Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Jo større, jo bedre i Australia

Australiere har en forkjærlighet for å pryde byene sine med enorme statueliknende gjenstander. Den store bananen, hummeren, gummistøvelen og hundrevis av andre forvokste dingser står stolt plassert over hele landet.

En reise langs australske landeveier byr ofte på store overraskelser underveis. Bokstavelig talt. Over hele landet står såkalte ”Big things” i veikanten – overdimensjonerte modeller av gjenstander og matvarer som liksom skal si noe om byen du akkurat passerte eller i hvert fall tiltrekke potensielle kunders oppmerksomhet til en eller annen butikk.

På toppen av popularitetslisten troner frukt og grønnsaker: Avokado, jordbær, peanøtt, ananas, eple, appelsin, gresskar, kirsebær, banan, mandarin, mango, sopp, potet og et velassortert fruktfat står alle i kjempeformat langs australske veikanter. En annen ”Big thing”-gjenganger er dyr – hver eneste australske delstat har minst ett gigant-dyr å skryte av. På en rundreise kan du risikere å kjøre forbi både en abnormt stor tasmansk djevel, kenguru, koala, pelikan, kylling, reke, hund, padde, maur, merinosau, bille, hummer, okse, dinosaur, ku, orm, edderkopp, hval, orm, bukk og krokodille (som denne kjempen i Normanton, Queensland).

En gedigen flaske Bundaberg rom, en gigantølboks, en forvokst vinflaske eller en kjempestor vinkartong skal få tørste reisende til å ta en drikkepause underveis. Særlig i Northern Territory, som ellers har svært langt mellom de store dingsene, er slike kjempeutgaver av alkoholholdige drikker populære.

Blant de mest obskure ”Big things” er sigaretten i Myrtleford, Victoria, jointen i Nimbin, New South Wales og øyeeplet i Port Macquarie, New South Wales de største høydepunktene.

Ryggsekk.coms ”Big thing”-favoritter:
Den store gyngehesten, Gumeracha, South Australia
Mange av de store australske tingene er temmelig tacky – forvokste kitch-figurer som får turistene til leende å trekke frem kameraet mens de uforstående rister på hodet over lokalsamfunnenes eksentriske smak. En juvel blant ”Big things” er Den store gyngehesten langs Birdwood Road i knøttlille Gumeracha en knapp times kjøretur fra Adelaide. Mot et par dollar i adgangspenger kan du klatre til topps av den drøyt 18 meter høye gyngehesten – og få et diplom som premie. Samtidig reklamerer den flotte gyngehesten for den lokale lekefabrikken som lager solide treleker av den gode, gammeldagse sorten.

Den gyldne gitar,
Tamworth, New South Wales
Tamworth er Australias country-hovedstad. Den gyldne gitaren står på New England Highway i sørenden av byen og er en kjempekopi av countrymusikk-prisen Golden Guitar, som deles ut under countryfestivalen i Tamworth i januar hvert år. Det var Australias country-konge over alle country-konger, Slim Dusty, som avduket den store gitaren i 1988. Den gyldne gitar er tolv meter høy og veier et halvt tonn. Den står ved inngangen til et grundig museum om den australske countrymusikkens historie.

Den store gummistøvelen, Tully, Queensland
Den åtte meter høye grønne gummistøvelen i Tully sentrum er blant de nyere store tingene som pryder Australia. Støvelen kom på plass 3. mars 2003, og verken gjenstandvalget eller størrelsen var noen tilfeldighet. I 1950 satte nemlig Tully australsk nedbørsrekord med et årlig regnfall på 7,93 meter. Siden har sukkerprodusent-byen flottet seg med tittelen Australias våteste by – i knallhard konkurranse med nabobyen Babinda, som har hatt større regnfall enn Tully de siste årene. Da Tully fikk gummistøvelen på plass i håp om å trekke flere turister til byen, begynte Babinda straks planleggingen av sin egen store ting – en paraply.

Ned Kelly, Glenrowan, Victoria
Den seks meter høye statuen av fredløse Ned Kelly hilser alle som svinger av Hume Highway velkommen til Glenrowan. Den lille byen har gjort en hovednæring utav det faktum at det var her Hare’s politihær omsider klarte å fange den beryktede bushrangeren etter en heidundrende shoot out. Ned Kelly er Australias svar på Robin Hood – sammen med gjengen sin ranet han banker og delte byttet med de fattige i protest mot det urettferdige samfunnet der fattige bønder av irsk herkomst systematisk ble diskriminert av de rikere engelskmennene. Statuen står utenfor ett av de utallige Kelly-museene og suvenirutsalgene i Glenrowan.

Les mer om Australias store duppeditter i pekeren til høyre.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Australia på kryss og tvers

Alle vil til Australia. Men få innser på forhånd hvor enormt dette landet er, og de fleste backpackere rekker bare å se en liten flik av det australske kontinentet.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Klikk for full versjon av kart over Australia Kart:
Les mer om Australia Mer om Australia:
Backpack jorden rundt!

Hvorfor reise jorden rundt? Det er en perfekt måte å bli kjent med deg selv, møte nye mennesker, lære om nye kulturer og oppleve ditt livs eventyr! En unik reise som gir deg minner og erfaringer du aldri glemmer.

Verdens mest isolerte by

De fleste som reiser til Australia starter sin reise i Sydney og reiser enten sørover til Melbourne eller nordover til Queensland, hvor du finner kjente destinasjoner som Great Barrier Reef. Det ikke så mange gjør, er å besøke Vest Australia og Perth.

Kangaroo Island

Fra vakre strender til ørkensand, fra seler til sauer og kenguru. Og med avstandene, rammet inn av rød sand, er Kangaroo Island som et komprimmert Australia. En paradisøy spekket med opplevelser. Garantert.

Glem Sydney - Go West

Er du en av dem som drømmer om hvite strender, rød jord og grønne krokodiller? Vest-Australia har alt dette - og mer til.

Qantas årets flyselskap

Australske Qantas Airways er kåret til årets beste flyselskap av et magasin.

Tog til Darwin

Nye muligheter for å reise med tog i Australia: Den nye linja mellom Alice Springs og Darwin har åpnet.

Festival-tid

Karneval og Mardi Gras er på gang i Rio de Janeiro, New Orleans og Sydney.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no