Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Øglene som kan spise deg

På Komodo bor verdens største øgle, den kjempemessige Komodo-varanen som blir opptil tre meter lang og som kan spise et menneske.

Artikler i samme serie:

  1. Øglene som kan spise deg
  2. Tips Komodo Nasjonalpark

Komodo-varanen er i slekt med dinosaurene, og det synes. Dyret er som hentet ut av "Jurassic Park" med sine gyngende bevegelser og sin panserlignede hud. I 1979 besøkte en sveitsisk baron Komodo. Adelsmannen fra alpelandet ble naturlig nok svett og sliten av å gå på varan-leting i det hete klimaet på øya. Baronen tok seg derfor en hvil blant buskene i den tette skogen - og ble borte! Etter en måneds leting fant noen kikkerten hans hengende i et tre, angivelig på det stedet baronen hadde lagt seg ned for å sove.

Men Komodo-varanen dreper slett ikke momentant. Den ligger og lurer på byttet sitt, som normalt utgjør ville bøfler, hjorter og en og annen smågris. Ofte gjemmer varanen seg ved vannkilder der hjortene og bøflene kommer for å drikke i den tørre årstida. Kjempeøgla setter sitt giftige bitt i byttet sitt og venter på at dyret skal dø av giftinnsprøytningen. I verste fall tar det tre uker før døden inntreffer. Varanen lusker tålmodig etter byttet sitt helt til det gir opp etter lang tids pine. Når bøffelen, hjorten eller grisen endelig er død, glefser Komodo-øgla i seg kjøtt tilsvarende sin egen kroppsvekt på en halvtime.

Vær ikke redd, skal du besøke Komodo-varanens hjemtrakter får du med deg en kyndig guide. Guiden har en lang stokk med seg til å støte vekk eventuelle sultne varaner som måtte få lyst til å spise deg. Guiden vet hver øglene gjemmer seg i det høye gresset, så du kan regne det som temmelig sikkert at du får se en eller flere kjempevaraner i sitt rette element.
Tidlig morgen er et bra tidspunkt, for da kommer de kaldblodige dyrene gjerne ned på stranda for å få seg litt varme i kroppen. I tørketida finnes varanene lettest i nærheten av vannkilder, der de ligger og venter på byttet sitt.

Komodo ligger i Nusa Tenggara, den lange rekken med øyer som strekker seg østover fra Bali i Indonesia. Det vi snakker om er egentlig Komodo nasjonalpark, som står på UNESCOs verdensarvliste og som omfatter de tre øyene Komodo, Rinca og Padar samt en rekke mindre øyer. Det tar omlag 36 timer å reise fra Bali til fiskerlandsbyen Labuanbajo på øya Flores, som er det beste stedet å arrangere en tur til Komodo fra. Vi anbefaler å organisere en todagers overnattingstur gjennom et av hostelene i Labuanbajo. Dag 1 reiser du med båt ut til øya Rinca, hvor ca 700 kjempevaraner holder til. Deretter er det avslapping og overnatting på båten, før dag 2 starter tidlig med tur til den egentlige Komodo-øya, hvor den største varankolonien på vel 2000 dyr lever. Underveis på turen kan du snorkle og spise fantastisk fersk fisk som mannskapet på båten drar opp fra havet. Å leie en fiskebåt som tar 4-6 personer koster totalt ca. 600 kroner for to dager inkludert mannskap og overnatting. Med andre ord: 100-150 kroner per person.

Hovedattraksjonen på Komodo er selvsagt kjempevaranen. Reiser du i den fuktige årstida fra desember til februar får du i tillegg oppleve et nakent, men grønt landskap som er intenst vakkert. Året rundt har farvannene rundt Komodo noen fantastiske korallrev som innbyr til sterke dykkeropplevelser. Her får du stort sett ha korallene og fiskene for deg selv, i motsetning til i turistflommen på mer kjente rev i Australia, Belize og Mexico. Det lever mer enn 1000 fiskearter i Komodo-revene og korallskogen er overveldende fargerik. Dykkeroperatørene i Labuanbajo tar deg gjerne med på turer i området eller arrangerer dykkerkurs. Dagstur for sertifiserte dykkere koster fra 50 US dollar og Open Water-kurs får du fra 200 dollar og oppover.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Reisetips Bali

Hvordan kommer du deg til denne øya i paradis? Hvordan reiser du rundt? Hvor mye koster det og hvor kan du overnatte?

Tøffe tider i paradis

Turist-industrien på Bali overlevde 2002-bombene, men etter fjorårets bombeaksjoner, ligger ferieøya nå nede for telling. Som backpacker kan du ha paradisøya nesten for deg selv – samtidig som du holder den skrantne økonomien i live.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no