Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Indisk trafikk- som en tur på tivoli

Indisk trafikk er et kapittel for seg selv. Her gjelder kun to regler: ”Vik for kuene!” ”Tut og kjør!” Ellers kan du gjøre akkurat som du vil.

Artikler i samme serie:

 1. En liten blondine i store India
 2. På rømmen fra Dehli
 3. Indisk trafikk- som en tur på tivoli
 4. Rottehelvete
 5. Varanasi- den helligste by
 6. Tog i slummen
 7. Himmelske Pondicherry
 8. Verdens beste lesesal
 9. Puppeklypere
 10. Krangle aldri med en rickshawsjåfør!
 11. Bollywood - here we come
Indisk trafikk

Indisk trafikk.

På vår ferd fra Dehli til nabobyen Agra, ble det mange hyl fra oss vestlige pysene. Det var som å kjøre berg- og dalbane, om ikke verre… Fem biler i bredden på en vanlig tobaners vei, i tillegg til kuer og mennesker, syklende som gående. Det var det vi så og måtte innse at vi var en del av. I folkemylderet var det bare å si tut og kjør, og sjanse på at forbikjøringen skulle gå bra også denne gangen. Av en merkelig grunn har indere store behov for å kjøre forbi de andre, uansett om personen foran kjører rikelig fort nok. Det merkelige er at det alltid så ut til å gå bra, selv om det ofte bare var en centimeter om å gjøre. Jeg vil være litt frekk å røpe indernes ”eksotiske” forbikjøringstips: ”Ta av sidespeilene, hva skal du med dem?!” Uten sidespeil blir veiene visst nok mye bredere… (Nesten ingen indiske bilder har sidespeil.)

Kuene er de eneste trafikken har respekt for. Møter man på ei ku, må man pent vente til kua sakte men sikkert har ålet seg over veien. Og indiske kuer nyter å se de stressede blikkene til alle de utålmodige ”forbikjøringsmestrene”, og de tar seg gjerne ekstra god tid med å gjøre sitt nødvendige foran bilpanseret før de endelig slipper sjåførene forbi. Min personlige mening er at inderne har mye å takke kuene for, da de regjerer trafikken. Kanskje satt litt på spissen, men disse lure ”fartsdemperne” har nok redda mange liv… (Enda et tips til norske veimyndigheter?)

Vi ble utrolig nok vandt med den indiske trafikken og de ville ”kuplikts-reglene” som med alt annet. Vår hyggelige guide, kjørte oss rundt til de store millionbyene Jaipur og Agra. Selv om vi til tider holdt på å bli nervevrak av alle innpåslitne selgerne og tiggerne, så ble det artigere og artigere å være norsk i India. Etter hvert ble vi mer og mer vågale, og turte å gå oftere ut av bilen. Og etter hvert sto faktisk øynene våre på stilk ut av vinduet. Greit nok at indere er fryktelige til å stirre, men når jeg tenker meg om så var vel ikke vi så mye bedre selv. I India går det nemlig ikke an å ha øynene lukket. Ting skjer konstant, og lukker du øynene noen sekunder kan du være sikker på at du har gått glipp av noe du burde ha sett.

Jaipur anbefales (så sant du takler all oppmerksomheten). Et ordentlig kulturmekka og et shoppingparadis! Der fikk vi oppleve utrolig mye på bare et par dager: enorme palasser, panoramautsikt over den uendelige byen, aper i gatene, elefantriding, apepalasset (et palass med ikke mindre enn en million ville aper!) den berømte bydelen ”pink city” og ikke minst et mylder av eksotiske helindiske butikker. Det negative er at du garantert blir rundlurt av selgerne. Billig er det uansett, men det blir likevel feil å betale mange ganger mer enn varen er verdt. Jeg betalte i følge ærlige indere ti ganger mer for en sari enn den var verdt. I tillegg ble jeg lurt til at det skulle være dyr silke i beste kvalitet. Og jeg som var fast bestemt på og ikke la meg lure i India! Jeg advarer dere, det er ikke lett selv for en gnien og observant sunnmøring…

Agra kan også anbefales, så sant du tåler å bli sort i nesa. Denne byen var praktisk talt så forurenset at nesene våre måtte ”eksosrenses” hver kveld! Vi kjente og så forurensingen over hele Nord-India, men Agra kan vel sies å telle aller dårligst ut her. Likevel, hvem vil vel gå glipp av Taj Mahal, det verdensberømte kjærlighetspalasset, når man først er i India? Bare denne ene bygningen er garantert grunn nok til å ta turen til Agra. Taj Mahal er et fantastisk byggverk som kan få alle og en hver til å skjelve av beundring! Men pass på å ta turen til palasset grytidlig på morgenen, før den verste eksosskya har lagt seg over byen. Et grått skylag klarte dessverre å ødelegge mye av den flotte utsikten da vi besøkte palasset.
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no