Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

10 smarte dingser

Den moderne ryggsekkturisten pakker med seg mer enn shorts og sandaler. Vi har prøvd ut en del smarte produkter som kan gjøre reisen din tryggere og enklere.

Ryggsekk.com har testet en rekke dingser som kan være smarte å ha i bagasjen når du skal ut på langtur. Vi er kommet fram til ei liste over ti gjenstander som vi mener du har stor nytte av å pakke med deg på reisen. Rangeringen vår sier noe om hvor nyttige vi mener de enkelte produktene er i forhold til hverandre. En del av dingsene får du kun i spesialbutikker som Nomaden i Oslo. Sportsforretninger som tar villmarksliv på alvor er også verdt å sjekke ut for å finne mange av produktene som står på lista vår.

1. Pengebelte: Et sikkert sted å oppbevare pass, penger, kredittkort og billetter er helt nødvendig når du reiser. Velg et pengebelte som du kan feste rundt livet under buksa eller skjørtet, som har god passform og som har flere lommer. Vi har positiv erfaring med Lowe Alpines magebelte med to glidelåser (bildet) som du kan kjøpe for 169 kroner hos Nomaden i Oslo.

2. Våtservietter: Verden er full av skitt, møkk og dritt - som aller helst finner veien til hendene og fingrene dine. God håndhygiene er avgjørende for å unngå sykdom når du er på tur. Kjøp med deg noen pakker våtservietter hjemmefra og supplér med lokale varianter underveis. Prisen er uansett lav.

3. Vidunderhåndkle: Dette produktet er backpackerens drøm! Packtowl (bildet) er et håndkle av kunststoff som suger opp alt og som tørker på et blunk. Du slipper å dra med deg fuktige og stinkende håndklær, og de nye vidunderhåndklærne er dessuten små og lette. Packtowl finnes i flere ulike størrelser og koster fra 99 til 259 kroner hos Nomaden i Oslo. Størrelse L til 189 kroner er den mest anvendelige etter vår mening.

4. Turbestikk: Et sett bestikk som veier lite og som er enkelt å holde rent fortjener en plass i ryggsekken. Enten du skal gå fottur i Andesfjellene eller reise med tog gjennom Europa, kan det bli behov for å tilberede medbragt mat. Da er det veldig greit å ha sitt eget bestikk. Vi anbefaler villmarksbestikk fra Eagle Products som selges i mange sportsbutikker. Prisen er ca 150 kr.

5. Silkelakenpose: Det geniale med slikelakenposen er at den tar så utrolig liten plass og veier så lite. Smart å ha med seg når du skal overnatte på steder med manglende og/eller skittent sengetøy. I tropiske strøk er denne tynne lakenposen det eneste du trenger å dekke deg til med når du skal sove. Er det kaldt om natta trenger du imidlertid også dyne eller vanlig soverpose. Pris 399 kroner hos Nomaden i Oslo.

6. Plastkopp: Det er kjekt å ha noe å drikke av, enten du skal lage deg en kopp pulverkaffe om morgenen eller nyte ei flaske vin om kvelden. Den blå koppen på bildet koster 10 kroner hos Clas Ohlson, den veier lite og er enkel å holde ren. Samme forretning selger også en sammenleggbar kopp til 19 kroner. Den tar svært liten plass og anbefales for deg som vil begrense innholdet i ryggsekken.

7. Regnfrakk til ryggsekken: Ingen dårlig idé å beskytte dine kjæreste eiendeler mot regn når du er på reise. Nå finnes det spesialsydde regnfrakker for store ryggsekker. Fra en liten pose kan du folde ut et stort plasttrekk som du dekker sekken med. Når det ikke regner kan trekket brukes til oppbevaring av klær og suvenirer. Low Alpine Raincover (bildet) finnes i ulike størrelser og koster mellom 199 og 299 kroner hos Nomaden i Oslo.

8. Hengelås med wire: Leier du en enkel bungalow på stranda kan du ikke forvente at dørlåsen er all verden. En hengelås med tilhørende wire lar deg sikre dører og vinduer, og den er også grei å bruke til å låse oppbevaringsskap på hoteller og busstasjoner. Du får kjøpt hengelås med wire for ca 150 kroner hos mange bokhandlere samt hos Nomaden i Oslo.

9. Kikkert: Tenk deg at du er på safari i Afrika og går glipp av å beskue den majestetiske løvehannen, bare fordi den er for langt unna til å kunne ses med det blotte øye. I slike tilfeller kommer en kikkert godt med. En kvalitetskikkert er ofte både stor og tung, men Clas Ohlson har små lommekikkerter fra 89 kroner og oppover. Ikke førsteklasses optikk, men godt nok til å få et glimt av løvehannen som står et par hundre meter unna.

10. Minitermometer: Digi-temp minitermometer (bildet) er ikke større enn en fyrstikkeske og er fint å bære med seg i lomma for den som ønsker å gjøre værobservasjoner underveis på reisen. Kan jo være greit å kunne fortelle mor og far at "ja, i Grand Canyon var det dødsvarmt, faktisk helt oppe i 48,9 grader". Clas Ohlson tar 169 kroner for ei pakke med to termometre.

Prisene er hentet inn 18. desember 2004 fra forretningenes nettsider. Vi har selv kjøpt og betalt alle produktene vi har testet i forbindelse med denne artikkelen.

Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Pakk lite og lett

Reiseglade Doug Dyment har laget nettsida onebag.com, der hensikten er å vise hvordan du kan reise langt og lenge med bare håndbagasje.

Slik pakker du sekken

Hva du bør ta med deg på tur avhenger selvsagt av om du skal på shoppinghelg til London, ekspedisjon til Sydpolen eller backpacke et halvår i tropiske strøk. Likevel er det mange ting som alltid bør være med i ryggsekken.

Her kommer noen nyttige tips over hvilke reisedokumenter det er lurt å pakke med seg.

Det krever litt innsats å holde styr på deg selv og tingene dine når du er på tur. Sunn fornuft og disse enkle tipsene reduserer risikoen for tyveri, ran og trafikkulykker - og gjør deg litt mindre sårbar dersom det verste skulle skje.

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no