Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Togtur gjennom Vietnam

Togtur gjennom Vietnam

Rotter, svindlere, og ståtoalett med flekkete rester, er noen av de tingene som møter deg på toget fra Hanoi til Danang. Men fortvil ikke, den fantastiske utsikten veier opp for det meste.

 Komfort

Se bilde i et større formatDet er fire sengeplasser i sovekupeene, og sengene er små, men relativt komfortable for de under riktig lengde. Foto: Espen Mork Dahl

Fasilitet

Se bilde i et større formatToalettene er et hull i bakken som er vanskelig for mange å treffe. Foto: Espen Mork Dahl

Nydelig

Se bilde i et større formatUtsikten gjennom vinduene er upåklagelig, og det anbefales på det sterkeste å oppleve togturen. Foto: Espen Mork Dahl

Denne veien, denne veien, la meg bære bagen din, smiler den overivrige konduktøren da han endelig ser en forvirret vestlig turist stående på perrongen.

 

Gleden er stor da han kikker på 30 dollars billetten, og hjelper med å finne sovekupè plassen min på det store toget. Da han endelig ”finner” kupeen med mitt nummer, snur han seg og strekker ut handen. Dollar! Han smiler. Uerfaren, naiv og sliten etter å ha stiftet bekjentskap med risvin i Hanoi, spør jeg hvor mye. Han blir stille, tenker seg godt om, og svarer.


- Three dollar! Pengene finner veien til handa hans, og jeg slenger meg ned på en av de fire køyesengene som skal bli mitt hovedkvarter de neste 17 timene tog turen skal ta.

 

Men ryktet om dollar sprer seg fort, og det tar ikke lang tid å forstå hvordan planen er for å snike til seg litt ekstra vestlige kronasjer. Wrong place, this is not your place, kommer det omtenksomt fra enda en hjelpsom sjel, som tar bagen og flytter meg over til nabokupeen. Svindelen kunne vært enda bedre hvis han bare hadde giddet å se på billetten min før han oppklarte misforståelsen, men det stemte at jeg satt på feil. Bra samarbeid. Two dollars, two dollars, smiler han og fekter overivrig med hendene, vel vitende om at jeg, som så mange andre ferske turister, vennlig betaler.

 

I den nye kupeen sitter det en liten forskremt japaner, og i køyen over han ligger det en langstrakt Vietnameser, begge smiler vennlig og stotrer frem et velkomment hei, på asiatisk engelsk. American, spørres det med en snål mine, men gleden blir stor da de får høre at jeg er norsk. Japaneren som er arkitektstudent, har vært der en gang, mens Vietnameseren driver et bokforlag, og har faktisk lest et verk av Sigrid Unseth, og sett bilder.


I love Norway, I love the nature there, smiler han vennlig. Det tar ikke mange timene før de samme ordene finner veien ut av min munn;I love Vietnam. I love the nature here - for utsikten er upåklagelig. Høye fjell, palmeåkere, rismarker og fantastiske innsjøer flyter forbi som vakre malerier på utsiden av vinduene.

En gledens dag, der man innser at alle dokumentarene, filmene og bildene man har sett, stemmer. Det er like vakkert og eksotisk, det er faktisk sånn det er her!

Komfort

Asiater er som regel ganske små og har god plass i sengene, men for en skandinaver på 194 cm, er det verre. Det ender med en rimelig ukomfortabel nakkeknekk. Er man derimot under 180 cm, bør man ha det greit. Sengetøyet er så rent som man kan få det her nede, men i selve madrassen ligger det en del rester, som hår, fra andre tog passasjerer. Rotter blir man fort vant til i Vietnam. Enten det er på gata, på restaurant kjøkkenet, eller på gulvet i toget. Man kan ikke gjøre noe med det, så det er like greit å bli vant til dem.

Matservering

Nudler med varmt vann, og drikkevann, blir servert til frokost som en stor gledelig overraskelse, og det kreves ikke ekstra dollars for servicen.

Toalett

Et hull i tog gulvet fungerer som toalett, og når man er gutt og bare skal tisse, er det ikke noe problemer i det ristende toget. Men som jeg var så uheldig å få oppleve, var det tydeligvis noen med dårlig mage blant passasjerene, og enda mer tydelig at det ikke er like lett å treffe for den eller de med dårlig mage. Et lite sjarmerende minne, som det har tatt lang tid å fortrenge.

Byer

Hovedjernbanen fra Hanoi til Danang passerer mange byer det er verdt å oppleve. Ninh binh, Vinh og Hue er noen av dem. Og flere av stoppestedene ligger i nærheten av andre spennende byer, vel verdt å besøke.

 

Klikk for full versjon av kart over Vietnam Kart:
Les mer om Vietnam Mer om Vietnam:
Dødens vindpust

Jeg lukker øynene der jeg ligger på hotellrommet. Vinden river og sliter i veggene. Jeg hører naboens hus kollapse, mens de som bor der skriker forgjeves i panikk. Året er 2006, og tyfonen Xangzane er minutter ifra å slå over oss med all sin kraft.

En neve dollar og nerver av stål

Jeg har bare krasjet fem ganger, så du kan ta det helt med ro, forteller den vietnamesiske motobikesjåføren beroligende, før vi legger oss på hjul med tusener andre motobikes i de travle gatene i Hanoi.

Tidligere kjent som Saigon

Ho Chi Minh eller Saigon, som det tidligere het, er Vietnams største by. Dens historie er beryktet, dens innbyggere er fantastiske, og dens gleder gjør deg glad.

Keiserbyen Hue

Keiserbyen er et annet kallenavn på den gamle Vietnamesiske hovedstaden, og er et sted for mystikk, monumenter, arkitektur og forbudthet, som mest av alt minner om et spennende frittliggende museum.

Den historiske havnebyen

Usjarmerende og bråkete, er ord som ofte karakteriserer Danang provinsen i midt Vietnam, og mange velger å reise rett forbi denne historiske havnebyen. De gjør en feil, ikke gjør den!

Byen ved Den røde elv

Vietnams stolte hovedstad Hanoi, er et virvar av mennesker, mopeder, lyder og følelser. Her blir man jaget av både motorbike sjåfører og politiet.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no