Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Hold deg oppe i høyden

Høydesyke kan ødelegge en fantastisk reise til verdens tak. Sørg for masse drikke og rikelig med tid til å la kroppen venne seg til høyden, så unngår du de verste problemene.

På høyder over 2500 meter over havet får musklene og hjernen mindre tilførsel av oksygen noe som kan ramme deg i form av det vi kaller høydesyke (engelsk: Acute Mountain Sickness, AMS). Over 3500 meter blir høyden merkbar for de aller fleste. Mange flyr direkte fra lavlandet opp i fjellene, for eksempel i Andes eller Himalaya, og med dette følger risiko for å oppleve symptomer på høydesyke. Milde symptomer utvikler seg som regel i løpet av det første døgnet etter oppstigning. Hodepine, ørhet, mangel på appetitt, kvalme og pustevansker er vanlig - følelsen er faktisk ikke ulik fyllesjuke. Det blir som regel verre om natta, og det er ikke uvanlig med søvnproblemer de første par nettene. Gjennom akklimatisering vil disse symptomene normalt forsvinne i løpet av noen timer eller dager. Milde utslag av symptomene nevnt ovenfor behandler du ved å hvile til du føler deg bra igjen. Du kan ta smertestillende mot hodepine. Hvis symptomene vedvarer eller blir verre må du umiddelbart komme deg ned i lavere høyde. Selv 500 meters nedstigning kan hjelpe.

De to viktigste rådene mot høydesyke er:

• La kroppen få rikelig tid til å venne seg til høyden før du reiser enda høyere eller legger ut på fottur.

• Drikk rikelig med vann hele dagen.

Høydesyke kan være dødelig, og selv milde symptomer som nevnt ovenfor må du ta alvorlig. Ikke legg ut på fjellvandring hvis ikke kroppen er akklimatisert. Hold et øye med hverandre når dere går flere sammen i fjellet, og pass på at alle føler seg vel. Organiserte fot- og bussturer er skumle hvis de legger opp til et altfor raskt tempo i oppstigningen. Dette gjelder blant annet ved bestigning av Kilimanjaro og ved reise fra lavlandet i Nepal opp til Tibet-platået.

Ta deg god tid til akklimatisering! Kroppen trenger 1-3 dager på å venne seg til et gitt høydenivå. Når du først er akklimatisert til et visst nivå er det lite sannsynlig å bli syk i denne høyden. Men du kan fortsatt få høydesyke dersom du stiger ytterligere opp.

Hvis du flyr fra lavlandet opp til for eksempel Lhasa i Tibet eller Cuzco i Peru (som er utgangspunkt for å besøke Machu Picchu - bildet), byer som begge ligger på omkring 3500 meter over havet, anbefaler vi å sette av ei uke før du reiser enda høyere eller legger ut på strabasiøse fotturer. Mens du akklimatiserer deg kan du selvsagt rusle rundt og besøke lokale severdigheter, markeder osv - men pass på å få nok væske og nok hvile. Sørg for å drikke minst tre liter vann om dagen. Unngå øl, kaffe og andre vanndrivende drikker. For fjellvandrere gjelder tommelfingerregelen "klatre høyt, sove lavt". Det er smart å slå leir for natta på et sted som ligger lavere enn det høyeste punktet du har vært på i løpet av dagen.

Hvis du planlegger å slå leir på 4500 meter eller mer, anbefaler magasinet Getaway to Africa å bruke minst 5-6 dager på oppstigningen. Har du tenkt å overnatte enda høyere, bør du legge til en ekstra dag for hver 300. høydemeter du stiger. Vær bevisst på dette når du legger opp ruta du skal gå. Legg også inn tid til hviledager slik at kroppen kan hente seg inn igjen. Det er fryktelig tungt å gå med stor ryggsekk i fjellet 4000-5000 meter over havet!

Se opp for disse to formene for livstruende høydesyke:

HACE (High Altitude Cerebral Oedema, norsk: høyde-hjerneødem). Ansamling av væske i hjernen kan føre til manglende koordinasjon, svimmelhet, vedvarende sterk hodepine, sterk kvalme og oppkast. Dersom noen av disse symptomene oppstår på høyder over 3500 meter, må man overvåke utviklingen og for all del ikke reise opp i større høyde.

HAPE (High Altitude Pulmonary Oedema, norsk: høyde-lungeødem). Ved denne formen for høydesyke bygger det seg opp væske i lungene. Vedvarende hoste, kortpustethet selv med hvile, tetthet i brystet og utmattelse kan være indikatorer på HAPE. Hvis det kommer en gurglelyd når man puster er det et tegn på langt framskreden høydesyke av HAPE-formen. Blod eller fråde i spyttet etter hosting er et tegn på alvorlig sykdom og nedstigning til lavere høyde må skje umiddelbart.

Vi anbefaler å lese mer om høydesyke hos Reiseklinikken.
Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no