Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

I revolusjonens fotspor

Før var Kiev ensbetydende med en kyllingrett og atomulykken i Tsjernobyl. Så kom oransje-revolusjonen og Melodi Grand Prix, og vips, så ble Ukrainas hovedstad et spennende reisemål.

Artikler i samme serie:

  1. I revolusjonens fotspor
  2. Attraksjoner i Kiev
  3. Praktisk informasjon Kiev
Utsikt over Kiev

Utsikt over Kiev.

Party i byen

Se bilde i et større formatParty i byen. Foto: Fredrik Larsen

Suvenirsalg i Kiev

Se bilde i et større formatSuvenirsalg i Kiev. Foto: Fredrik Larsen

Det er nye tider i Ukraina. Oransjerevolusjonen på slutten av 2004 ga folk økt politisk frihet og større nasjonal selvbevissthet. TV-bildene fra Uavhengighets-plassen i hjertet av Kiev viste verden en fredelig revolusjon der det politiske budskapet gikk hånd i hånd med en gedigen folkefest med levende musikk, glade mennesker og alkoholservering.

Fortsatt syder Uavhengighetsplassen og hovedgaten Khresatyk av folkeliv. Den optimistiske stemningen fra oransjerevolusjonens dager er riktignok i ferd med å legge seg, men likevel samles tusenvis av mennesker her hver eneste kveld for å treffe kjentfolk, snakke sammen, ta en øl, spille gitar, danse, handle revolusjonseffekter som oransje skjerf og t-skjorter - eller bare slappe av. Et snev av revolusjonsstemningen henger fortsatt i luften over Uavhengighetsplassen. Derfor er dette et perfekt sted å henge rundt og suge inn atmosfæren i byen, mens du nyter en pils på fortauskanten eller ved en av de mange uteserveringene.

Folk flest i Kiev virker mer åpne og imøtekommende enn hva som er tilfelle mange steder i Russland. Ukrainerne vil vise at de kan, og hovedstaden beveger seg raskt i vestlig, europeisk retning. Engelsk har slått an blant yngre ukrainere, noe som er en stor fordel hvis du besøker landet uten å kunne russisk (russisk og ukrainsk er to nært beslektede språk).

Kiev regnes ennå som et eksotisk, litt fjerntliggende reisemål som det er “vanskelig” å besøke. Byen var en av Sovjetunionens viktigste metropoler, og arven etter kommunisttida er fremdeles tydelig. Landet krevde visum fra norske borgere fram til nyttår, og det er fortsatt nokså tungvint (og dermed litt kostbart) å fly til byen. Kiev er relativt lite tilrettelagt for turister som kommer fra Vesten, og her ligger mye av byens sjarm. Men enten du velger å fly rett til Kiev, eller du besøker byen som en del av en større reise i Ukraina eller Øst-Europa, så vil det være vel verdt det lille strevet å komme seg dit.

Kiev er en by for lange vandringer. Den sentrale delen av metropolen er relativt kompakt, og du opplever mye ved å bevege deg til fots mellom de viktigste severdighetene som huleklosteret, St. Sophia-katedralen og Alexandrivski Uzviz. Sentrum av byen ligger på vestsiden av elva Dnepr, og elvebredden er kupert. Bakkene ned mot elva er okkupert av et langstrakt grøntområde, og de store høydeforskjellene gir flott utsikt mange steder. Når løkkuplene fra byens mange ortodokse kirker stikker opp gjennom trekronene er du sikret et godt fotominne.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Spøkelsestur til Tsjernobyl

26. april 1986 stoppet tiden i Pripjat. I løpet av ett døgn fikk da atomulykken i Tsjernobyl folketallet i byen til å synke fra 47 000 til null. Nå er spøkelsesbyen Ukrainas uhyggeligste turistattraksjon.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no