Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Spøkelsestur til Tsjernobyl

26. april 1986 stoppet tiden i Pripjat. I løpet av ett døgn fikk da atomulykken i Tsjernobyl folketallet i byen til å synke fra 47 000 til null. Nå er spøkelsesbyen Ukrainas uhyggeligste turistattraksjon.

Atomkraftverket i Tsjernobyl

Se bilde i et større formatAtomkraftverket i Tsjernobyl. Foto: Fredrik Larsen

Boligblokker i Pripyat

Se bilde i et større formatBoligblokker i Pripyat. Foto: Fredrik Larsen

Byskilt Pripyat

Se bilde i et større formatByskilt Pripyat. Foto: Fredrik Larsen

Gammelt pariserhjul i Pripyat

Se bilde i et større formatGammelt pariserhjul i Pripyat. Foto: Fredrik Larsen

Gatebilde i Pripyat

Se bilde i et større formatGatebilde i Pripyat. Foto: Fredrik Larsen

Guide med geigerteller

Se bilde i et større formatGuide med geigerteller. Foto: Fredrik Larsen

Orientering om hva som skjedde

Se bilde i et større formatOrientering om hva som skjedde. Foto: Fredrik Larsen

Reaktoren der det skjedde

Se bilde i et større formatReaktoren der det skjedde. Foto: Fredrik Larsen

Utsikt over Pripyat

Se bilde i et større formatUtsikt over Pripyat. Foto: Fredrik Larsen

Vi står på balkongen til Pripjats eneste hotell og skuer utover grå, erkesovjetiske boligblokker. Til høyre ser vi en liten fornøyelsespark med radiobiler og et gult pariserhjul. Rett nedenfor hotellet ligger byens torg, omgitt av en restaurant, kulturhuset og en meget kommunistisk utseende butikk. Men ikke en lyd er å høre, ikke et menneske å se. Pripjat er en spøkelsesby. Årsaken er hjørnesteinsbedriften; godt synlig fra hotellbalkongen ligger nemlig Tsjernobyl atomkraftverk.

Dagen etter den katastrofale eksplosjonen i atomreaktor nummer fire, ble alle de 47 000 innbyggerne evakuert. Siden har Pripjat stått tom. Alle vindusrutene er knust, leilighetene er forlengst plyndret og fornøyelsesparken ruster bort. Radioaktivt gress, mose som får geigertelleren til å øke pipefrekvensen drastisk og store trær er i ferd med å ta over byen. Hit kommer ingen - unntatt en håndfull nysgjerrige turister.

Etter ulykken i 1986 ble over 120 000 mennesker tvangsevakuert ut av et sirkelformet landområde med radius 30 kilometer fra Tsjernobyl atomkraftverk. Fortsatt er dette området, som også strekker seg inn i Hviterussland, ubeboelig. Det betyr adgang forbudt for uvedkommende; alle trenger spesialløyve for å slippe gjennom sjekkpunktene som stenger veiene inn i den forbudte sonen.

– Nå bor det 358 mennesker med en gjennomsnittsalder på over 70 år inne i den forbudte sonen. Opptil 4000 personer jobber imidlertid fremdeles inne i sonen og sikrer at atomreaktorene ikke lekker ut noe radioaktivt støv, forteller Jurij.

Han er guide i Chernobylinterinform, det eneste byrået som har lov til å vise turister rundt inne i den avstengte, radioaktive sonen. Brorparten av de 4000 arbeiderne pendler inn og ut av sonen hver dag. Men fordi det er så tungvint, velger også mange å bo 15 dager i Tsjernobyl by og 15 dager hjemme hos familiene sine hver måned. Eller hver mandag til torsdag på jobb inne i sonen og helgen hjemme. Derfor henger det fremdeles klær til tørk på flere verandaer i Tsjernobyl by.

Også rundt selve atomkraftverket er det mennesker å se: Noen venter på bussen, som skal kjøre dem tilbake til Tsjernobyl sentrum, andre er på vei til jobb i bygningene som omgir de fire reaktorene.

– Her er det forbudt å ta bilder, sier Jurij strengt, før han skysser oss inn i et ørlite besøksenter. Det rommer en modell over reaktor nummer fire - både hvordan reaktoren har sett ut på innsiden etter ulykken, hvordan den er innkapslet av en betongsarkofag i dag og hvordan den nye supersarkofagen, som skal gjøre det 100 prosent sikkert at ikke noe radioaktivt støv unnslipper, kommer til å se ut.

Hvert år viser Jurij og Chernobylinterinform rundt 3000 personer rundt i Tsjernobyl-sonen. Selv om oransjerevolusjonen og Grand Prix-finalen har fått Ukrainas hovedstad Kiev inn i folks bevissthet, er det nemlig ikke mange ikke-russiske turister som legger ferien til landet. Og de fleste utlendingene som kommer til Kiev nøyer seg med å beundre kirkene, handle suvenirer i Andrijvskij Uzviz og å delta i festen på Uavhengighetsplassen. De siste par årene har imidlertid stadig flere dratt til Tsjernobyl for å se verdens desidert mest beryktede atomkraftverk med egne øyne.

Den eneste måten å komme til Tsjernobyl og Pripjat på, er ved å melde seg på en organisert dagstur. Da ordner reisebyrået alt byråkratiet med løyver. Det tar ca en uke. Men fordi reisebyråene ikke akkurat slåss om oppmerksomheten din i Kiev, lønner det seg å ordne Tsjernobyl-utflukten hjemmefra før avreise. Eavi Tours kan for eksempel arrangere turen for deg gjennom sine lokale samarbeidspartnere for 1200 kroner per person. Reisebyråer lokalt tar omtrent den samme prisen avhengig av hvor mange dere er, så det er lite eller ingenting å spare på å bruke verdifull ferietid på å ordne med Tsjernobyl-tur.

1200 kroner er en stiv pris for en backpacker, ja vel, men så får du også en opplevelse få andre har hatt. Ryggsekk-redaksjonen var de første norske turistene Eavi Tours ordnet en Tsjernobyl-utflukt for!

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
I revolusjonens fotspor

Før var Kiev ensbetydende med en kyllingrett og atomulykken i Tsjernobyl. Så kom oransje-revolusjonen og Melodi Grand Prix, og vips, så ble Ukrainas hovedstad et spennende reisemål.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no