Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

En neve dollar og nerver av stål

En neve dollar og nerver av stål

Jeg har bare krasjet fem ganger, så du kan ta det helt med ro, forteller den vietnamesiske motobikesjåføren beroligende, før vi legger oss på hjul med tusener andre motobikes i de travle gatene i Hanoi.

Motorbikeheaven

Overalt hvor du snur deg kryr det av motorbikes i Hanoi. Foto: Espen Mork Dahl

Romantikk

Vietnamesiske kjærestepar tar seg gjerne en romantisk tur på motorbiken. Foto: Espen Mork Dahl

Trangt

Gatene blir fort trange og krasjevennlige i Hanoi. Foto: Espen Mork Dahl

Vi befinner oss i motobike heaven, eller Vespa paradis om du vil. Hanoi er som en egen verden av motobikesjåfører - hele familier, i hvert fall opp til fire stykker, gjerne av forskjellig generasjon – kjærestepar –en romantisk kjøretur er noe annet her, - enstøinger, både gutter og jenter er med på fenomenet som gjør norske rånere til små, små barn. Det er som om et helt land leker ”ikke tråkk i bakken leken” med motorsykler som hjelpemidler, eller som en motorisert bølge som får deg til å skjønne at verdens eneste evighetsmaskin faktisk er mennesket selv. Kanskje ikke korrekt, men ikke heller ukorrekt, i hvert fall ikke når man er her.

På hvert hjørne sitter de og plystrer på deg og roper de ordene de kan på engelsk ”motobike” ”motobike”, - de som er dårligere i engelsk bare peker - som en stumfilmscene midt i en kaotisk, bråkete, lydfilm.
Men skal du være her lenge nok, er det bare å kaste seg i det.
-Så du er fra Norge? Sjåføren spør bekreftende, selv om jeg akkurat har fortalt det.
-Ja, det stemmer. Vet du hvor det er? spør jeg tilbake, mens vi cruiser nedover gatene. Lyden av mopedister på horntokt høres konstant.
-Det ene arret mitt likner på Norge, han løfter opp kneet for å vise meg.
Det likner på Danmark.
-Jeg sier det til han, og han løfter opp det andre kneet, mens han peker;
-Der er det!

Det skal sies at det kan være alle land som er en anelse avlangt, men jeg gir han rett – er ikke akkurat interessert i at han skal begynne å vise meg albuene også, der vi i god fart legger Hanoi for våre føtter, og jeg på langt nær føler meg trygg, selv med begge hans armer festet på styret. En motobike sneier armen min, et unnskyldende smil fra kjæresteparet på tur, rekker akkurat frem før de forsvinner i mengden av andre. Jeg har ingen annen plan med kjøreturen enn å overleve – så egentlig burde jeg jo ikke gjort det, men det er rart hvor nysgjerrig man kan være.

Kanskje det er de strenge trafikkreglene hjemmefra som gir denne herlige, rebelske følelsen av å kunne kjøre hjelmløs rundt i en storby. Kanskje det er behovet for å prøve å integrere seg inn vietnamesisk væremåte når jeg har et langt opphold foran meg. Men når man også stikker en halvmeter høyere enn de fleste vietnameserne også sittende, går det uansett så som så med integreringen.

Død

Adrenalinet begynner alltid å pumpe litt mer når vi nærmer oss et kryss, det er ikke snakk om vikeplikt, men tuting for å fortelle at man kommer.

Man gidder ikke snu seg, man gidder ikke ha vikeplikt, kun en tute. Det er ikke rart at det hvert eneste år dør flere hundre vietnamesere i trafikkulykker, og at enda flere blir skadet. Lite hyggelig statistikk som jeg angrer på at jeg leste før jeg kom hit. Jeg visste det ikke da, men senere i oppholdet skulle jeg finne ut akkurat hvor jævlig en slik død egentlig er. Da to mopeder, og til sammen seks mennesker, krasjet med hverandre og den ene sjåførens nakke ga opp i kontakt med den harde asfalten.

Et stygt syn, og et vondt minne, som jeg er glad jeg ikke fikk oppleve enda tettere innpå, for er man her så fortsetter man å benytte seg av disse motoriserte fremkomstmidlene.  Vi er igjennom krysset, og jeg kan igjen åpne øynene og konstatere at jeg er i en del.

Jeg ber han stoppe – gir han en neve dollar, og sørger for at det holder seg slik.

Klikk for full versjon av kart over Vietnam Kart:
Les mer om Vietnam Mer om Vietnam:
Dødens vindpust

Jeg lukker øynene der jeg ligger på hotellrommet. Vinden river og sliter i veggene. Jeg hører naboens hus kollapse, mens de som bor der skriker forgjeves i panikk. Året er 2006, og tyfonen Xangzane er minutter ifra å slå over oss med all sin kraft.

Tidligere kjent som Saigon

Ho Chi Minh eller Saigon, som det tidligere het, er Vietnams største by. Dens historie er beryktet, dens innbyggere er fantastiske, og dens gleder gjør deg glad.

Keiserbyen Hue

Keiserbyen er et annet kallenavn på den gamle Vietnamesiske hovedstaden, og er et sted for mystikk, monumenter, arkitektur og forbudthet, som mest av alt minner om et spennende frittliggende museum.

Den historiske havnebyen

Usjarmerende og bråkete, er ord som ofte karakteriserer Danang provinsen i midt Vietnam, og mange velger å reise rett forbi denne historiske havnebyen. De gjør en feil, ikke gjør den!

Togtur gjennom Vietnam

Rotter, svindlere, og ståtoalett med flekkete rester, er noen av de tingene som møter deg på toget fra Hanoi til Danang. Men fortvil ikke, den fantastiske utsikten veier opp for det meste.

Byen ved Den røde elv

Vietnams stolte hovedstad Hanoi, er et virvar av mennesker, mopeder, lyder og følelser. Her blir man jaget av både motorbike sjåfører og politiet.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no