Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Berlin med hammer og sigd

Tysklands hovedstad er mer enn trendy barer, en heidundrende kunstnerscene og hippe butikker. Berlin er også full av minnesmerker fra sin tungt belastede fortid. Fremad, kamerater! Bli med på kommunistrundtur i byens gamle sovjetiske sone.

Alexanderplatz

Se bilde i et større formatAlexanderplatz. Foto: Fredrik Larsen

Treptower Park

Se bilde i et større formatTreptower Park. Foto: Fredrik Larsen

Berlin-muren

Se bilde i et større formatBerlin-muren. Foto: Fredrik Larsen

Turen starter på Alexanderplatz, selveste hjertet av gamle Øst-Berlin. Lite er igjen av det snuskete livet Alfred Döblins bok "Berlin Alexanderplatz" (eller filmen ved samme navn) beskriver, for "Alex" ble bombet sønder og sammen under 2. verdenskrig og bygget opp på nytt etter kommunistisk ideal på 60-tallet. Det 365 meter høye fjernsynstårnet som rager over plassen, gjør "Alex" synlig over store deler av Øst-Berlin.

Fra Alexanderplatz går kommunistvandringen videre opp Otto-Braun-Strasse og nedover Karl-Marx-Allee i bydelen Friedrichschein. Som gatenavnet røper, var Karl-Marx-Allee kommunistenes paradegate i Berlin. De åtte-ti-etasjer høye murhusene var selveste utstillingsvinduet for storslagen sosialrealistisk arkitektur - fulle av relieffer som viser staute og lykkelige arbeidere og andre kommunistiske idyller. Ta deg også tid til en tur innom Karl Marx-bokhandelen.

Fortsett nedover gaten Der Pariser Kommune inntil du kommer til Mühlenstrasse, som går parallelt med elven Sprees nordre bredd. Her ligger East Side Gallery, en 1300 meter lang rest av berlinmuren, som inntil 9. november 1989 delte Berlin i to. Den drøyt 1 kilometer lange biten av muren er fyllt med grafittikunst - laget av drøyt 100 internasjonale kunstnere i de første gledesdagene etter murens fall.

Videre går turen over Oberbaum-broen og bortover Am Treptower Park på vei til nettopp Treptower Park. På veien, mens du fremdeles er i bydelen Kreuzberg, passerer du en park hvor et av berlinmurens vakttårn fremdeles står - grått, truende og fullt av grafitti. Inne i selve Treptower Park kommer du til Berlins største sovjetiske mnnesmerke, Sowjetisches Ehrenmal, som ble bygget i 1949 for å minnes de sovjetiske soldatene som døde under 2. verdenskrig for å befri Tysland fra Hitler-regimet. Monumentet er gedigent. Her finner du blant annet en kjempemessig hyllest til Moder Russland hugget ut i stein, en 13 meter høy statue av en russisk soldat som holder et barn mens sverdet hans hviler mot et knust hakekors og 16 sarkofag-steinblokker i stein som representerer hver sin sovjetrepublikk samtidig som de viser den røde armés heroiske kamp.

Fra Treptower Park går turen videre med t-bane til holdeplassen Kochstrasse. Her, noen få meter nedover Friedrichstrasse, lå Checkpoint Charlie, det eneste stedet hvor utlendinger kunne dra fra Vest-Berlin til Øst-Berlin under den kalde krigen. En liten vaktbod merket "US Army Checkpoint", et gedigent bilde av en russisk soldat og et skilt som på flere språk forkynner at du nå forlater den Amerikanske sonen og entrer den sovjetiske står fremdeles igjen på stedet, selv om alle rester av selve muren er fjernet. Her ligger også museet Haus am Checkpoint Charlie, som rommer fotografier og gjenstander som forteller berlinmurens historie. Museet er åpent hver dag mellom 9 og 22.

Fortsett å gå oppover Friedrichstrasse i retning Unter den Linden til du kommer til Behrenstrasse. Her, i Mauerstrasse 34-38, finner du en utstilling om Øst-Tysklands hemmelige politi, Stasi. Den viser hvordan det allestedsnærværende politiet infiltrerte alle samfunnsgrupper og hvordan de rekrutterte uoffisielle medarbeidere til å spionere for seg og angi sine naboer og venner. Stasi - die Ausstellung er åpen hver mandag til lørdag fra klokken 10 til 18. Gratis.

Derfra går du Behrenstrasse til ende, dreier opp Wilhelmstrasse inntil du kommer til Unter den Linden, går gjennom Brandenburger Tor - selve symbolet for gjenforeningen av de to tyske statene - og fortsetter rett frem oppover Strasse des 17 Juni til du kommer til sovjetminnesmerket i Tiergarten. Marmormonumentet som minnes den sovjetiske innsatsen under 2. verdenskrig er etter sigende bygget av stein fra Hitlers palass i Wilhelmstrasse. På hver side av selve minnesmerket står de to første sovjetiske stridsvognene (med numrene 200 og 300 påmalt) som rullet inn i Berlin i 1945.

Kommunistløypen gjennom Berlin bør også lede deg med t-banen U5 til holdeplassen Magdalenenstrasse i bydelen Lichtenberg. Ved siden av å se typiske østblokk-boligblokker, finner du her Stasi-museet. Her, i Ruschestrasse 103, lå det fryktede Stasi-hovedkvarteret. Det er nå blitt forvandlet til et museum ved navn Forschungs- und Gedenkstätte Normannenstrasse, hvor du får se utspekulert overvåkningsutstyr, en vaskeekte fengselscelle, diverse kommunistpropaganda og masse ubehagelig informasjon om DDRs interneringsleire og Stasis virksomhet. Museet holder åpent tirsdag til fredag mellom 11 og 18.

Nær Dahlem-Dorf, ved U-Bahn-holdeplassen Oskar-Helene-Heim i Clayallee, ligger Allierten Museum, som forteller de vestlige alliertes historie om konflikten øst-vest. På gårdsplassen finner du brakken hvor alle som skulle inn i den sovjetiske sektor ved Checkpoint Charlie måtte innom. Her står også et lite stykke fint grafitti-dekorert berlinmur med vakttårn. Innendørs er det dessuten en omfattende utstilling med materiale som viser vestmaktenes virksomhet i Berlin. Museet er åpent hver dag unntatt mandag mellom klokken 10 og 18. Gratis.

Ønsker du å se et stykke uberørt, grå berlinmur, bør du dessuten ta turen til Bernauer strasse (ta t-banen til U-Bahn-stasjonen ved samme navn). Her står et langt stykke halvforfallen mur som et stumt minnesmerke over tider som engang var.

Både SAS Braathens og Norwegian flyr for tida direkte fra Oslo til Berlin. Norwegian frister med priser fra 398 kroner én vei.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Slik finner du billigbillettene

Lyst til å finne de billigste flybillettene du også? Vi gir deg noen triks i jakten på rimelige flyseter, og dessuten hjelp til å unngå at reisen med lavprisselskapet blir uventet kostbar.

Ta bussen til Europa

Er du desperat etter å reise, men har minimalt med penger? Ta bussen! Vi viser deg hvordan du kan komme deg til utlandet med buss for en billig penge. Fra Oslo kan du reise til blant annet Praha, Krakow, Riga, Stockholm og København med direktebuss.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no