Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Byen ved Den røde elv

Byen ved Den røde elv

Vietnams stolte hovedstad Hanoi, er et virvar av mennesker, mopeder, lyder og følelser. Her blir man jaget av både motorbike sjåfører og politiet.

Forsøplet

Se bilde i et større formatSøppel flyter ofte i gatene, og med første øyekast kan det virke skittent her. Men etterhvert blir det renere og renere. FOTO: Espen Mork Dahl

Kokekunst i Hanoi

Se bilde i et større formatMaten blir ofte laget rett på bakkeplan. Det er spesielt interessant og studere kokekunsten på markedene. FOTO: Espen Mork Dahl

Hello, hello, motobike? Motobike?, ordene henger i luften på annenhvert gatehjørne. Det er fri konkurranse på motobike markedet, og sjåførene har ikke planer om å la noen turister slippe unna. I begynnelsen ser det ganske skummelt ut å legge sitt liv i en ukjent mopedsjåførs egenskaper, - spesielt siden trafikken her nede er et eneste stort rot. I stedet for vikeplikt eller andre overdrevne trafikkregler, tutes det for å varsle at man kommer. Og man kommer ofte fort. Det er fremdeles skummelt etter en stund, og spesielt når man tar seg tid til å studere de mange arrene på mopedsjåførenes knær. Det hjelper heller ikke å vite at det hver eneste dag, dør et stort antall mennesker i trafikk ulykker her.


Hanoi virker skittent. Det ligger hauger av søppel i gatene, ettersom renovasjonssystemet fungerer slik at man legger det på gaten, så kommer det noen andre og plukker det opp senere. Renslighet er det heller ikke så nøye med – må man tisse, så må man tisse, og da er søppelhaugene like gode som ethvert toalett.


Men når man lar byen synke inn over seg, blir man overveldet over hvor vakkert og spennende det er her.
Mange av bygningene er i Fransk kolonistil, innsjøer er arkitektert inn i byen, og menneskene er vennlige og blide der de frakter seg selv rundt på moped, nipper vietnamesisk kaffe på en kafè eller lager dagens middag rett på bakken.

Spennende

Man har ikke lyst til å havne på skråplan med loven i det kommunistiske regimet, men det skal vanskelig gjøres å ikke oppsøke en av de mange ulovlige gatekafeene, som skapes og forsvinner flere ganger i løpet av en kveld. Bli ikke overrasket om du sitter der og det plutselig hersker kaos. Politiet forsvinner snart, og da kommer bordene og stolene tilbake igjen.
Her er det også nattklubber der man plutselig får beskjed om å være stille, fordi politiet står på utsiden og sjekker. De rister godt i dørene noen ganger før de forsvinner igjen. Slik kan en hel kveld foregå.
Det er med andre ord nok å gjøre, og flere ting enn det visuelle som får adrenalinet til å stige.

Butikker

Her finner man alt man trenger, enten av den ekte eller fake sorten. Man vil oppdage at de fleste butikkene her nede, er smale og lange. Det er fordi de skatter av inngangens størrelse. Markedene og det ”gamle kvarteret” er absolutt verdt å besøke, og hvis man er heldig slipper man unna de lange rekkene av sykkeltaxier med overspiste tyske eller amerikanske turister som dessverre kan forekomme.

 

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Klikk for full versjon av kart over Vietnam Kart:
Les mer om Vietnam Mer om Vietnam:
Dødens vindpust

Jeg lukker øynene der jeg ligger på hotellrommet. Vinden river og sliter i veggene. Jeg hører naboens hus kollapse, mens de som bor der skriker forgjeves i panikk. Året er 2006, og tyfonen Xangzane er minutter ifra å slå over oss med all sin kraft.

En neve dollar og nerver av stål

Jeg har bare krasjet fem ganger, så du kan ta det helt med ro, forteller den vietnamesiske motobikesjåføren beroligende, før vi legger oss på hjul med tusener andre motobikes i de travle gatene i Hanoi.

Tidligere kjent som Saigon

Ho Chi Minh eller Saigon, som det tidligere het, er Vietnams største by. Dens historie er beryktet, dens innbyggere er fantastiske, og dens gleder gjør deg glad.

Keiserbyen Hue

Keiserbyen er et annet kallenavn på den gamle Vietnamesiske hovedstaden, og er et sted for mystikk, monumenter, arkitektur og forbudthet, som mest av alt minner om et spennende frittliggende museum.

Den historiske havnebyen

Usjarmerende og bråkete, er ord som ofte karakteriserer Danang provinsen i midt Vietnam, og mange velger å reise rett forbi denne historiske havnebyen. De gjør en feil, ikke gjør den!

Togtur gjennom Vietnam

Rotter, svindlere, og ståtoalett med flekkete rester, er noen av de tingene som møter deg på toget fra Hanoi til Danang. Men fortvil ikke, den fantastiske utsikten veier opp for det meste.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no