Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

- Fly minst mulig!

Grunnleggerne av reiseguideseriene Rough Guides og Lonely Planet går nå sammen om å oppfordre folk til å fly mindre for å spare miljøet.

Guidebøkene til Lonely Planet og Rough Guides har gjort at backpacking og andre planlegg-alt-selv-reiser har danket ut de tradisjonelle campingturene i hjemlandet og charterturene. Nå har Rough Guides-opphavsmann Mark Ellingham og Lonely Planet-sjef Tony Wheeler slått sine pjalter sammen for å få folk til å endre sine forurensende reisevaner.

– Vi har et ansvar for å gjøre folk oppmerksomme på informasjon om klimaforandringer slik at de får et litt mindre hverdagslig forhold til det å fly, sier Mark Ellingham til The Guardian ifølge Vårt Land.

Hvis vi fortsetter å øke reisetempoet vårt like mye som vi har gjort de siste årene, vil lufttrafikken bli tredoblet på 20 år. Reiseguruene oppfordrer derfor folk til å fly mindre, og heller være lenger på hvert sted. Storbyweekender er forurensingsverstingen, og boomen i billigbilletter de siste årene, har gjort det helt alminnelig å dra på fem-seks langhelgturer hvert eneste år. Sterk økning i flybasert turisme bidrar til en uheldig klimaeffekt som på sikt også vil kunne ødelegge turistmål; vi har allerede merket noen effekter av klimaendringene med flommer, branner, stormer, tørke, jordskred og globale sykdomsepidemier.

Fra april vil derfor alle nye guidebøker fra Lonely Planet og Rough Guides inneholde tydelige advarseler om hvilke konsekvenser klimautslippene fra flyturer har. Samtidig vil bøkene legge vekt på å presentere gode, alternative reisemåter til reisemålene.

De 650 ansatte i de to reisegigantene skal gjøre bot for sine drivgassutslipp i forbindelse med flying ved å donere penger til stiftelsen Climate Care, i tillegg til andre CO2-reduserende tiltak som treplanting og alternativ energi. Herrene Wheeler og Ellingham oppfordrer alle andre flypassasjerer til å tenke på samme måte.

Flyr du tur/retur Thailand-Norge, betyr det at du personlig er ansvarlig for 2,1 tonn i forurensende CO2-utslipp. Skaden kan du gjøre bot for ved å gi 250 kroner til for eksempel et solenergiprogram på Sri Lanka. En storbyferie tur/retur Roma med fly betyr 0,8 tonn CO2-utslipp per passasjer. Rundt 120 kroner til treplanting kan veie opp for skaden, oppfordrer reiseguruene ifølge Vårt Land.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no