Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Reisebrev fra Krim

Reisebrev fra Krim

REISEBREV: Natalie og Jørgen Endresen har gjort som de tidligere sovjetpampene: Reist til Krimhalvøya ved Svartehavet. Krim ligger i dag i Ukraina og er et attraktivt reisemål for deg som vil litt utenfor allfarvei i Europa. Her kommer et reisebrev fra Krim.

Blomster i Krim

Se bilde i et større formatFlotte blomster i hagen utenfor plasset. Foto: Natalie og Jørgen Endresen

Det livadiyske palass

Se bilde i et større formatDet livadiyske palass. Foto: Natalie og Jørgen Endresen

Gammelt kloster

Se bilde i et større formatEt gammelt kloster. Foto: Natalie og Jørgen Endresen

Havnen i Jalta

Se bilde i et større formatHavnen i Jalta. Foto: Natalie og Jørgen Endresen

Jalta

Se bilde i et større formatJalta. Foto: Fredrik Larsen

Den halvøyen som stikker ut i Svartehavet er i dag en del av Ukraina. Ukraina består av mange ulike regioner og folkegrupper. De største folkegruppene er ukrainere, polakker, tyskere, russere og jøder. Flagget i blått og gult symboliserer kornåker mot blå himmel.

På vår reise så vi flere kirker som var under bygging. Kristendommen står sterkt i landet. Det er flest gresk-ortodokse og gresk-katolske. Valutaen heter gryvna (1 gryvna tilsvarer 1,27 kr). Minibanker fant vi alle byer som vi besøkte. Nordmenn må fortsatt ha visum til landet. EU-borgere er fritatt. Vi tok fly fra Stockholm til Kiev. Reisen gikk videre med tog. Dette transportsystemet er meget godt utbygd i Ukraina. Togene kommer og går nøyaktig i henhold til rutetabellene. Du kan velge en god standard til en rimelig penge.

Etter et stopp i industribyen Kryvy Ryh gikk turen videre til Krim. Dette var det store feriestedet i det tidligere Sovjetunionen. Turiststrømmen er fortsatt dominert av østeuropeere (russere, ukrainere, polakker og hviterussere). Ukraina har imidlertid valgt å knytte seg nærmere til Sentral-Europa. Dette har medført at barn og ungdom ikke lærer russisk lenger. Ungdommen lærer i stedet engelsk eller tysk. Dette betyr at Krim vil bli et mer tilgjengelig reisemål for folk fra Vest-Europa i fremtiden.

Krim er et fantastisk område. Den som en gang har vært på Krim ønsker å komme tilbake. Der er flokker av delfiner som følger båter. En forfatter skrev dette om Krim: ”De lange trær med trylledekorasjoner, det blå hav som flyter sammen med himmel, skyhøye vegger av fjell, grender, som noen liksom har sluppet ned i kaos av klipper og skog.”

Krim er et knutepunkt mellom Øst og Vest. Historien om Krim er en historie om grekere, tatarer og kosakker, kirker til de første kristne og moskeer. Krim var provins av Roma, Bysants og Russland. Her er mange flotte palasser, hulebyer og borgruiner fra middelalderen.

Tatarer kom til Krim i det 14. århundre og grunnla et muslimsk kongedømme i det 15. århundre. Bakhchysarai var hovedstad på Krim. Der ligger palasset til den siste krimske khan (sultan) med to moskeer, harem, falketårn, gårder med fontener, kirkegårder med praktfulle gravsteiner og tre mausoleer. Størstedelen av palasset ble ødelagt i krig.

”Fontene av tårer” er en av de mest romantiske arkitektoniske minnesmerker i palasset. Denne fontenen fengsler mange diktere og malere. En gang ble ei skjønn jente forært til khanen. Denne jenta ble khanens elskede kone. Men jenta elsket ikke khanen (sultanen). En rival blendet av sjalusi drepte henne. Khanen sørget. Han kontaktet en skulptør og sa: ”Lag en skulptur som får stein til å gråte”. Skulptør Omer laget ”Fontene av tårer”. Fra lotusblomsten drypper en dråpe vann ned i et beger. Når begeret blir fylt, drypper dråper inn i to sidebeger.

Ved siden av khanens (sultanens) palass ligger et gammelt munkekloster. Grekere bygde klosteret inn i fjellet for om lag 1000 år siden. Dette er et av de største klostrene i Ukraina. Krim er et gammelt kristent område. Her preket apostlene Andreas og Kliment, som var eleven til apostelen Peter.

Palasset Svalerede er et kjent landemerke på Krim. Borgen har tysk middelalderstil, den er fundamentert på toppen av en 40 meter høy klippe. Svalerede er en eksklusiv restaurant i dag.

Jalta er en av de mest kjente byene på Krim. Her bor 100 000 mennesker. De fineste og dyreste hotellene ligger her og i småbyene rundt. Jalta ble forvandlet fra et fattig fiskevær til en vakker turistby.

Det er mange palasser på Krim. Vi besøkte ikke alle. Vi tok gondolbane til et av de pene fjellene på Krim, som heter Ai-Petri. Ai-Petri er et gresk navn, det betyr Sankt Peter. Det er store einerskoger på fjellet. Oppe på fjellet gikk vi på tatarsk kafé. Her prøvde vi tatarsk mat og lokalproduserte viner. Vinene var kjempegode. Tatarene bruker ikke sukker og sprit til å lage vin.

Det er flere vinindustriselskaper på Krim. Krimske viner har fått gull- og sølvmedaljer i internasjonale konkurranser. Dronning Elisabeth II kjøper hvert år en tønne vin, som heter ”Hvit muskat av rød stein” fra selskapet Massandra. Oppe på fjellet Ai-Petri går det an å ri på hest eller kamel og det er det store suvenirtorg for turister.

Det livadiyske palass var sommerresidensen til den russiske tsar Nikolai II. Den livadiyske park og palasset er et fremragende minnesmerke over arkitektonisk parkkunst. Palasset ble bygd i italiensk senrenessansestil. I første etasje var det fem flotte stuer, i andre etasje var det personlige rom for tsarfamilien. Dette palasset er et av de mest populære i verden for turister. Tsar Nikolai ønsket å bo her med familien og dyrke roser etter at han ble avsatt. Slik gikk det imidlertid ikke, hele familien ble henrettet.

I perioden fra 4. til 11. februar 1945, tre måneder før Tysklands kapitulasjon ble det holdt en konferanse i palasset hvor USA, Sovjetunionen og Storbritannia deltok. Den såkalte Jalta-avtalen innholdt en ”deklarasjon om frigjøring av Europa” og de ble også enige om å etablere en verdensorganisasjon (FN). Roosevelt hadde residens i palasset i konferansetiden.

Voronsov-palasset ble bygd etter den engelske arkitekt Blårs tegninger. Greve Voronsov eide palasset. Rundt palasset er det en stor park med trær fra hele verden. 5000 mennesker brukte 20 år på å bygge palasset og parken.

Krim er område med 5 religioner: kristendom, islam, jødedom, buddhisme og hinduisme. Templer fra ulike religioner står i samme område. Krimske innbyggere er vennlige og gjestfrie folk.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Reisebudsjett: Europa

Hvor mye penger bør man ta med seg til denne delen av verden?

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no