Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Sovjetnostalgi i Murmansk

Den nordlige inngangsporten til det russiske riket er slett ikke så grå og trist som en kunne forvente. Iallfall ikke midt på sommeren.

Den evige soldat

Se bilde i et større formatDen evige soldat. Foto: Fredrik Larsen

Den store plassen i sentrum av Murmansk

Se bilde i et større formatDen store plassen i sentrum av Murmansk. Foto: Fredrik Larsen

Fabrikker i Nikel

Se bilde i et større formatFabrikker i Nikel. Foto: Fredrik Larsen

Gammel kirke

Se bilde i et større formatGammel kirke. Foto: Fredrik Larsen

Hotell Poliarya

Se bilde i et større formatHotell Poliarya. Foto: Fredrik Larsen

Ny kirke

Se bilde i et større formatNy kirke. Foto: Fredrik Larsen

Stormarked i sentrum

Se bilde i et større formatStormarked i sentrum. Foto: Fredrik Larsen

Hvis du synes Russland er spennende, er det ingen grunn til at du ikke skal like Murmansk. Byen med ca 390 000 innbyggere har riktignok bare to severdigheter, men "verdens største by nord for polarsirkelen" viser deg et Russland der vestliggjøringen ikke har gått i samme rasende tempo som i metropolene Moskva og St. Petersburg. Og der ligger Murmansks sjarme.

Murmansk er og blir en sliten havne- og industriby der fabrikkpipene fortsatt pumper ut sur røyk som får lungene dine til snurpe seg sammen etter to dager i byen. I den store havna ligger rustholkene fortøyd, mens folk flest strever med hverdagen i nedslitte, svært grå boligblokker fra noen tiår tilbake. Langs paradegata Prospekt Lenina er det fortsatt få butikker å shoppe i, og vanlige russere handler i stedet i byens mange sovjetaktige handlemagasiner. Bortover veiene ruller en rolig strøm av Lada-er og trolleybusser forbi bannere med bokstavene "SSSR", skilt som sier "Murmansk - heltebyen" og Lenin-statuer og bilder.

Hvis du tror du har glede av å oppleve dette; les videre!

For bak ruinene fra et sammenbrutt imperium, finner du en by som er i ferd med å våkne til en ny dag. Russerne finner tilbake til sin ortodokse religiøsitet, og mange vakre kirker er blitt restaurert eller bygget. I sentrum får staselige bygninger fra byens barndom på 30-tallet nå nye strøk med maling.

Sovjet-nostalgi til side, kapitalismen har erobret Murmansk. Dette betyr arbeidsløshet og tøffe tider for mange, men samtidig en sydende økonomisk aktivitet ved fortauer, gatehjørner, kiosker, markeder og forretninger. For deg som rik vestlig turist betyr det at alt kan kjøpes for penger.

Vi anbefaler russisk shopping i et av handlemagasinene. Forsøk Univermag ved De fem hjørners plass, midt i sentrum. Murmansk har dessuten minst én forretning som selger lokale håndverksprodukter, sjal og andre typiske russiske suvenirer. Forretningen finner du der Prospekt Lenina munner ut på De fem hjørners plass.

Murmansk kan gi deg en fullverdig kveld ute, med sine flere barer, restauranter og nattklubber. Noen spisesteder, som Kruska i Provsoyuzov-gata. har vestlig image og serverer modernisert russisk mat. Sjekk med unge lokale for de siste oppdateringene - flere snakker faktisk norsk etter hyppig trafikk over grensen de siste tiåret. Om sommeren settes uteserveringer opp mange steder, og en halvliter øl går for rundt en tier. Matvarer, dagligvarer, drikkevarer og alkohol er lett tilgjengelig. Går du lei av russiske varer, finnes det en populær Statoil-stasjon i utkanten av byen.

Det er lett å skaffe seg oversikt over polarstaden. De to severdighetene - den ukjente soldaten Alosja og katedralen St. Nikolai - ligger i hver sin ende av det indre Murmansk. Derimellom beveger du deg greit til fots. Fotturen fra sentrum opp til åsen der 36 meter høye Alosja ruver beskyttende over byen - tar ca en time. Vi anbefaler turen, ikke minst for topp utsikt over den riktignok litt disige Murmansk-gryta. På åsen er lufta dessuten friskere enn nede i sentrum.

Men ta turen om sommeren, når midnattsola lyser hele døgnet og bleke russere ser positivt på livet for en kort stund. Folk strømmer ut i gatene og soler seg i bare undertøyet på åsen der Alosja vokter. Et vinterbesøk til mørke og kalde Murmansk har vi ingen grunn til å anbefale, men forsøk gjerne hvis du drømmer om å oppleve gamle Sovjetunionen på sitt gråeste og dystreste - slik det var før jernteppet falt.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Reis til Russland

Russland åpner seg som et stadig mer interessant reisemål for backpackere. Spesielt for deg som liker å reise med tog.

Shoppingparadiset Moskva

I Sovjet-tiden var Moskva ensbetydende med eviglange matkøer, rasjoneringskort og vestlige luksusvarer kun tilgjengelige for dem med høy stjerne i kommunistpartiet. Nå er den russiske hovedstaden et shoppingmekka der pengene sitter løst og vareutvalget er uendelig.

Fakta Murmansk:
Fakta Murmansk:

Reise dit
Du trenger visum for å besøke Russland. Selskapet Grenseland i Kirkenes kan ordne visum til Russland.

Daglig går det buss mellom Kirkenes og Murmansk - via Nikel (bildet). Bussen tar ca 5 timer og koster 390 kroner én vei eller 640 kroner tur/retur. Mer informasjon finner du ved å klikke på Grenseland pekeren til høyre. Du kan bestille helgeturer med to overnattinger i Murmansk for 990 kroner + visum. Sjekk også Pasvikturist.

Det er også mulig å fly til Murmansk fra Tromsø med selskapet Aeroflot-Nord. Du kan komme til Murmansk med tog fra Moskva, så byen kan være første eller siste stopp på en lang togreise gjennom det russiske riket.

Overnatting
Turismen er ikke særlig utviklet i Murmansk. En del nordmenn og noen finner besøker byen, og de fleste bor sentralt enten på Russlandia Poliarnie Zori Hotel (bildet) i Knipovicha 16 eller Hotel Arktika i Prospekt Lenina 82. Priser: Ved å bestille på nettet, for eksempel Expedia.com, får du priser på 75-80 dollar for et dobbeltrom, det vil si rundt 500 kroner. Tips oss gjerne hvis du kjenner til rimeligere bomuligheter i Murmansk.

Penger
Generelt lave priser i Murmansk. Du får et måltid mat for 30-40 kroner. Lokale suvenirer er billige. Det finnes minibanker overalt. Ha litt norske kroner eller dollar i kontanter som reserve.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no