Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Roma i Dan Browns fotspor

Dan Brown skrev megasuksessen “Da Vinci-koden“. Før det lot han bokas store helt, Robert Langdon, løse koder i Roma. Følg med på en tur rundt i Dan Browns Roma.

Artikler i samme serie:

  1. Roma i Dan Browns fotspor
  2. Praktisk informasjon
Colosseum

Se bilde i et større formatColosseum. Foto: Fredrik Larsen

Kunst i Vatikanet

Se bilde i et større formatKunst i Vatikanet. Foto: Fredrik Larsen

Alter i Roma

Se bilde i et større formatAlter i Roma. Foto: Fredrik Larsen

I 2000 skrev amerikanske Dan Brown boka “Engler og demoner“. Med det gjør symbologiprofessor Robert Langdon sin entre i verdenslitteraturen. Virkelig berømt blir den amerikanske helten i høyhalset genser og tweedjakke først med oppfølgerromanen “Da Vinci-koden”, men allerede med “Engler og demoner” redder vår mann den katolske kirken fra undergangen ved å reise Roma på kryss og tvers mens han løser kulturelle gåter med utspring i den evige stads utallige statuer, fontener, kirker og andre historiske minnesmerker.

Robert Langdon er som sagt ekspert på religiøse symboler. I all hast blir han derfor sendt til Vatikanet for å stoppe trusselen fra det hemmelige, antikirkelige brorskapet Illuminati, som har lagt en utspekulert og grusom plan for å sprenge hele den romersk-katolske kirken i stykker.

Besøker du i Roma, hører kirkestaten Vatikanet hjemme på lista over attraksjoner du ikke kan gå glipp av. Kuppelen på den veldige Peterskirken, designet av selveste Michelangelo, rager over det meste av Roma, og inne i kirken kan ingen unngå å føle seg liten og maktesløs i møte med kirkens sterke symboler, mektige byggestil og kostbare kunstskatter. Kuppelen er åpen for publikum, dersom du er villig til å stå i kø i 1-2 timer og klarte mer enn 300 trappetrinn. Holder du ut, kan vi love perfekte bilder av den symmetriske Petersplassen foran kirken og det meste av Roma for øvrig.

Vatikanmuseet, som ligger inntil Peterskirken, regnes som et av verdens beste museer. Høydepunktene er freskene i Det sixstinske kapell og rommene som Rafael har utsmykket. Igjen, ta høyde for lange køer både utenfor og inne i museet. Har du god tid i Roma og er spesielt interessert i museets samlinger, anbefaler vi flere besøk. Museets mange rom og lange korridorer er fullt av malerier, fresker, tepper, statuer, byster, møbler og andre gjenstander - og du bare rekker over en mindre del av museet på et enkelt besøk.

I boka “Engler og demoner” sitter alle kirkens kardinaler samlet i Det sixstinske kapell for å velge ny pave mens Robert Langdon farter byen rundt for å løse kodene som kan eliminere trusselen fra Illuminati. For mange århundrer siden laget det forfulgte brorskapet en sti av hemmelige tegn gjennom Roma for at bare de innvidde skulle finne deres godt skjulte hovedkvarter. Kan kodeknekkeren Langdon greie å følge alle sporene og finne Illuminatis eldgamle tilholdssted før det er for sent?

Vår helt haster av gårde til Pantheon, tidligere et romersk tempel for alle guder, men siden middelalderen en kristen kirke. Professoren håper å finne det han leter etter ved kunstneren Rafaels grav, som befinner seg inne i kirken. Pantheon er et særegent syn i kirkenes Roma der det ligger malplassert midt inne i den tette bebyggelsen rundt Piazza della Rotonda. De romerske søylene ved inngangen og den veldige kuppelen med åpning i toppen står intakt fra før-kristen tid. Åpningen i kuppelen sørger for dunkelt lys inne i det åpne kirkerommet. I tillegg til Rafael ligger også de moderne italienske konger begravd i kirken.

Men for Langdon er ikke Pantheon det riktige stedet. Han har feiltolket kodene og må lete annetstedshen etter det første stoppstedet på Illuminati-brorskapets opplyste sti. Langdon skal ikke til Rafaels grav, men til et gravsted som Rafael designet. Professor Langdon er en racer til å tyde symboler og koder, og snart bærer det i all hast til Piazza del Popolo - folket plass - et stykke nord for den mer kjente Spansketrappen.

På Piazza del Popolo slipper du unna hordene av turister. Du kan beundre den over 3000 år gamle egyptiske obelisken midt på plassen, en av mange slike i Roma. I “Engler og demoner” får du forklaringen på hva egyptiske symboler har å gjøre i kristenhetens hovedstad Roma.

Tvillingkirkene Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria di Montesanto flankerer begynnelsen på shoppinggata Via del Corso. Etter å ha knipset noen bilder på den flotte plassen, kan du følge Robert Langdon inn i Santa Maria del Popolo, kirken som ligger på nordsiden av plassen og som ser nokså anonym ut utenfra. Her finner Langdon sitt første svar, mens du kan dykke inn i en av Romas største samlinger av kunstskatter. Høydepunktene er de to Caravaggio-mesterverkene som viser konverteringen og korsfestelsen av St Peter.

Ferden langs Illuminatis opplyste sti fører Robert Langdon tilbake til Vatikanet og Petersplassen. Den symmetriske plassen ble designet av “Engler og demoner”-gjennomgangskunstneren, skulptøren Bernini, og er i disse dager nesten alltid full av turister og pilegrimer.

Men Robert Langdon må videre. Turen tilbake til Vatikanet gir bokhelten nytt press på seg for å løse mysteriet med Illuminati - den katolske kirkes totale ødeleggelse er nært forestående om ikke vår venn klarer brasene. Han krysser derfor Tiberen og skynder seg til Santa Maria della Vittoria, en liten kirke ikke langt fra jernbanestasjonen Termini.

Heldigvis har ikke turisthordene oppdaget denne lille perlen av en kirke. Åpningstidene bidrar dog til å holde riffraffet borte: Santa Maria della Vittoria er kun åpen for besøkende fra 8.30 til 11 (til 10 søndag) og fra 15.30 til 18. Likevel, sørg for å finne plass til denne barokk-kirken på programmet ditt. Her får du en vakker kirke helt for deg selv.

Kombinasjonen av et lite kirkerom og en storslagen utsmykning gir deg en slags religiøs nærhet som du ikke får i den gigantiske Peterskirken. Hovedattraksjonen er (nok en gang) Berninis verk St Teresas ekstase, som på uvanlig ukristelig vis viser St Teresa som er i fyr og flamme av å bli tilfredsstilt av en engel.

Med synet av St Teresas eksplosjonsartede uttrykk, nærmer Robert Langdon seg slutten på sin tur rundt Roma. Han har to stoppesteder igjen, og det første fører ham ut i det våte element. På vakre Piazza Navona ligger Fontanta dei Quattro Fiumi (De fire elvers fontene) og her plasker Langdon uti. Selv bør du nok holde deg tørr, men fontenen er likevel verdt et besøk.

Fontana dei Quattro Fiumi ble avdekket i 1651 og den representerer datidens fire store elver: Ganges, Donau, Nilen og Rio de la Plata. Elvene er symbolisert ved fire giganter som reiser seg over Piazza Navona. Igjen står skulptøren Bernini bak, og en egyptisk obelisk er plantet mellom de fire gigantene. Piazza Navona er i seg selv en trivelig plass med bygningsfasader i rødt og oker som skinner i sola. Du kan sole deg med en kaffe eller en drink på en av de mange utekafeene etter å ha studert elvefontenen.

Det er ikke langt fra Piazza Navona over Tiberen til borgen Castel Sant’ Angelo. Men Robert Langdon har dårlig tid nå, og krasjer bilen sin inn i sperringene på Ponte Sant’ Angelo. Englebrua er nemlig kun for fotgjengere, og er den mest populære lenken mellom området rundt Peterskirken og østsiden av Tiberen.

Helskinnet over Ponte Sant’ Angelo sniker Langdon seg inn i borgen på sen kveldstid og møter en livsfarlig fiende … Bronseengelen på toppen av borgen peker med sverdet sitt på Illuminati-brorskapets hemmelige møtested - målet for den opplyste stien rundt Roma. Som besøkende på dagtid slipper du farene og du ser neppe noen Illuminati-brødre, men du kan like fullt nyte utsikten over Roma fra terrassen på toppen av Castel Sant’ Angelo - rett ved det hemmelige møtestedet.

I Castel Sant’ Angelo tar Langdon heldigvis knekken på fienden som har tvunget ham ut på leting rundt det historiske Roma. Vår rundtur slutter her. Det gjør imidlertid ikke dramatikken i “Engler og demoner“, og enten du har lest “Da Vinci-koden” eller ikke, anbefaler vi å følge Robert Langdon rundt Roma. Reis dit selv og ta med boka på turen, så får du maksimalt utbytte.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no