Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Hold magen under kontroll

Alle backpackere frykter turistdiareen. Heldigvis finnes det hjelp, også for oss som helst inntar måltidene våre på fortauskanten.

Hold deg til mat som serveres rykende varm samt brødvarer, tørrmat og fersk frukt som du skreller eller vasker selv. Drikk kun vann som er kjøpt på forseglet flaske. Følger du disse enkle tommelfingerreglene gjør du mye for å holde diareen unna.

Slik unngår du diaré
• Spis på steder som er populære blant lokalbefolkningen. Tomme turistrestauranter bør du alltid holde deg unna. Mat kjøpt på fortauskanten er grei hvis den er fersk og tilbredt under relativt hygieniske forhold.

• Vask hendene før du spiser. I utviklingsland er det det ofte veldig møkkete, og hendene dine utsettes for mange flere bakterier enn her hjemme.

• Alle bakterier, virus og parasitter dør ved ca 80 grader Celsius. Så lenge maten er gjennomstekt eller gjennomkokt og serveres rykende varm, er det trygt å spise den.

• Vann rett fra springen er fy-fy, med unntak av i noen få vestlige land. Vann trenger et godt oppkok for å bli sterilisert. Men helst bør du kun drikke vann kjøpt på forseglede flasker. Isbiter er som regel laget av vann fra en uren kilde og er ikke å anbefale. Bruk flaskevann når du pusser tennene. Brennevin, det være seg gresk Ouzo eller skotsk whisky, har rykte for å ta livet av lumske bakterier.

• La være å bestille "kokkens spesial", siden dette sannsynligvis er rester fra dagen før.

• Hold deg unna buffeter og annen mat som har stått framme lenge. Salat og tomater har vokst oppå bakken og kan være fullt av gjødsel.

• Rå egg, rå østers og alt annet som er rått er ikke å anbefale. Iskrem er skummelt i varme land. Juice kan være usikkert, hvis den ikke er ferskpresset idet du bestiller den. Melk er heller ikke noe vi anbefaler, siden den ofte er upasteurisert i mange utviklingsland.

• Frukt som har vokst på trær er greit å spise. Vi anbefaler at du holder deg til frukter som du kan skrelle eller vaske selv. Skreller du en rambutan, en banan eller en appelsin rett før du spiser den, er innholdet temmelig sikkert ufarlig å innta.

• Bakervarer er normalt trygt å spise så lenge du unngår kremkaker. Kjeks og annen tørrmat bør være uproblematisk og kan være greit å ha i bakhånd.

• Til slutt: Får du noe på tallerkenen som du synes smaker direkte vondt - la være å spise det. Ifølge Reiseklinikken har halvparten av alle som får diaré på reise spist vond mat.

Når magen har slått seg vrang
Alle må gjennom det. Før eller senere kommer diareen, uansett hvor forsiktig du er. Da gjelder det å vite hvordan du skal minimere problemene og komme til hektene igjen så raskt som mulig.

• Det aller viktigste er å drikke mest mulig. En del, også leger, sverger til Coca-Cola. Salt binder vannet så kroppen tar opp væsken, derfor kan du salte maten ekstra eller ta salttabletter. På apoteket kan du på kjøpt rehydringssalter. Du kan også prøve følgende blanding: 5-6 teskjeer sukker, 1 teskje salt og en presset appelsin eller sitron i 1 liter kokt vann.

• Spis normalt, hvis du kan. Antall uttømminger og mengden løs avføring reduseres visstnok hvis du greier å spise.

• Bruk et stoppende middel som Idmodium, Idoform eller kulltabletter hvis du har diaré og likevel må forflytte deg med for eksempel buss. Bruk ikke slike midler over lang tid.

• Går du med diaré i mer enn tre dager, har feber eller blod i avføringen, eller føler deg dårlig, skal du kontakte lege. Ikke ta noen sjanser, det er bedre å ta bryet med å oppsøke en lege enn å få resten av reisen ødelagt. Reiser du i fattige land, er det kanskje lurt å skaffe seg en oversikt over veldrevne privatklinikker i det området du skal oppholde deg i før avreise.

Er du alvorlig bekymret for diaré bør du søke råd hos en lege før du drar hjemmefra. Og uansett: Nøl ikke med å oppsøke lege under reisen dersom du får problemer.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Er det trygt å reise dit?

Fuglevirus, terrorbomber, geriljakriger, økonomisk sammenbrudd. Av og til synes det livsfarlig å bevege seg utenfor landets grenser. Heldigvis er det noen som kan gi deg pålitelige reiseråd.

Fare for dyre vaksiner

Prisene på vanlige reisevaksiner varierer enormt.

Hjelp meg kjære ambassade!

Når kan du regne med at den norske ambassaden stiller opp for deg?

Tips om malaria

Alle backpackere som reiser i tropiske områder har et forhold til malaria og malariamedisin. Her er noen tips for deg som frykter malariasmitte, hentet fra legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline.

Det krever litt innsats å holde styr på deg selv og tingene dine når du er på tur. Sunn fornuft og disse enkle tipsene reduserer risikoen for tyveri, ran og trafikkulykker - og gjør deg litt mindre sårbar dersom det verste skulle skje.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no