Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Tips om malaria

Alle backpackere som reiser i tropiske områder har et forhold til malaria og malariamedisin. Her er noen tips for deg som frykter malariasmitte, hentet fra legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline.

Det finnes fire typer malaria. Den farligste varianten er Plasmodium falciparum. Denne typen finnes særlig i Afrika, og kan være dødelig hvis en ikke får behandling.

Når malariamyggen stikker et menneske overføres parasitten via blodbanen til leveren. Der formerer parasitten seg, og etter 7-14 dager trenger den tilbake til blodbanen og inn i de røde blodlegemene der den fortsetter å formere seg. Formeringen fører til at røde blodlegemer sprenges og ødelegges. Dette gir blodmangel og febertokter etterhvert som det blir flere parasitter. Stikker en mygg et menneske som har parasitten i blodet, kan myggen overføre parasitten til et annet menneske.

Hvis du er født og oppvokst utenfor et malariaområde har du ikke utviklet noen motstandskraft mot sykdommen. Det betyr at du som backpacker ikke er immun mot malaria på noen som helst måte.

I starten gir malaria samme symptomer som en kraftig influensa: Frostrier, svettetokter, feber, hodepine, smerter i muskler og ledd, slapphet og eventuelt diaré. Etterhvert blir symptomene verre. Du kan få svært kraftige frostrier og feber opp til 40-41 grader. Til slutt får du meget kraftige svettetokter. Feberanfallene kan komme med faste mellomrom. Ofte er anfallene verst hver annen eller tredje dag, mens dagene mellom kan være feberfrie.

Opplever du noen av disse symptomene mens du er ute og reiser, må du komme deg til en anerkjent lege snarest mulig. Får en den rette medisinske behandlingen kan en som regel bli frisk i løpet av få dager. I noen land kan det være nødvendig å ta med ekstra malariamedisiner hjemmefra i tilfelle du blir syk. Blir du dårlig etter at du kommer hjem, må du fortelle legen at du har vært i et malariaområde. Malaria kan nemlig oppstå opptil tre år etter at du er stukket.

Slik unngår du sykdommen:
Først og fremst må du unngå å bli stukket av malariamyggen. Myggen er mest aktiv fra solnedgang til soloppgang. Da er det viktigst å beskytte seg. Hold derfor kroppen tildekket med klær, særlig etter at det er blitt mørkt. Bruk myggmiddel på de delene av kroppen som ikke er dekket til. Pass på at myggmiddelet er tilpasset bruk i tropisk klima. Smør deg flere ganger. Sov under myggnett som er impregnert med insektgift. Myggen liker ikke kald luft, så i rom med klimaanlegg er det mindre sjanse for å bli stukket. Myggen går sjelden høyere opp enn i nivå med første etasje.

Forebyggende medisin mot malaria er også nødvendig i mange områder. Dette er medisin som dreper malariaparasitter som kommer seg inn i kroppen. I god tid før du reiser må du derfor snakke med en lege om hva slags malariamedisin du eventuelt trenger - det finnes ulike tabletter avhengig av hvor du skal reise. Enkelte backpackere har et særdeles avslappet forhold til malariamedisin og vil muligens fortelle deg at det ikke er noen vits å ta tablettene. Lytt heller til en seriøs lege som kan gi profesjonelle råd. Forebyggende medisin er spesielt viktig i Afrika, men også i Asia og Latin-Amerika kan det være behov for å ta malariatabletter. Husk at medisinen skal tas fra 1-21 dager før avreise og 1-4 uker etter hjemkomst, avhengig av hvilken type tabletter du bruker.
Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no