Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

10 milliarder på kort i utlandet

-Bruk både Visa-bankkort og kredittkort i ferien, råder Bjørn Erik Sættem i Storebrand.

Kredittkort

Se bilde i et større formatKredittkort. Kredittkort

Bruk minibank i utlandet

Se bilde i et større formatBruk minibank i utlandet. – Bruk kredittkortet i butikken og Visa-bankkort i minibanken, råder Bjørn Erik Sættem i Storebrand. Foto: Storebrand

I fjor sommer ble norske Visa-kort belastet for hele 9,2 milliarder kroner i utlandet. I år passerer vi 10 milliarder, spår Teller, tidligere Visa Norge.

Informasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand råder nordmenn til å ta med seg flere plastkort når de drar på ferie. – Kortene kan brukes nærmest over hele verden, og du får bedre valutakurs enn hvis du veksler kontanter, påpeker Sættem.

– Bruk kortene smart

Han mener det er lurest å bruke to kort når man er i utlandet. – Bruk kredittkort til varekjøp. De fleste kredittkortene tar nemlig null i gebyr og renter, såfremt du betaler hele regningen ved forfall. Og bruk Visa-bankkort i minibanken. Da får du lavest gebyr, anbefaler Sættem.

Norske Visa-kort ble trukket nesten 12 millioner ganger i utlandet i juni, juli og august i 2005. Omkring 3 millioner uttak ble gjort i utenlandske minibanker. – Den generelle kortbruken i utlandet øker kraftig, mens antall uttak i minibank flater ut. Mange velger i stedet å bruke kortet i butikken, samtidig som stadig flere kvier seg for å gå med store kontantbeløp på seg, sier Thomas Midteide, informasjonssjef i Teller.

Store gebyrforskjeller

Storebrand Bank er en av to norske banker som har fjernet gebyrene på minibankuttak i utlandet med Visa bankkort. Til sammenligning krever andre banker 25-35 kroner per uttak, noe som betyr mange titalls millioner i bankgebyrer totalt.

– Noen tiere er i seg selv kanskje ikke så mye penger, men ved jevnlige besøk i minibanken kan det fort bli en del. Dessuten gjør slike utgifter et helt unødvendig innhugg på feriekontoen, mener Sættem i Storebrand.

Pengetips i ferien:
Pengetips i ferien:

1. Ta med både kredittkort og Visa-bankkort.
2. Bruk kredittkortet til varekjøp og Visa-bankkort til minibankuttak.
3. Bruk kredittkort når du sjekker inn på hoteller og når du henter leiebilen. Da låses nemlig et beløp på kontoen din.
4. Sjekk saldo på kontoen før du drar utenlands. Kun norske banker kan gi opplysninger om saldoen på din konto.
5. Ta med noen kontanter, men pass på griske vekslingskontorer og lommetyver.
6. Skjul inntasting av koden når du er i minibanken.
7. Ikke oppbevar kort og kode sammen.
8. Ikke legg igjen kortet på barer eller serveringssteder.
9. For sperring av kort, ring Bankenes Meldingstjeneste +47 22 21 40 55.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no