Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Busstur fra helvete

Vi i Ryggsekk.com har egentlig som misjon å inspirere til reising. Men det er bare å innrømme med en gang: Noen ganger er det et sant helvete å være på tur. Bli med på en bussreise der alt går galt.

Artikler i samme serie:

  1. Busstur fra helvete
  2. Neste etappe
Busstrøbbel

Se bilde i et større formatBusstrøbbel. Foto: Fredrik Larsen

Reising med offentlige transportmidler - særlig buss - kan fort bli en tålmodighetsprøve. Det er så utrolig mange ting som kan gå galt og som kan plage vettet av deg. Her er bussturen du helst vil slippe å oppleve:

"Jippi! Nok en frisk og herlig morgen her i Tanzinesia! Å, som jeg gleder meg til å reise med buss i 12 timer!"

Klokka er ikke mer enn sju idet du bærer sekken din gjennom porten til den store bussterminalen. Som alle skikkelige backpackere har du selvsagt reist til et land hvor du ikke skjønner bæret av det lokale språket og hvor ingen kan det spor engelsk. Men du er i godt humør i dag, så du prøver likevel: "One ticket to Ouoljadouga, please".

Du blir møtt av noen store spørsmålstegn i billettluka, og deretter begynner to menn å peke i hver sin retning og snakke i en rasende fart på språket du altså ikke forstår. "Ouo-lja-dou-gaaa, pliiiise", prøver du igjen. Det har samlet seg en gruppe på fem-seks ivrige menn omkring deg nå. Alle haler og drar i deg og peker på forskjellige busser, men ingen later til å forstå navnet på stedet du forsøker å uttale.

Til slutt blir du myndig dyttet inn på en helt tom buss. Noen stikker av med ryggsekken din og binder den fast på taket av bussen. Du har altså mistet kontrollen over bagasjen din, i et land hvor Lonely Planet spesielt advarer mot alle tjuvraddene som henger og slenger på bussterminalene.

Klokka begynner å gå. Det går en halvtime, og et par eldre kvinner setter seg inn på bussen. Det går en time. Fortsatt er bussen knapt halvfull. Etter to timer er det nok passasjerer til å fylle alle setene. Du øyner et håp om at det snart er tid for å forlate bussterminalen. Hvor feil kunne du ta? Det går ytterligere en drøy time og minst tjue nye passasjerer med ståplass, før sjåføren setter bussen i bevegelse. Nå er farkosten så full at du knapt kan puste. Setet du sitter på er konstruert for to passasjerer, men ved siden av deg har du en familie på fem. Knærne verker som besatt. Noen har tatt med seg sekker med tørket fisk på bussen, mens andre skal frakte noen takkete frukter til nærmeste marked. Felles for disse varene er at de stinker verre enn hønsemøkk i et vårgjødslet blomsterbed. Og dette skal du leve med i seks timer. Og hvorfor kan de ikke ha ordentelig dyretransport i Tanzinesia? Er de nødt til å ta med høner, griser, lam, slanger og skorpioner på bussen?

Vel, bussen har i det minste fått fart på seg. Du svetter, hele kroppen verker, og du vet at det er mange timer igjen til stedet hvor du skal skifte til en annen buss. Men fort går det, så sinnssykt fort også. Veiene er svingete, trafikken er uoversiktelig og bussen er så skrøpelig at den burde vært sendt på opphugging for lenge siden. Men sjåføren bryr seg ikke. Han ligger i 120 i svingene og kjører forbi selv om det kommer store lastebiler rett mot oss. Puh.

Et par timer med krappe svinger er nok for de fleste. Kvalmen lyser rød i ansiktet på medpassasjerne dine. Der kommer den første spykula litt lenger fram i bussen. I 35 varmegrader lukter det ikke spesielt godt når bussgulvet blir fylt av oppkast fra sjuke passasjerer. F... Minstejenta hos familien i nabosetet har også fått nok. En svær ladning med varm og ekkel oppkast lander midt i fanget ditt. Herlig.

Du beveger deg etterhvert inn i en slags trance. Heldigvis går tida, mens bussen blir bare fullere og fullere. Til slutt døser du av og når du våkner har bussen stoppet og dere er på en slags terminal. Alle passasjerne er borte. "Sekken min, hvor er sekken min", sier du fortvilet til deg selv idet du ruser ut av bussen. Heldigvis, den ligger fortsatt på taket. Du slapp unna tjuvraddene denne gangen.
Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no