Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Backpackerens fototips

Gå tett innpå motivet og få med mennesker på bildet. Det er våre fremste tips i jakten på de gode reisebildene.

Det finnes tusenvis av bøker om fotografering. Vi har hjelp til deg som ikke har tid til å bli ekspert, men bare trenger noen enkle tips:

• Tenk mennesker. Et dødt byggverk er egentlig ganske kjedelig. Det beste er ofte å få med lokale innbyggere i naturlig positur. Bildet av kirken i Sør-Amerika blir langt mer spennende hvis du i tillegg får med presten, klokkeren eller noen kirkegjengere. I mange land er det upassende å fotografere mennesker uten å spørre om lov først. Undersøk hva som er lokal praksis, og be om tillatelse hvis du er i tvil.

• Alt for mange amatørbilder viser alt for mye himmel - mens det virkelige motivet bare er en liten prikk. Forsøk å komponere bildet slik at det fyller en større del av ramma.

• Å gå nærmere motivet er nesten alltid en fordel. Tenk dybde i motivene. Kanskje det ligger et vann bak kirken som byggverket speiler seg i? Står det noen kyr og beiter foran tempelet du vil fotografere? Slike ting gjør motivene dine mer interessante.

• Når kameraet ligger på bunnen av ryggsekken, er det vanskelig å ta spontane bilder. Du kommer garantert opp i uforglemmelige situasjoner som du ønsker å forevige. Sørg for å ha kameraet lett tilgjenglig for gode øyeblikksbilder.

• Markeder er ofte paradis for fotografer på jakt etter livlige, fargerike motiver som viser dagliglivet på reisemålet. Da gjelder det å innfinne seg når markedet er på sitt mest intense. Sjekk hvilke dager markedene er mest besøkt - og vær på plass tidlig. Som fotograf bør du være rask og diskret. Folk er ikke på markedet for å posere for deg, men for å selge eller kjøpe noe.

• Forberedelser er viktig i jakten på gode reisebilder. Fotolyset er best tidlig om morgenen og sent om ettermiddagen. Midt på dagen er lyset dårligst. Soloppganger og solnedganger kan gi ekstra verdi til feriebildet, men da må du være på rett sted til rett tid. Skal du overvære en seremoni eller et kulturarrangement, er det smart å tenke gjennom din egen plassering. Er det mulig, beveg det nærmest mulig der det er action.

• Bildene blir bedre og mer spennende hvis du våger å lete etter nye vinkler og gjøre bildene annerledes enn hva alle andre gjør. Å ta mange varianter av hvert motiv, er et tips selv proffene følger.

• Fordelen med digitalkamera er at du kan ta mange bilder underveis. Tenk på behovet for ekstra minnekort; de er ikke nødvendigvis lette å få tak i når du er langt ute i bushen. Sverger du fortsatt til film? Ha alltid noen ruller i bakhånd. Uansett teknologi, er det ingen grunn til å spare på bildene når du er på ditt livs reise.

Litt spesielt om ansvarlig fotografering av dyr:

• Tålmodighet, tålmodighet, tålmodighet. Vær stille og start tidlig på dagen. Et godt dyreportrett kan være verdt å vente på. Tørkeperioder er ofte bra når det gjelder dyrefotografering, for da samler kreaturet seg ved vannkildene for å drikke.

• Naturfotografering kan kreve spesialutstyr, som for eksempel telelinse. Men selv med kostbare objektiver er du langt fra garantert å få premiebildene. Vår erfaring er at konsentrasjon, godt overblikk og raske trykk på utløseren er mye viktigere enn dyrt utstyr. Du kan like gjerne få et godt dyrebilde når du rusler i jungelen med et enkelt kompaktkamera. Skal du på safari bør du likevel investere i en linse med brennvidde på minst 200 millimeter.

• Glem heller ikke at lyset er best om morgenen og ettermiddagen. Er det skyer på himmelen vil disse farges av sola når du fotograferer ved soloppgang eller solnedgang.

• Du er gjest i naturen, og dyra som bor der bør helst slippe å bli plaget for mye av innpåslitne fototurister. Mat ikke dyra for å trekke dem til deg. Hold deg unna fuglereir, rugeplasser, dyrehi etc. Ødelegg ikke planter og trær for å få bedre sikt til motivet.

• Sjeldne dyrearter er under trussel fra menneskenes framferd. Hold deg unna, og kjøp eventuelt et postkort i stedet. Fotografér på tilstrekkelig avstand slik at dyra kan føre sitt naturlige liv.

• Bruk ikke blitz når du fotograferer nattdyr.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no