Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Prøv Lisboa

Prøv Lisboa

På tre dager opplevde vi mer enn det byen er kjent for: Fotball, bacalao og god vin. Stikkordene for Lisboa er storby, vin- og badeferie.

Belem-tårnet i Lisboa

Se bilde i et større formatBlem-tårnet ble bygget i vannet utenfor Lisboa i 1515 for å beskytte byens elvemunning.

Carmo-kirken i Lisboa

Se bilde i et større formatRestene etter Carmo-kirken i Lisboa. Kirken ble delvis ødelagt i jordskjelvet i 1755. Foto: wikipedia.org

Lisboa på 1700-tallet

Se bilde i et større formatBilde som viser Lisboa på 1700-tallet. Foto: wikipedia.org

Stadion til Benfica

Se bilde i et større formatUtenfor station til Benfica i Lisboa. Foto: wikipedia.org

Utsikt over Lisboa

Se bilde i et større formatUtsikt over Lisboa. I bakgrunnen kan man skimte Vasco da Gama-broen.

En krystallklar himmel lyser opp den vakre byen med smale århundregamle gater dekket med skinnende brostein. Om nettene kan du høre den vakre portugisiske fado-sangen komme sivende ut som silke fra byens levende barer og hjem. Men byen er også arena for mer moderne aktiviteter som shopping, nattlige eskapader til en av byens mange puber og interessante severdigheter som kirker, museer og fabelaktig arkitektur.

Godt klima

Mens det er bitende kaldt i øst og nord, er det vår i Lisboa. Når heten brenner som verst i sør, er Lisboa svalt avkjølt av en hyggelig bris fra Atlanteren. I tillegg til gode klimatiske forhold har byens historie spores over 2000 år tilbake i tid.

Flerkulturell arv

Lisboa ble grunnlagt av fønikerne, men har vært under både romersk, gotisk og maurisk herredømme. Maurerne døpte byen til Lissbona som betyr ”deilig havn”. Portugiserne gjenerobret byen fra maurerne i 1147 etter en okkupasjon som hadde vart i 431 år. Det er med andre ord fortsatt god tid til å ta tilbake Jemtland og Herjedalen fra de forbannede svenskene. I 1260 ble Lisboa hovedstad i kongedømmet Portugal, og etter en periode med portugisisk kolonivirksomhet, ble byen en av Europas rikeste. Etter en tid under spansk kontroll (1580-1640), ble byen noe mindre viktig. Portugal var nøytralt under den andre verdenskrigen og Lisboa ble både et fristed og en havn for flyktninger fra hele Europa.

Latinsk temperament

Selv om portugisere er svært varme og gjestfrie i både krig og fred, er det er imidlertid viktig å ikke tirre dem i fredstid. De er stort sett hyggelige, men kan være svært så hissige av seg. Nordmenn sier at franskmenn er noen skikkelige latinske hissigpropper, mens franskmenn på sin side hevder at det er portugiserne som er verst i klassen. For de av oss som har tatt taxi i Paris er utsagnet mer eller mindre utrolig. Går det an å bli verre enn franskmenn på bilfronten? ”Ikke parker bilen med håndbrekket på fordi det kan godt hende at jeg kommer til å dytte den fremover med min.” Men teorien stemte godt. På den første trikketuren i Lisboa krasjer trikken med en bil. Alle passasjerene henger ut av vinduet og skjeller ut den stakkars billisten som er blitt påkjørt bakfra.

Jordskjelv, brann og flodbølge

Portugisere flest er svært opptatt av året 1755. Et år som satt sine spor – for å si det mildt. I 1755 ble Lisboa først herjet av et jordskjelv, så en flodbølge før ilden slukket vannet og brant den resterende halvdelen av byen til grunnen. I 1988 ble byen på nytt ødelagt av en brann. Denne gangen var det byens shoppingdistrikt som brant ned.

Lisboa er også sentrum for Portugals jernbane- og vegnettverk. I Portugal fører nemlig alle veier til Lisboa. Byens internasjonale flyplass ligger nesten midt i byen, noe som er svært praktisk hvis man for eksempel skal på en kort weekendferie. Byen er den største portugisiske byen for handel og industri. Den har en utrolig pen havn og er også landets største havneby. I Lisboa finnes skipsverft, oljeraffinerier, og kjemikaliefabrikker, matfabrikker, jernvarefabrikker, papirfabrikker og tekstilfabrikker. Men alt dette ser du forsvinnende lite til når du besøker turistområdene.

Shop og bad

Lisboa myldrer av velholdte parker, fantastiske herskapsboliger, og tar du skrittet ut av byen venter det enda mer. Ikke langt sør for byen ligger det flere store kosmopolitiske feriesteder, det frodige Serra da Arrabida området og vakre Sesimbra, og de aristokratiske Azeitao-gårdene. Leier du en bil og kjører sørover finner du vakre stender med blått vann som synker ut i den endeløse Atlanteren. Storbyferie kan med andre ord lett kombineres med badeferie. Noe som gjør reisemålet desto mer spiselig dersom man har med seg småtrollene på tur.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:

Lisboa er på mange måter litt som Oslo, eller omvendt. Etter en halvtimes kjøretur fra byen står du midt i frodige vinmarker i Estremadura.

Det er spennende, men samtidig fryktelig vanskelig å være turist i Lisboa. Byen er et funn for de som liker historie og arkitektur, men utvalget er så stort at man nesten ikke vet hvor man skal begynne. Og for å gjøre tingene enda litt verre er det deilige fortauskafeer som lokker med både kald øl, god vin og varm kaffe.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Klikk for full versjon av kart over Portugal Kart:
Les mer om Portugal Mer om Portugal:
Nye interrailbilletter for Europa

Fra 1.april 2007 vil det komme en ny og fleksibel interrailbillett. Nå kan du enkelt reise hvor du vil i Europa med tog.

Det er spennende, men samtidig fryktelig vanskelig å være turist i Lisboa. Byen er et funn for de som liker historie og arkitektur, men utvalget er så stort at man nesten ikke vet hvor man skal begynne. Og for å gjøre tingene enda litt verre er det deilige fortauskafeer som lokker med både kald øl, god vin og varm kaffe.

Lisboa er på mange måter litt som Oslo, eller omvendt. Etter en halvtimes kjøretur fra byen står du midt i frodige vinmarker i Estremadura.

Reisebudsjett: Europa

Hvor mye penger bør man ta med seg til denne delen av verden?

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no