Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Shoppingparadiset Moskva

I Sovjet-tiden var Moskva ensbetydende med eviglange matkøer, rasjoneringskort og vestlige luksusvarer kun tilgjengelige for dem med høy stjerne i kommunistpartiet. Nå er den russiske hovedstaden et shoppingmekka der pengene sitter løst og vareutvalget er uendelig.

Artikler i samme serie:

  1. Shoppingparadiset Moskva
  2. Tre shopping-høydepunkter i Moskva
Kirke i St Petersburg

Se bilde i et større formatKirke i St Petersburg. Foto: Fredrik Larsen

Sjal fra St Petersburg

Se bilde i et større formatSjal fra St Petersburg. Foto: Fredrik Larsen

Statue i St Petersburg

Se bilde i et større formatStatue i St Petersburg. Foto: Fredrik Larsen

Moskva er ikke bare stedet der du får kjøpt den Lenin-statuen eller uniformsluen fra Den røde armé som du alltid har drømt om. Her får du alt du kan ønske deg av designer- og merkeklær for en langt billigere penge enn i Norge. Og de vakreste ravsmykker.

Russland lager også verdens beste piratkopier av CD-er og DVD-er som du får kjøpt nesten gratis i butikker og på markeder over hele hovedstaden. Gamle sovjetiske vinylplater med vestlig populærmusikk er attraktive for platesamlere og har høy pris i Vest-Europa. I Moskva får du imidlertid Beatles’ debutalbum “Please Please Me” og andre kultklassikere med kyrilliske bokstaver på coveret for en slikk og ingenting.

Et høydepunkt ved en førstegangsreisende shoppers møte med Moskva er selvsagt byens rikholdige suvenirutvalg. Ingen tur til Russland er komplett uten at en matrjoshka-dukke er med hjem i trillekofferten; du får de karakteristiske tredukkene som får plass inni hverandre i beste tripp-trapp-tresko-stil i alle prisklasser og kategorier. Et lite, masseprodusert sett med erketypiske “babushka”-dukker koster ikke mer enn 10-20 kroner, mens de største og mest forseggjorte med intrikate mønstre og gullmaling og 15 dukker inni hverandre selges for mange tusen kroner. Du kan også få kjøpt matrjoshkaer som forestiller tidligere sovjetiske statsledere, vestlige popstjerner eller - om du har med bilder og gir dukkemakerne en ukes arbeidstid - deg og familien din.

Lekre bokser med emaljemalerier på lokket, varme pelsluer med øreklaffer, tradisjonelle, blomstrete “bestemor“-sjal som garantert holder vinterkulden borte eller partyfine, flortynne kasjmirsjal til brøkdelen av prisen her hjemme er andre suvenirgodbiter som har høy kvalitet og er fine å se på. Kopier av gamle, russiske ikoner kan du også kjøpe på alle Moskvas markeder, i tillegg til i svært mange kirker. Her får du flotte jomfru Maria-bilder med gull- og sølvmaling for mindre penger enn en norsk løssalgsavis. Og vodka, selvfølgelig. Den mest russiske av alle drikker finnes overalt - og i alle varianter og prisnivåer.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Reis til Russland

Russland åpner seg som et stadig mer interessant reisemål for backpackere. Spesielt for deg som liker å reise med tog.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no