Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Hei mamma, jeg har det bra

Ringe hjem. Ikke noe er viktigere enn å ringe hjem for å fortelle at vi har det bra.

Reisekassa tømmes raskt dersom du bruker din egen mobil med norsk SIM-kort til samtaler fra land utenfor Vest-Europa. Mange backpackere velger rett og slett å la mobilen ligge igjen hjemme, og i stedet satse på lokale løsninger for å ringe hjem. Samtaler over Internett byr på nye muligheter for å ringe billig fra mange steder på kloden hvor det tidligere kostet et halvt dagsbudsjett å høre stemmen til familie og venner i Norge.

Her er en oversikt over de viktigste alternativene når du skal ringe hjem:

Ringe via internett
Cybertelefoni er det nyeste tilbudet til backpackere som vil ringe hjem. Du snakker i et telefonrør eller hodesett som er koblet til en pc, og samtalen overføres via Internett. Sammenlignet med tradisjonell fasttelefon er prisen ofte svært lav, selv om kvaliteten enkelte ganger er dårligere. Internettkafeer i turistområder vil ofte kunne tilby denne tjenesten. Vi har testet cybertelefon fra Kambodsja til Norge, noe som fungerte utmerket.

Kjøpe telefonkort
I mange land selges telefonkort rettet spesielt mot immigranter og turister som vil ringe internasjonalt. Du kjøper kortene i kiosker eller butikker og ringer fra telefonkiosk eller fasttelefon. Typisk fungerer kortene slik at du ringer et lokalt nummer eller gratisnummer, taster en kode som er oppgitt på kortet - og deretter slår det internasjonale nummeret du vil ringe. Ring til en fasttelefon om du kan; det gir deg mest samtaletid. I for eksempel Australia gir slike kort meget god valuta for pengene når du skal ringe hjem.

Ringe fra bemannet telefonsentral
I noen land finnes bemannede telefonsentraler der du ringer fra en vanlig fasttelefon og betaler kontant til en betjent etter at samtalen er ferdig. Du slipper å stresse med å putte på mynter, og ofte finnes et display hvor du kan holde kontroll på hva samtalen koster. Vanlig i mange utviklingsland.

Ta med mobilen og kjøpe SIM-kort lokalt
En fornuftig løsning hvis du skal oppholde deg lenge i ett og samme land. Du kjøper et oppladbart SIM-kort og får et lokalt telefonnummer. Dermed kan du ringe lokale og nasjonale samtaler for en noenlunde fornuftig pris, og du kan sende sms hjem uten at det koster skjorta. Hvis noen hjemme vil ringe til deg, er det de som betaler utenlandstakst. Ulempen er at det koster mye å ringe hjem.

Ta med mobilen og bruke norsk SIM-kort
Her galopperer kostnadene i raskt tempo - spesielt hvis du reiser utenfor vestlige land. Det koster mye å ringe lokalt i landet du befinner deg i. Dersom noen ringer til deg hjemmefra, betaler du mellomlegget mellom norsk og internasjonal takst - ofte en dyr fornøyelse. Bruker du personsvar kan det koste en formue å motta og lytte til beskjeder. Ikke en løsning vi anbefaler på lengre reiser hvor utgiftene skal holdes nede, men et lettvint alternativ på kortere reiser til Europa.

Sjekk telepriser.no for informasjon om mer avanserte alternativer pluss sammenligning av priser på ulike telefonløsninger.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no