Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Se opp for nye dollarsedler

USA gir dollarsedlene en ansiktsløftning. Dette skaper problemer for folk som vil veksle inn gamle sedler.

Nye 20-dollarsedler som kom i sirkulasjon i 2003 fører til forvirring for reisende i Afrika, melder Getaway to Africa. Pengevekslere i blant annet Mosambik, Kenya, Uganda, Gabon og Botswana har nektet å ta i mot 20-dollarsedler utgitt før 2003.

For å motvirke forfalskninger er Amerikanske myndigheter i ferd med å gi dollarsedlene en ansiktsløftning. I løpet av de nærmeste årene vil alle seddelvalører komme i nye utgaver. Først ut var 20-dollarseddelen som fikk endret sitt utseende fra og med oktober 2003. Den nye 20-dollarseddelen er på flere måter ulik den gamle seddelen. Du ser nokså tydelig at den nye utgaven har et lett blåskjær, og på venstre side av president Jackson er en lyseblå ørn inngravert i seddelen.

Den nye 50-dollarseddelen vil komme i sirkulasjon i september 2004. Neste år vil ny 100-dollarseddel settes i omløp. 5- og 10-dollarsedlene følger i 2006, mens 2- og 1-dollarsedlene er de siste som skal få en ansiktsløftning. Samtlige nye valører vil få noe avvikende farge. 20-dollarseddelen er for eksempel lett blåfarget mens 50-dollarseddelen bli få et rødaktig skjær.

Eldre dollarsedler vil forbli lovlig betalingsmiddel i uoverskuelig framtid, ifølge Amerikanske myndigheter. Getaway to Africa anbefaler imidlertid å veksle inn nye 20-dollarsedler i større banker før du setter avgårde til fjerntliggende steder i Afrika. Det skal nemlig være mange falske sedler av den gamle typen i omløp. Nå som den gamle seddelen er i ferd med å fases ut, frykter mange mindre banker og pengevekslere i Afrika at de skal tape verdien av de gamle sedlene og derfor nekter de å ta i mot disse. Ryggsekk.com anbefaler deg å være oppmerksom på dette problemet også i andre deler av verden. I mange steder i Asia og Latin-Amerika er også US dollar et viktig betalingsmiddel for turister og lokalbefolkning.

Les mer om de nye dollarsedlene i pekeren til høyre.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Billigere å veksle valuta

Et nytt vekslingskontor for reisevaluta gir lenge etterlengtet konkurranse og lavere priser på utenlandske kontanter og reisesjekker.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no