp magen før avreise fra Oslo/København! Mangelen på billige spisesteder er ekstra ille på Pearl of Scandinavia, med tanke på den lange reisetiden til København.

Bortsett fra hesteveddeløpet, er ikke underholdningen i den store Panorama-baren noe å skryte av. Nok et surt danseband fra Øst-Europa.

Ca.-priser ombord på båtene:
Halvliter øl ca. 33-34 kroner.
Drink ca. 50 kroner.
Varmmat på café ca. 60 kroner.

FAKTA DANSKEBÅTEN

DFDS Oslo-Helsingborg-København

Avganger: Daglig kl 17.00 fra Vippetangen i Oslo.
Skip: MS Crown of Scandinavia og MS Pearl of Scandinavia.
Minicruise: Tur/retur med ca. åtte timers opphold i København. Koster 790-1040 kroner, avhengig av tid på året.
Enveisbillett: Fra 665 kroner (975 kr i sommerferien).

Color Line Oslo-Hirtshals

Avganger: Mandag-lørdag kl 19.30 fra Hjortneskaia i Oslo. Daglig i sommerferien og i julebordsesongen. I 2004 er skipet i dokk fra 13.12 til 31.12.
Skip: MS Color Festival.
Minicruise: Tur/retur med snaue to timers opphold i Hirtshals. Restplasser fra 140 kroner, ellers fra 240 kroner i lavsesongen og 390 kroner i høysesongen.
Enveisbillett: Fra 190 kroner.

Stena Line Oslo-Fredrikshavn

Avganger: Tirsdag-søndag kl 19.30 fra Vippetangen i Oslo. Daglig i sommerferien.
Skip: MS Stena Saga.
Minicruise: Tur/retur med snaut to timer i Fredrikshavn. Priser fra 294 kroner midtuke og 394 kroner i helga.
Enveisbillett: Fra 365 kroner.
Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no