Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

I Beatles' fotspor

En dagstur er slett ikke nok når du skal til The Beatles - hjemby Liverpool.

Artikler i samme serie:

  1. I Beatles' fotspor
  2. Reise dit
The Beatles Story

The Beatles Story.

Huset til Paul

Huset til Paul.

Penny Lane

Penny Lane.

Magical Mystery Tour

Magical Mystery Tour.

Tranmere Rovers

Tranmere Rovers.

Mersey

Mersey.

Du kan lett bruke flere dager på å besøke alle minnene etter byens fire store sønner Paul, John, George og Ringo. Murhusene hvor The Fab Four vokste opp, skolene, kafeene og ikke minst klubbscenene der de fire spilte sin rock ‘n’ roll ligger spredt over store deler av Liverpool.

Start med en tur til museet The Beatles Story i det gamle verftsområdet Albert Dock. Her får du historier, bilder og musikk fra bandets unnfangelse til dets oppløsning og enda litt til. I museet finnes en tro kopi av den originale Cavern Club samt rikelig med suvenirer. Inngang koster ca 8 pund.

Den naturlige fortsettelsen er bussturen Magical Mystery Tour – hvor en billett for å være med koster tolv pund.

To velvoksne herrer med særdeles gode kontakter innenfor den gjenværende Beatles-verdenen tar oss rundt til de viktigste severdighetene. Penny Lane og Strawberry Fields er selvsagt på programmet, det samme er stopp utenfor Johns tante Mimis hus (der Lennon bodde i brorparten av oppveksten) i Mendips Avenue og 20 Forthlin Road, der Paul McCartney vokste opp.

Bussturen er fylt med artige anekdoter fra den velorienterte guiden, mens sjåføren har troverdigheten i orden ved å være gift med en kvinne som gikk i samme klasse som Ringo Starr (og Gerry Marsden fra Gerry and the Pacemakers) på skolen.

Magical Mystery Tour tar deg med på en temmelig lang og svingete vei rundt Liverpools sørlige forsteder, der de fleste Beatles-minnene befinner seg. Men turen ender naturligvis på Cavern Club i Mathew Street midt i kjernen av byen. På klubben spilte The Beatles over 200 konserter tidlig på 1960-tallet. Dagens Cavern Club er imidlertid ikke ekte; den ligger noen meter fra den originale scenen og er noe større. Men adressen er fortsatt Mathew Street.

I samme gate anbefaler vi å avslutte Beatles-runden på The Grapes, puben vis á vis Cavern Club der de fire drakk øl under konsertpausene. Cavern hadde nemlig ikke alkoholservering. Betales-gutta foretrakk bordet nærmest inngangen til damedoen – der fikk de best utsikt til pubens kvinnelige gjester!

Intet Liverpool-besøk er komplett for en Beatles-fan før også klubbene The Jacaranda og Blue Angel er besøkt. Disse klubbene ble eid av Beatles’ første manager, Allan Williams, og the Fab Four har derfor spilt mang en konsert begge steder. Begge klubbene ligger i byens party-distrikt nummer én, Ropewalks-området, som er proppet med utesteder. Der er det full rulle fra tidlig om kvelden.

Åtte dager i uka er fotball på agendaen i Liverpool. Nordmenn valfarter til byen for å se Liverpool FC og Everton spille på de kjente arenaene Anfield og Goodison Park. Begge klubbene har store butikker i sentrum dersom du ikke skal på kamp, men likevel vil sikre deg underbukser i favorittklubbens farger.

Skulle du ønske en rimeligere og mer folkelig engelsk fotballopplevelse, kan du reise til Tranmere Rovers’ hjemmebane Prenton Park i Birkenhead på halvøya Wirral tvers over elva Mersey. Her er få stjerner, og ikke så fryktelig mange tilskuere heller. Men du får garantert en ekte opplevelse fra den mindre glamorøse delen av engelsk ligafotball. Billetter koster 16-18 pund. Ta lokaltog fra Liverpool sentrum til Birkenhead Central eller Rock Ferry. Til stadion er det 15-20 minutters gange fra begge stasjoner.

Eller du kan gjøre som Gerry and the Pacemarkers og ta ferje over Mersey.
Beatles er bare en av flere representanter for Mersey Beat-musikken. Under Magical Mystery Tour får du høre om en del andre, som taktholderne til Gerry Marsden, The Big Three og The Searchers. Guide og sjåfør har selv historier fra ungdommen som medlemmer i noen av de mindre kjente Merseyside-bandene fra 60-tallet.

Gerry and the Pacemakers utvilsomt mest kjente bidrag til musikkhistorien er Ferry Across the Mersey. Der er umulig å besøke Liverpool uten å reise med ferja over Mersey-elva. Fra Pier Head nord for Albert Dock går du om bord på båtene som tar deg tvers over til Wirral-halvøya – eller på en 50 minutters guidet rundtur opp og ned elva til 4.50 pund. Vi trenger neppe forteller hva som spilles over høyttalerne når ferja legger fra kai.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no