Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Copacabana - Lake Titicaca

Copacabana - Lake Titicaca

Fortiden er tilstedeværende: Mange forbinder selvfølgelig Copacabana med lettkledde damer og paraplydrinker på en av Brasils mest kjente strender. Vi er ikke i Brasil, men i Bolivia. Vi er ved en av verdens største, høyest beliggende innsjø. Lake Titicaca.

Artikler i samme serie:

  1. Copacabana - Lake Titicaca
  2. Reisefakta Copacabana Bolivia
Bilde tatt av Copacabana fra sjøen

Se bilde i et større formatBilde tatt av Copacabana fra sjøen.

Copacabana - Lake Titicaca

Se bilde i et større formatCopacabana - Lake Titicaca.

Inka Ruiner - Pilko Kaina

Se bilde i et større formatInka Ruiner - Pilko Kaina.

Isla del Sol – Utsikten over innsjøen, fjellene og deler av øya

Se bilde i et større formatIsla del Sol - Utsikten over innsjøen, fjellene og deler av øya.

Lake Titicaca

Se bilde i et større formatLake Titicaca.

I følge en eldgammel legende så var det her solen ble født, og Inka indianerne tror at deres første keiser kom fra en stein kalt Titicaca (Pumaens stein) på den nordlige enden av Isla del Sol. Innsjøen er mer enn 230km lang, 97km bred og ligger 3820 meter over havet og dette gjør den til en av verdens høyeste fremkommelige innsjø og dekker hele 9000m2. Lake Titicaca er delt mellom Bolivia og Peru og mange velger å utforske innsjøen fra begge sider.

Copacabana ligger ca 2 timers kjøring fra Bolivias hovedstad, La Paz, og er en liten, men fortryllende by langs Lake Titicacas sørkyst. I denne lille byen 3800 meter over havet, bor det 54 300 mennesker og levestandarden er lav. Det er ikke til å stikke under en stol at så å si alle får problemer med magen, i større eller mindre grad, når de er i Bolivia. Etter 2 timer med buss var det flere som mente det var høst nødvendig med et toalettbesøk. I Copacabana er det ikke bare å gå innom nærmeste hotell eller restaurant for å låne doen, for mange av spisestedene er små rom i bolivianernes hus som de har et bord og noen stoler, lager noe mat og håper du vil spise der. Men noe toalett har de ikke. Og taxier fantes det vel heller få av, da byen kan gåes igjennom på kort tid. Byen har heller få hotell og hostels kan være av ymse kvalitet. Vi sprang inn på første stedet som så ut til å kunne ha en do, Hotel Ambassador, og her skulle vi tilbringe hele vårt opphold i Copacabana.

Det er et lite kontor rett ved siden av hotellet vårt, som hjelper oss med reiseinformasjon. Vi tusler ned til havna for å finne båten vår. Det var nødvendig med et toalettbesøk før båtturen, da båten uheldigvis ikke hadde slike fasiliteter. Toalettene er tomme for vann, her er det ikke noe som heter ”å dra ned”. I stedet må du gå ut der de tomme vaskene er, for å hente vann i en tank, for så og gå inn å helle på vann for å få dratt ned. Litt tungvindt, men det funker.
Båten er enkel med masse benker fylt opp med reisende. De fleste ser ut til å ha reist en stund, med de typiske fargerike, stripete ”boliviabuksene”, dreads og cowboyhatt. Et band spiller for oss før vi drar, og mange får vel lyst til å bevege seg til rytmene. Sola skinner og vi er på vei ut til Isla del Sol, øya der nettopp solen ble født. Det var på denne øya at den hvitskjeggede guden Viracocha og den første Inkaen, Manco Capo og hans søster/kone Mama Huaca gjorde deres mystiske tilsynekomst. Det er en vakker reise over den mektige innsjøen, og det er virkelig fortryllende.

Vel fremme ved Fuente del Inca møter vi en lang og bratt trapp, Escalera del Inca. Skal du noen vei må du gå denne trappen. Vi begynner oppstigelsen og på veien vår treffer vi små jenter, damer som selger typisk boliviansk håndverk, damer som gjeter både esler og lamaer. Det er tungt å gå i trappene med åndenød på grunn av høyden og lite næring i kroppen den siste tiden på grunn av magetrøbbel. Men vi vil se hvor denne trappen fører oss, og snart er vi på toppen og finner en slags fontene der det renner ut masse vann. Hadde vi kunne drukket det hadde det nok vært en herlig forfriskning på toppen av bakken, men våre sarte mager tåler ikke dette vannet.
Videre fortsetter vi på en sti, og flere ganger stopper vi for å nyte den herlige utsikten. Det foregår mange ting på denne øya og vi ser flere som holder på ute på jordene sine og dyrker grønsaker og frukter. Vi står her i solsteika, pakket inn i ulltøy som kommer fra lamaene, strikket av bolivianerne selv og nyter synet av en vakker innsjø og snøkledde Cordillera Reals fjelltopper. Det finnes ingen biler på øya og heller ingen veier. Så eneste muligheten for å komme seg frem er å gå. Mange velger å overnatte på øya en natt for å få sett mest mulig. Det koster rundt 12 kr for en person på et av de mange alojamientos på toppen av landsbyen Yumani. På øya finnes det Inkaruiner og musé man kan besøke for å lære med om fortiden til disse indianerne. Mange båter stopper ved Pilko Kaina, en av Inkaruinene på vei tilbake til Copacabana, og her kan du gå inn og kikke for 4 kroner.

Tilbake i Copacabana går vi rundt for å kikke litt og finner flere ålreite restauranter, bra og superbillige steder for og shoppe og en oppdatert internettcafè. Etter å ha fylt opp magen med mat, sekken med suvenirer og oppdatert oss på internett er det på tide og komme seg videre. Vi skal fortsette å utforske Lake Titicaca, og da skal vi til Puno i Peru.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Klikk for full versjon av kart over Bolivia Kart:
Les mer om Bolivia Mer om Bolivia:
Reisebudsjett: Mellom & Sør-Amerika

Hor mye penger skal du ta med deg til Mellom & Sør-Amerika?

Sør-Amerika neste?

Sør-Amerika har så langt sluppet terrortragediene som har rammet Nord-Amerika, Europa og Asia. Tross bølger av politisk uro gjennom lang tid, framstår kontinentet nå som et av de tryggere verdenshjørnene.

Advarer mot Bolivia

Utenriksdepartementet ber norske borgere utvise forsiktighet ved opphold i Bolivia, og unngå demonstrasjoner og veiblokkader. Siden 23. mai har det vært streiker og massedemonstrasjoner over hele landet.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no