Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Lev ut country-drømmen

En dagsreise fra backpacker-mekkaet Cairns ligger den gamle gullgraverbyen Croydon. Ta deg tid til å besøke denne juvelen av en landsby - og bli kjent med det virkelige cowboy-Australia.

Artikler i samme serie:

  1. Lev ut country-drømmen
  2. Informasjon
En gang var Croydon sentrum av det australske gullgraveruniverset - i hvert fall i Queenslands savanneområde. Etter at en skrudd herremann ved navn Aldridge fant en klump gyllent metall her i 1885, tok det ikke mange årene før 8000 gullhungrige lykkejegere flyttet til byen og startet mer enn 5000 gullgruver rundt byen. Ja, så populær var Croydon at den i glansdagene på 1890-tallet hadde over 30 puber, en egen bussfabrikk og var sentrum for 30 mindre satelitt-byer i området.
Under første verdenskrig tok imidlertid gullet slutt. Og Croydon ble en spøkelsesby med en håndfull innbyggere. I dag bor det 220 mennesker i byen, eller 316 om du teller innbyggerne i hele kjempekommunen. Sentrum er krympet til noen få gater. Tilbake står kun én pub, én butikk, et slakteri og to bensinstasjoner. Men et titalls flotte historiske bygninger minner fremdeles om svunnen storhet.

Så hvorfor i all verden bruke en hel dag på å reise til Croydon - en ørliten by midt i tjukkeste ingensteder? Still sulten med en shepards pie på Club Hotel og bli sittende i baren med det vernede interiøret et par timer. Så vet du svaret.

I løpet av den tiden har du ikke bare fått i deg et heidundrende solid måltid landsens kost. Du har høyst sannsynlig også blitt venn med stedets søteste hunder, danset til svingende country fra jukeboksen, tapt en omgang biljard og blitt dratt med ut på gaten for å se fangsten til de lokale cowboyene, som akkurat har vært på villsvinjakt og stolt har fylt bilen med 17 byttedyr - alle drept etter nærkamp med kniv, selvfølgelig. Skytevåpen er for feiginger. Det samme er storbyferier ved den australske kysten. For det er outbacken som teller. Og Croydon er nummer én. Særlig hvis du blir der lenge nok.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Australia på kryss og tvers

Alle vil til Australia. Men få innser på forhånd hvor enormt dette landet er, og de fleste backpackere rekker bare å se en liten flik av det australske kontinentet.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no