Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Ikke få panikk av terroren

Igjen har terrorister rammet et populært reisemål for backpackere. Samtidig herjer jordskjelv og orkaner flere verdensdeler. Ingen vet hvor døden slår til neste gang. Hvilke råd skal vi følge når vi skal ut på tur?

Når panikken etter en katastrofe treffer stua di gjennom nyhetssendingene på tv, er det vanskelig å tenke rasjonelt. Derfor vil vi hjelpe deg med å holde hodet kaldt dersom du frykter terror, kriger, konflikter, orkaner, jordskjelv eller andre katastrofer der du skal reise.

Terroren rammer tilsynelatende vilkårlig, men husk at verden er utrolig stor. 99,9 prosent av stedene i verden blir sannsynligvis aldri utsatt for noe terrorangrep. Sjansen er ekstremt liten for at det skal skje noe der du skal reise. Etter bombene på Bali 12. oktober 2002 kom det generelle advarsler mot å reise til Indonesia. Men Bali utgjør kun 0,3 prosent av Indonesias landareal og er bare én av til sammen 13 000 øyer. Og bare en liten flik av selve Bali ble fysisk rammet av bombene.

Her hjemme blir vi presentert for et svært forenklet og overdramatisert bilde av virkeligheten. Norske nyhetsmedier er ingen god kilde for å orientere seg om hvordan situasjonen egentlig er det du skal reise. Du er nødt til å skaffe deg informasjon fra andre hold for å være oppdatert på lokale forhold og for selv å kunne bedømme risikoen ved å reise.

Søk først og fremst informasjon fra folk som befinner seg på stedet. Sjekk dernest myndighetenes reiseråd og lokale nyhetsmedier. Legg sammen informasjon fra flere ulike kilder og gjør din egen vurdering sammen med familie og venner.

På Internett verserer det mange rykter, så sku på den kritiske sansen. På Lonely Planets reiseforum Thorntree finner du oppdaterte rapporter fra folk som er ute og reiser - i tillegg til en god del skit. Men forumet har titusenvis av seriøse brukere som skriver rapporter mens de selv er på tur. Ved å lese mange forskjellige innlegg kan du få et rimelig oppdatert bilde av situasjonen på de fleste aktuelle reisemål i verden. Snakk også med venner og kjente som har besøkt de samme områdene tidligere. De kan gi deg et generelt bilde av forholdene i landet slik at du er bedre forberedt på hva du vil møte.

Mange lands myndigheter utsteder offisielle reiseråd som gjelder for ulike deler av verden. Det britiske utenriksdepartementet har et nettsted med omfattende råd og praktisk informasjon om hvert eneste land på kloden. Her får du klare advarsler - og nettstedet lister opp hvilke land britiske myndigheter mener at briter bør holde seg unna. Tilsvarende australske nettsted er også konkret og oppdatert. Nordmenn kan ha stor nytte av å besøke disse nettstedene. Norsk UD har fra årsskiftet 2005/2006 en lignende tjeneste på landsider.no. Et alternativ er også å ringe eller skrive til de norske ambassadene i landene du planlegger å besøke - adresser finner du i pekeren til høyre.

Styr unna norske mediers lettvinte utenriksdekning, og søk deg heller fram til lokale nyhetsmedier på nettet. De fleste land har nettaviser på engelsk med oppdaterte lokale nyheter. Følg gjerne nyhetsbildet jevnlig i en periode før du reiser, slik at du er mest mulig orientert om hva som foregår i landene du skal besøke. To steder å begynne er onlinenewspapers.com/ og world-newspapers.com/.

Det finnes flere kilder du kan undersøke. Har du bestilt en organisert reise, kan du spørre om de lokale forholdene gjennom reiseselskapet. Det går også an å kontakte lokale myndigheter eller for eksempel turistkontorer og hoteller. Men husk at disse har en egeninteresse i at du kommer uansett. Er situasjonen virkelig ille, kan det også vært lurt å ringe forsikringsselskapet ditt. Dersom norske myndigheter utsteder en klar advarsel om å reise til et land, kan dette få konsekvenser for gyldigheten av reiseforsikringen din. Det siste du vil oppleve er å stå midt oppe i en konflikt uten gyldig forsikring!

God reise uten panikk!
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Er det trygt å reise dit?

Fuglevirus, terrorbomber, geriljakriger, økonomisk sammenbrudd. Av og til synes det livsfarlig å bevege seg utenfor landets grenser. Heldigvis er det noen som kan gi deg pålitelige reiseråd.

Det krever litt innsats å holde styr på deg selv og tingene dine når du er på tur. Sunn fornuft og disse enkle tipsene reduserer risikoen for tyveri, ran og trafikkulykker - og gjør deg litt mindre sårbar dersom det verste skulle skje.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no