Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Tips for den etiske turist

Som backpacker har du et ansvar overfor de stedene du besøker og de menneskene du treffer underveis på reisen din.

På nettstedet Ethical Traveler finnes retningslinjer for etisk turisme – en samling tips for deg som ønsker å legge igjen et positivt inntrykk der du ferdes.

1. Vær oppmerksom på hvem pengene dine går til.
Velg lokale forretninger, overnattingssteder og restauranter. Ved å bruke penger lokalt, bidrar du til at folk som bor på stedene du besøker får mest mulig igjen for din visitt.

2. Gi aldri gaver til barn.
I stedet: Gi til foreldrene eller lærerne til barna. Hvis du vil gi noe til lokalsamfunnet, enten det er penner, skolebøker eller godteri, undersøk først hva som er behovene og hvem som kan fordele gavene dine på riktig måte.

3. Lær deg grunnleggende høflighetsfraser på det lokale språket.
Å hilse, samt uttrykk som “takk”, “vær så snill” og de viktigste tallene kan med fordel læres for hvert land du skal besøke.

4. Forstå hva den lokale valutaen egentlig er verdt.
Noen få dinarer, rupiah, eller nueva sol til eller fra spiller ingen rolle for deg. Som en styrtrik turist er det ikke så rart om det forventes at du skal betale litt ekstra for bussreiser, museumsbesøk, vannflasker eller grønnsaker på markedet.

5. Vær en rettferdig pruter.
Dette handler også om å forstå de økonomiske realitetene. Du tjener kanskje 100 ganger så mye som selgeren du handler hos. Vis respekt for selgeren. God pruting bør ende med en pris som gjør både kjøper og selger tilfreds.

6. Lær og respekter tradisjoner og tabuer i landet du besøker.
Enhver kultur har sine egne skikker og uskrevne regler, og disse tas ofte langt mer alvorlig enn våre tradisjoner. Ei god guidebok forteller deg det du trenger å vite om lokale skikker – gjør leksene før du reiser.

7. La ditt eget sinne visne – og gi humoren lov til å gro.
Du kommer ingen vei med å kjefte og smelle dersom noe går deg i mot. En avslappet og humoristisk tilnærming til verden rundt deg fungerer som regel langt bedre.

8. Sett deg inn i de sosiale, politiske og miljømessige utfordringene i landene du besøker.

Dermed vil du forstå langt mer av det du ser og opplever underveis, og du kan føre meningsfulle, lærerike samtaler med lokalbefolkningen.

9. Lær deg å lytte.

Som reisende er du også en representant for Norge og den vestlige verden. I mange deler av verden føler mennesker seg oversett eller utnyttet av Vesten. Lån øre til folks historier og synspunkter – og spre det du hører videre når du kommer hjem.

10. Lær deg å snakke.
Dine oppfatninger om verden er ikke nødvendigvis de eneste riktige. Du viser respekt for andre mennesker ved å moderere synspunktene dine og ikke fare for hardt fram i meningsutvekslinger.

11. “Kan du være så snill å hjelpe meg?”

En nyttigere frase å lære er det vanskelig å tenke seg. Knapt noe menneske, i noen situasjon, vil avvise en direkte forespørsel om hjelp.

12. Legg dine massemedia-baserte oppfatninger om verden igjen hjemme.

Menneskene vil alltid vise en forbløffende sjenerøsitet, gjestfrihet og visdom – uansett hvor de bor. Vær åpen for nye vennskap.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:

Turister flokker til populære fjellområder, blant annet i Andes og i Himalaya. Ved å følge noen enkle råd unngår du å bli et miljøsvin i fjellet.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no