Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Glem Sydney - Go West

Glem Sydney - Go West

Er du en av dem som drømmer om hvite strender, rød jord og grønne krokodiller? Vest-Australia har alt dette - og mer til.

Turquois bay

Se bilde i et større formatTurquois bay. STRANDPROMENADE: Vest-Australias strandpromenade strekker seg sammenhengende fra syd-spissen helt til nord. Foto: Kristoffer Gregersen

For de fleste førstegangsreisende i Australia er frenetisk reiseaktivitet i turistdominerte områder uskreven regel. Helt ukritisk til hva de har i vente er det mange som lar seg bli sugd inn i enten den sørgående, eller den nordgående saueflokken med turister på østkysten. Derfor bestemte vi oss for å prøve vestkysten. En stor suksess sett i våre øyne.

Dropp Øst

For er du først inne i en flokk er det vanskelig å komme seg ut: Gjetehunder (turistoperatører) og inngjerdinger (ungdomsherberg) er opportunistisk utplassert langs hele kysten fra Sydney til Cairns. Det florerer med 'markedsføring' av type: 'Den som hyler ut sitt budskap høyest, og flest ganger, skal turisten sine penger få.' Dette er motorveien for godtroende turister. Ingenting er som å bli vekket av en ytterst sosial og intelligent australier som ganske så snedig har installert høytaleranlegg på rommene i herberget han eier. Hvem setter vel ikke pris på at en hylende australsk stemme proklamerer et utall ganger mellom kl 08 og 10, mens du har skikkelig skallebank etter nattens eskapader, at det i dag er nissepris på å lære seg å surfe?

Steder som f.eks. Surfers Paradise (vår tids reinkarnasjon av 80-tallets Gran Canaria), Byron Bay (bli Hippie for ett døgn), Fraser Island (verdens største sandkasse) og Great Barrier reef (bli med på å ødelegge et av verdens største økosystemer), har i lengre tid vært en del av høydepunktene på østkysten. Noe de tydelig bærer preg av.

Dra Vest

Så hva kan man gjøre hvis man vil oppleve det urørte og vakre i Australia? Hvordan kan man få følelsen av å være litt pioner? Hvor kan man få oppleve den absolutte ensomhet som markedsføres så sterkt i Cocodile Dundee? Hvor finnes det Australiere som fortsatt synes det er spennende og hyggelig med utlendinger som drikker seg fulle på den lokale puben? Denne problematikken aktuell for de med ett snev av utbrytertrang og individualisme i seg. Løsningen er: Go west!

La blikket for en gangs skyld fare vestover på det Australske kartet. Der vil du finne den største staten i Australia: Vest-Australia - Staten med ubegrensede mengder av urørt natur og de fantastiske solnedgangene som smelter utover horisonten i det Indiske hav. Staten utgjør 1/3 av kontinentets areal. Det gir nok boltreplass for de 1.4 millioner innbyggere, hvorav 1.1 millioner bor i Perth. Arealmessig er Vest-Australia større en Japan, England og Tyskland til sammen. Med andre ord: Man drar til Vest-Australia for å oppleve det urørte, ikke det urbane.

Intense opplevelser

Her er noen praktiske eksempler: Dykke med seler, fiske hai, eller vandre blant 90m høye Karritrær i sør. I nord kan du dykke med skilpadder, dra på krokodillesafari, bade i turkisgrønne kulper eller vandre i regnskogen.
Blant noen av høydepunktene fra vår tur: Snorkle med en 10m lang hvalhai utenfor det urørte Ningaloo-revet i Exmouth. Observere en flokk kenguru bli jaktet på av dingoer i Keep River nasjonalpark. Diskutere forsoningspolitikk med en aboriginer på Barramundi-fiske mens han hold utkikk etter innpåslitne krokodiller. Bade i en billabong (kulp) med den samme guiden på krokodillevakt. Kjøre det ultimate harrykjøretøyet Ford Falcon 4,3l (Ford Granada) på Nr. 1 (hovedvei rundt hele Australia) og ikke møte ett kjøretøy i løpet av 300km. Dykke med en selflokk på rundt 15 individer ca. 20m under vannoverflaten ved Albany. Fjellklatre på klippene ved Esperance mens Sørishavet tordnet inn under oss. Være helt alene på milelange kritthvite strender. Ri kameler på de røde strende i Broome. Presse Granadaen gjennom en halvmeterdyp elv som 'måtte' krysses for å komme videre på landeveien. Slå av en prat med ekte cowboyer på rodeo i Derby. Svømme i jordens indre i grotter i Karijini nasjonalpark.Ta ferje i kun 30 minutter fra Perth sentrum og ende opp på en sydhavsøy med korallrev i Det indiske hav. Listen er endeløs og disse smakebitene representerer kun en brøkdel av det man kan gjøre i WA.

Studentparadis

Mange har Australia som sitt ultimate reisemål første gangen de forlater det trygge redet hjemme i Norge. Om dette er for enten å 'virkelig' oppleve den 'store' verden som turist, eller for å utvide horisonten ved å være flittig student, er det delte meninger om. Kanskje kan de to kombineres. Det kan trolig diskuteres at det nå er like utfordrende og genuint for en nordmann og komme seg til Australias østkyst, som det er å ta toget fra Oslo til Bodø. Kanskje er det i dag sistnevnte togtur som er mest eksotisk. Det er jo tross alt nær 5000 norske studenter Down Under.

Grip sjansen

Det er opp til deg å utforske Australia videre, det er kun din egen fantasi som setter grensene for hva du kan gjøre. Det er nå du virkelig har muligheten til det. Om ikke alt for lenge er husbanklån, Volvo 740, bleieskift og Golden retriever en realitet for mange av oss.

Flere klimasoner

De klimatiske forskjellene som følge av at staten strekker seg 2400km fra nord til sør fører til en biodiversitet uten sammenligning med de andre statene. Det er viktig å ta hensyn til dette dersom du planlegger en reise. Ønsker du å besøke statens nordligste deler, er det lurest å reise når det er sommer i Norge. Det er ofte flom og svært varmt i Nord-Australia når det er vinter her hjemme. Ønsker du å tasse bekymringsløst på hvite strender i sør anbefales det motsatte. Det er for kaldt til å gjøre dette i de norske sommermånedene.

Vest-Australia:
Vest-Australia:

Areal: 2,5 millioner kvadratkilometer, med 12500 kilometer kystlinje.
Innbyggertall: 1461700 innbyggere.
Hovedstad: Perth (1193100 innbyggere).
Myntenhet: Australsk dollar som er verd i underkant av 5 norske kroner.
Prisnivå: Regn halv pris fra Norge.
Pris på reise: Pluss minus 10000 kroner med fly via Asia.

Reiseinformasjon
Vi fant frem til billigst mulig reise ved hjelp av Solfaktor. Nettstedet er en praktisk søkemotor for å finne rimelige feriereiser og du kan også søke direkte på for eksempel flyreise og overnatting.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Klikk for full versjon av kart over Australia Kart:
Les mer om Australia Mer om Australia:
Backpack jorden rundt!

Hvorfor reise jorden rundt? Det er en perfekt måte å bli kjent med deg selv, møte nye mennesker, lære om nye kulturer og oppleve ditt livs eventyr! En unik reise som gir deg minner og erfaringer du aldri glemmer.

Verdens mest isolerte by

De fleste som reiser til Australia starter sin reise i Sydney og reiser enten sørover til Melbourne eller nordover til Queensland, hvor du finner kjente destinasjoner som Great Barrier Reef. Det ikke så mange gjør, er å besøke Vest Australia og Perth.

Kangaroo Island

Fra vakre strender til ørkensand, fra seler til sauer og kenguru. Og med avstandene, rammet inn av rød sand, er Kangaroo Island som et komprimmert Australia. En paradisøy spekket med opplevelser. Garantert.

Qantas årets flyselskap

Australske Qantas Airways er kåret til årets beste flyselskap av et magasin.

Tog til Darwin

Nye muligheter for å reise med tog i Australia: Den nye linja mellom Alice Springs og Darwin har åpnet.

Festival-tid

Karneval og Mardi Gras er på gang i Rio de Janeiro, New Orleans og Sydney.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no