Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Hellige Sevilla

Sevilla gir selv beinharde ateister gudstroen tilbake.

Maccjomfru i Sevilla

Se bilde i et større formatMaccjomfru i Sevilla. Foto: Fredrik Larsen

Katedral i Sevilla

Se bilde i et større formatKatedral i Sevilla. Foto: Fredrik Larsen

Glem å finne "Barbereren i Sevilla". Det er de religiøse symbolene som preger Andalucias hovedstad. Den sør-spanske byen er på sitt aller helligste i påsken under Semana Santa-feiringen. Fra mer enn 50 kirker kommer prosesjoner av troende iført Ku-Klux-Klan-kapper og spisse hetter (Ja, det var herfra den slemme, rasistiske Amerikanske organisasjonen hentet kuttene sine). Noen i følget bærer treflåter med hellige figurer av Jomfru Maria eller den lidende Jesus; andre spiller taktfast på trommer eller hjerteskjærende og klagende på trompet. Målet for prosesjonene er den enorme katedralen i hjertet av byen. De hellige flåtene forlater sine lokale kirker ved midnatt og prosesjonene går byen rundt hele natten, fulgt av et stort, spent og entusiastisk publikum.

Semana Santa (spansk for "Den hellige uke") bygger seg opp til et klimaks om morgenen langfredag. Størst forventning er knyttet til Macarena-kirkens jomfru. Hun er tyrefekternes høye beskytter, og når den gråtende madonnaen bæres ut av arbeiderkirken natt til langfredag, roper hele folkemengden "Guapa! Guapa!" ("Vakker", "Vakker"). Og fra en veranda bryter en dame ut i en saeta, en gripende sørgesang til Den hellige jomfruens ære. Høydepunktet kommer når flåten med La Esperanza Macarena ankommer katedralen. Ingen kan unngå å bli religiøs av å oppleve den hellige påskeuken i Sevilla!

Uansett tid på året har byens store katedral en obligatorisk plass på lista over severdigheter. Katedralen ble påbegynt i 1402 og er enorm. Det kanskje mest imponerende trekket ved Sevilla-katedralen er hvor høy kirkebygningen er. Ifølge Rough Guide viser nyere beregninger at kirken er ørlite større enn både St. Paul-katedralen i London og Peterskirken i Roma mål i antall kubikkmeter. Dermed kan Sevilla skryte av å ha verdens største kirke.

Det er høyt under taket inne i Sevilla-katedralen, men aller mest iøyenfallende er det 97 meter høye Giralda-tårnet som ligger kloss inntil den gigantiske kirken. Giralda ble bygget av maurerne som minaret på slutten av 1100-tallet og er et viktig og vakkert stykke islamsk arkitektur midt i det katolske Sevilla. I dag gjør Giralda nytte som klokketårn for katedralen og som et fantastisk utsiktstårn for deg som vil se Sevilla fra oven.

Sevilla-katerdralen er stor og støyende, og det kan være vanskelig å bli sakral når horder av turister er på sprang i alle retninger med kameraene sine. Du bør helst besøke storkirken tidlig om morgenen dersom du vil ha ro rundt deg mens du betrakter alle de vakre altertavlene inne i gudshuset. Dessuten bør du ta deg tid til å besøke en av de mindre kirkene i Sevilla. De aller fleste er åpne - og det er bare å gå inn! Den beste kirken å besøke er Basilica de la Macarena, nord i den nedslitte og fattige bydelen Macarena. Kirken er hjemmet til Macarena-jomfruen, som utenom påskeuken sitter på en nisje bak alteret.

Katolikkene har et mye mer aktivt og følelsesmessig forhold til kirkene sine enn hva vi har i det pietistiske og protestantiske Norge. Det er ikke bare søndag klokka 11 at kirken holder åpent, de fleste kirkene har messer minst én gang om dagen. Under gudstjenesten kommer og går folk som de vil, i sakristiet arbeider kontorpersonalet på sitt støyende vis selv om presten preker lydighet til Gud, og vaskehjelpen lar seg ikke stoppe fra å feie støv av døpefontene selv om presten er i ferd med å forkynne nattverden til menigheten.

Går du glipp av Macarena-kirken, har du mange andre muligheter til få et glimt inn i Sevillas kirkeliv. Byen er nemlig full av gudshus. En byvandring avslører et stort mangfold av former, størrelser og stilarter. Mange av kirkene er ombygde moskeer, noe som gir gudshusene et uvanlig orientalsk preg. Moskeene ble bygget på den tida araberne var herrer i denne delen av Spania. I tillegg til alle kirkene, finner du mange vakre og fargerike bilder av jomfru Maria og helgener. En husvegg i et trangt smug kan avsløre det vakreste kunstverk av et helgenbilde.

Ingen kan unngå å bli betatt av disse flotte bildene. Et besøk til Sevilla er en sterk opplevelse, også for deg som ser på deg selv om ikke-troende. La deg rive med i det sakrale og du får maksimalt ut av den andalusiske hovedstaden!

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Slik finner du billigbillettene

Lyst til å finne de billigste flybillettene du også? Vi gir deg noen triks i jakten på rimelige flyseter, og dessuten hjelp til å unngå at reisen med lavprisselskapet blir uventet kostbar.

Fakta Sevilla:
Fakta Sevilla:

Reisen dit:
Norwegian, SAS Braathens og Sterling flyr direkte til Malaga fra flere norske byer. Priser fra ca. 1500 kroner tur/retur. Derfra kan du ta tog eller buss til Sevilla. Tog Malaga-Sevilla tar ca. to og en halv time. Å fly til Sevilla er normalt mye dyrere enn å fly til Malaga.

Overnatting:
Sevilla flommer ikke over av backpacker-steder. Sjekk Hostelworld eller en guidebok som Lonely Planet eller Rough Guide. Under Semana Santa og Fería de Abril skyter prisene på overnatting i været.

Når du blir lei av alle kirkene ...
Real Alcazar: Den gamle kongeboligen i Sevilla er et vakkert og fredfullt sted å vandre omkring. Den velstelte hagen er en oase midt i den varme byen. Gratis inngang for studenter!

Tyrefekting: Denne erkespanske sporten er nesten like viktig som Gud i Sevilla. Moroa foregår på Plaza de Toros de Real Maestranza, normalt søndag kveld. Billetter fra ca. 25 euro, men da sitter du midt i solsteiken så husk å dekke hodet og drikke masse.

Barrio de Santa Cruz: Den gamle jødiske bydelen, nær katedralen og Real Alcazar. Trange gater, romantiske plazaer, koselige restauranter og tapasbarer ... og temmelig mange turister.

Fería de Abril: Mat, drikke og flamenco i en hel uke. Hele byen er i festivalstemning! Følger to uker etter Semana Santa.

Tapas: Sevilla er tapas-hovedstaden i Andalucia. Prøv noen skåler med serranoskinke, grillet spansk svinekjøtt, chorizo-pølse eller potetomelett ved siden av en kald øl. Deilig!

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no