Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Øyperlen som savner kommunismen

Fiskerne på øya Olkhon i Bajkal-sjøen savner Sovjet-tiden. Da hadde de i hvert fall jobb, strøm og telefonforbindelse. Nå har de bare slående vakker natur. Og noen eventyrlystne turister.

Hellig fjell i Olkhon

Se bilde i et større formatHellig fjell i Olkhon. Foto: Fredrik Larsen

Kyr i Olkhon

Se bilde i et større formatKyr i Olkhon. Foto: Fredrik Larsen

Utsikt i Olkhon

Se bilde i et større formatUtsikt i Olkhon. Foto: Fredrik Larsen

For en norsk turist er et besøk på Olkhon-øya som en tidsreise langt tilbake i tid. For 5250 kilometer fra Moskva, i hjertet av Sibir, har ikke Vladimir Putins befalinger så stor verdi. De nærmere 1000 menneskene som bor på den vakre øya med de forrevne klippene og de idylliske trehusene har mer enn nok med å fange nok fisk til å overleve.

- Moskva er fremdeles et sort hull som alt suges inn i og sendes ut fra. Alle varer importeres til Moskva, og når du er så langt unna sentrum som her, tar det lang, lang tid før varene og godene kommer frem. De fleste her på Olkhon hadde det bedre i Sovjet-tiden, sier Jevgenij “Jack” Sheremetoff, en selvstendig næringsdrivende fra Irkutsk som lever av å skreddersy turer i Bajkal-området for utenlandske turister.

Selv ikke i Olkhons største landsby Khuzhir er det noen som har rennende vann. Her er det fremdeles utedo og tradisjonell sibirsk badstue som gjelder. Før hadde de riktignok strøm døgnet rundt og telefonlinjer både de fem landsbyene imellom og inn til fastlandet. Men etter at Sovjetunionen brøt sammen for snart 15 år siden, sank levestandarden dramatisk: Siden det betyr økonomisk tap å drive det enorme kraftverket på fastlandet, forsvant strømmen på Olkhon da markedskreftene begynte å råde. Og da fabrikker begynte å betale for å ta i mot metaller, tok øyboerne ned de kobberholdige telefonlinjene i nattens mulm og solgte dem til høystbydende.

Strømtyv og tjuvfisker

Nå får fiskerfamiliene på Olkhon strøm et par dager i uken. I Khuzhir har noen familier gått sammen om å drive et strømaggregat. Våre verter Olga og Nikolaj “Kolja” Mikhailov har ikke råd til å være med på dette samarbeidet. Men Kolja vet råd. Han har tjuvkoblet seg på strømnettet. Derfor har han blendingsgardiner på kjøkkenet for at naboene ikke skal se at han har strøm også på strømløse dager.

Men strøm er ikke alt Kolja stjeler; han er én av mange menn på Olkhon som tvinges til å tjuvfiske for å overleve. I Sovjet-dagene fikk alle øyas fiskere jobb på den lokale fiskeforedlingsfabrikken. Nå har kravet om lønnsom drift ført til kraftig nedbemanning. Fabrikken har kjøpt opp alle fiskeløyvene for øya og dermed sikret seg monopol. Det betyr at selvstendige fiskere som Kolja og kompisene hans tvinges til å fiske ulovlig. Og blir de tatt av inspektørene, må de ut med 100 fisk i bestikkelsesbot.

- Fisken selger jeg til en fyr som eier en 700 kilos fryseboks. Han kommer hit og fyller den, før han kjører fisken inn til Irkutsk og selger den der, sier Kolja.

Vodka som varmovn

Mens fiskefabrikkens ansatte har store, overbygde fiskebåter, drar de selvstendige fiskerne ut i sine små, åpne trebåter med dårlig motor i team på tre og tre. Kolja og kompisene hans setter ut sitt 70 meter lange garn om kvelden og henter inn igjen fangsten neste morgen. Men de har ofte problemer med å finne igjen nettet. Når de plasserer det ut, skriver de ned beliggenheten i forhold til tre kjennemerker på land, som den hvite steinen eller det skjeve treet. Men hvis en av gutta er litt slurvete eller full når han måler opp, må de lete i timevis for å finne igjen garnet. Hvorfor ikke kjøpe billigste GPS for å spare seg for alt strevet?

- Nei, vi ville aldri klart å huske hvordan den virker. Dessuten ville en av oss miste den i vannet så snart han ble litt full, svarer Kolja.

Fiskerne er alltid klinkende edru når de drar ut for å fiske. Men skal de holde ut i en åpen båt i den strenge Sibir-vinteren, er de nødt til å drikke vodka. Særlig i november og desember når de isfisker er det nødvendig med alkohol i blodet for å holde varmen.

- De lever et hardt liv, ja vel. Men flytte fra Olkhon? Det vil de aldri! Her har de den vakre naturen og fisken. Kolja og gutta hans ville aldri trives inne i byen, sier guide Sheremetoff.

Fakta om Bajkal-sjøen

Bajkal-sjøen kalles “Sibirs perle” - ikke så underlig, for et mer krystallklart, knallblått vann skal du lete lenge etter. Den 636 kilometer lange og på det bredeste 60 kilometer vide sjøen har fasong som en banan. Bajkal er verdens dypeste innsjø og rommer en femtedel av alt ferskvann på jorda. Og 80 prosent av all flora og fauna ved Bajkal finnes det ikke maken til noe annet sted i verden.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Reis til Russland

Russland åpner seg som et stadig mer interessant reisemål for backpackere. Spesielt for deg som liker å reise med tog.

Shoppingparadiset Moskva

I Sovjet-tiden var Moskva ensbetydende med eviglange matkøer, rasjoneringskort og vestlige luksusvarer kun tilgjengelige for dem med høy stjerne i kommunistpartiet. Nå er den russiske hovedstaden et shoppingmekka der pengene sitter løst og vareutvalget er uendelig.

Sovjetnostalgi i Murmansk

Den nordlige inngangsporten til det russiske riket er slett ikke så grå og trist som en kunne forvente. Iallfall ikke midt på sommeren.

Fakta Olkhon:
Fakta Olkhon:

Reisen dit
For å komme til Olkhon, må du først reise til Irkutsk. De fleste vestlige turister velger å legge inn Sibirs svar på Paris som et stopp på en tur med den transsibirske jernbanen fra Moskva til Beijing eller Vladivostok. Det går tog daglig fra Moskva til Irkutsk; turen tar 88 timer. Det tidligere statlige sovjetiske reisebyrået Intourist kan hjelpe deg med å bestille togbilletter og transport til Moskva samt eventuelle overnattinger, i tillegg til å gi deg den nødvendige invitasjonen (trengs for å få visum til Russland). Det går også an å fly rett til Irkutsk, men fordi reisemålet er såpass uvanlig, lønner det seg å ta kontakt med Aeroflots Oslo-kontor eller reisebyråer som STA Travel og Kilroy Travels.

Bajkal-sjøen ligger 65 kilometer fra Irkutsk, Sibirs svar på Paris. Sommerstid går det busser fra Irkutsk til Sakhyurta, den landsbyen på fastlandet som ligger nærmest fergen til Olkhon. Men da må du ordne deg haik med noen lokale på vei hjem, for øyas hovedlandsby Khuzhir ligger flere kilometer fra fergekaien. Det letteste er å melde seg på en organisert tur fra Irkutsk til Olkhon - før du drar fra Norge.

Disse kan hjelpe deg:
• Jack Sheremetoff, enmannsforetak som tilrettelegger turen din akkurat slik du vil ha den - uten at det koster for mye.

• Green Express, reisebyrå som arrangerer diverse eventyrturer som hesteridning og fjellsykling - i tillegg til turer til Olkhon.

• Maria, reisebyrå som tilbyr lange, guidede turer i Bajkal-området (Olkhon inkludert) eller enklere “hjemme hos”-ferier på Olkhon.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no