Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Ikke lett med jobb og ferie Down Under

Jobb & ferie-visum til Australia markedsføres som den ultimate måten å tilbringe et år Down Under. Sannheten er at mange backpackere ender opp med de aller dårligste jobbene - hvis de finner arbeid i det hele tatt. Nå kommer advarslene mot jobb & ferie-visumet.

Nordmenn mellom 18 og 30 år kvalifiserer til det spesielle Working Holiday-visumet som australske myndigheter utsteder. Visumet gir deg rett til å oppholde deg og jobbe i Australia i inntil 12 måneder. Du kan jobbe maksimalt tre måneder hos hver arbeidsgiver og du kan kun få utstedt dette visumet én gang i livet.

Ifølge en artikkel i magasinet Rough News publisert i 2004 har mange backpackere problemer med å skaffe seg anstendig arbeid i Australia. Magasinet forteller blant annet om en britisk ryggsekkturist som etter to måneders jakt på arbeid ble tilbudt jobb i ei tvilsom kebabsjappe i Melbourne. Tilbudet var på 60 timers arbeidsuke og seks australske dollar (ca 28 kroner) i timelønn. Rough News skriver at backpackere med Working Holiday-visum blir behandlet som ulovlige innvandrere og må ta til takke med de jobbene australiere ikke vil ha. Begrensningen på tre måneders arbeid gjør at mange arbeidsgivere er skeptiske til å ansette backpackere med jobb & ferie-visum.

Hvert år deltar 89 000 ungdommer i Working Holiday-programmet. Mer enn halvparten kommer fra de britiske øyene. Selv om unge briter og irer snakker samme språk som folk i Australia, sliter de altså med å finne jobber de kan leve av. For nordmenn med dårligere engelskkunnskaper kan det dermed være enda vanskeligere å få arbeid.

De australske immigrasjonsmyndighetene sier at Working Holiday-programmet er ment som et supplement til egne økonomiske midler, basert på tilfeldig arbeid. Ifølge samme myndigheter er gjennomsnittslønna 12,46 australske dollar i timen (ca 58 kroner). Working Holiday-arbeidere betaler 29 prosent skatt fra den første dollaren de tjener. Ifølge Work & Travel Company Norges nettsider, kan du regne med å tjene mellom åtte og 15 dollar (ca. 37-70 kroner) i timen dersom du deltar i visumprogrammet. Selskapet skriver også: "Siden det kan ta tid før du får din første lønning bør du ha med tilstrekkelig med penger hjemmefra til å klare deg den første tiden. Lønningene er mye lavere enn de norske, men så er prisnivået også 20% lavere enn i Norge".

Ifølge Rough News ender de fleste backpackere med Working Holiday-visum opp med å leve fra hånd til munn i Sydney i ett år, uten å få sett noe særlig av det enorme landet. Halvparten av de som får Working Holiday-visum forlater Australia før et helt år er gått. Magasinet siterer britiske Emma Ashman, som ga opp å finne jobb midtveis i visumperioden: - Spar opp masse penger og regn ikke med å tjene noe her nede, det skjer bare ikke for øyeblikket.
Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no