Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Ikke la fotturen ødelegge miljøet

Turister flokker til populære fjellområder, blant annet i Andes og i Himalaya. Ved å følge noen enkle råd unngår du å bli et miljøsvin i fjellet.

14.07.05: Tenk på at oppvaskmiddel forurenser. Det samme gjør oljen og fettet fra stekepanna du vasker i den lille fjellbekken. Matrester, avføring, dopapir og sigarettstumper er stygt å se på, kan være giftig, og brytes ofte ikke ned før etter lang tid. Et appelsinskall kan trenge et halvt år for å råtne i høyfjellet. Plastposter kan gi fra seg skumle kjemikalier og ta livet av dyr som forsøker å spise søppelet.

Dessverre gir altfor mange reisende blaffen i å ta vare på det skjøre miljøet når de går fotturer i høyfjellet. Inka Porters Project, en velferdsorganisasjon for bærere rundt Machu Picchu i Peru, har laget noen retningslinjer for deg som skal på fottur i fjellet. Rådene som inkabærernes organisasjon gir, er like viktige enten du skal på tur i Andes, Himalaya, Kilimanjaro, Jotunheimen eller et hvilket som helst annet fjellområde.

Vi gjengir noen av retningslinjene:


• Still spørsmål om miljøhensyn hvis du skal bestille en organisert fottur med guide og bærere. Hva gjør de med søppelet? Hvordan ryddes teltplassene før avmarsj? Velg en operatør som tar vare på miljøet.

• Ta med poser til å putte søppel i. Ikke bruk engangsflasker, og velg ei lokal såpe laget av nedbrytbare, naturlige stoffer.

• Ta med deg alt søppel, og sjekk at guider, bærere og andre gjør det samme. Kast ikke fra deg sigarettsneiper i naturen.

• Hvis det finnes permanente eller mobile toaletter; bruk dem. Må du gå på do i naturen, hold deg lengst mulig unna bekker, elver og vann. Grav et lite hull, gjør ditt fornødne, og dekk deretter med med blader og jord. Dermed brytes avføringen ned raskere.

• Bruk alltid biologisk nedbrytbare vaskemidler. Stekepanner og kjeler uten mye fett trenger kun en omgang med rent vann.

• Hold deg til merkede stier. Erosjon er et stort problem, og det blir enda verre med turister som flyr rundt og tråkker opp stier overalt.

• La dyra være i fred. Prøv å unngå å lage høye lyder. Tenn ikke opp bål - selv ikke for å brenne søppel. Ha også tanke for plantelivet ved å unngå å kutte ned eller tråkke på busker, trær og blomster.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Hold deg oppe i høyden

Høydesyke kan ødelegge en fantastisk reise til verdens tak. Sørg for masse drikke og rikelig med tid til å la kroppen venne seg til høyden, så unngår du de verste problemene.

Strammer inn på Inca Trail

Fotturen Inca Trail i Peru er et ettertraktet mål for mange backpackere på Sør-Amerika-reise. Nye regler gjør imidlertid turen langt dyrere enn tidligere. Dessuten bør du nå bestille plass i god tid på forhånd hvis du planlegger å gå den populære ruta.

Tips for den etiske turist

Som backpacker har du et ansvar overfor de stedene du besøker og de menneskene du treffer underveis på reisen din.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no