Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

USA's østkyst fra nord til sør!

USA's østkyst fra nord til sør!

Jeg heter Benedicte, og i februar reiste jeg hele USA's østkyst fra nord til sør! Det vil si New York til Key West og Karibien.

Skrevet av: Benedicte Haugaard
Les Bloggen min her

Det hele startet med en telefon fra en av designerne på New York Fashion Week som ville ha meg (!) på catwalken. Da kontrakten var signert begynte hjernen å spinne. Når jeg først er over there, hvorfor skal jeg ta til takke med å bare se New York? Før jeg visste ord av det satt jeg på nett og kikket etter billige cruise - og flybilletter, og noen uker senere var planen lagt. Jeg skulle se New York, Washington DC, Fort Lauderdale, Miami, Florida City, Everglades, Key West - og cruise gjennom Karibien.

Hvis vi trekker fra lommepenger og tilleggstjenester på cruiset så kostet denne turen ca 20 000,- kroner per person - og da har vi en god kombinasjon av luksus og backpacker-livsstil. Prisen inkluderer:

- Flybilletten fra Oslo til New York med Norwegian med 1 kolli bagasje - 1400 kr
- En ukes overnatting på en lite, utdatert men greit hotell i Midtown Manhattan - 2500 kr
- En ukes metrokort som gjelder på alt av kollektivtrafikk i New York - 260 kr
Busstur til Washington DC - 350 kr
- To overnattinger på et helt OK hotell i Washington DC - 500 kr
- Flybillett fra Baltimore airport til Fort Lauderdale med Spirit Airlines og 1 kolli bagasje - 1000 kr
- To overnattinger i luksus-suite ved stranden - 1500 kr
- Taxi til og fra cruiseterminalen "Port Everglades" - 500 kr
11 dagers cruise i Karibien hvor du får se seks fantastiske land - 5500 kr
- Tog og buss fra Fort Lauderdale til Miami - 150 kr
- Fire netter på et supersentralt hostel på Ocean Drive, Miami - 800 kr
- Fire døgn med en Ford Mustang cabriolet leiebil - 1000 kr
- Fire netter på et romslig, sentralt og fint hotellrom i Homestead, Florida - 1500 kr
- Flybillett tilbake til Oslo fra Fort Lauderdale med Norwegian og 1 kolli bagasje - 2400 kr


20 000 kroner inkluderer ganske mye! Og selvfølgelig kan du få det både billigere og dyrere. Men så er det jo slik at dette kun er de mest nødvendigste utgiftene. Alle er avhengige av transport og tak over hodet når de backpacker, men ha i bakhodet at det bokstavelig talt flyter penger ut av lommeboka når du er i USA. 

MAT OG DRIKKE:

New York er det dyrt å spise, men du får i gjengjeld utrolig mye mat, og i USA er det helt normalt å ta med maten hjem i en doggiebag slik at du kan spise middagsrestene til lunsj dagen etter. Med andre ord betaler du gjerne for to måltider. Jeg anbefaler Chevy's mexican food (12-24$) og IchiUmi sushibuffet (30-35$)! I Miami finner du alt fra billig til dyrt, men reiser du på budsjett ville jeg holdt meg unna restaurantene på Ocean Drive. Gå heller tilbake et par gater, og spis på Washington Avenue og Lincoln Road, eller i Downtown. Her får du mer mat for pengene, og gjerne bedre service. Jeg anbefaler Rosa Mexicano (15-25$) eller Antico Pizza (12-22$)! I Homestead og Florida City er prisene generelt mye lavere enn i Miami, og også her får du mer mat for pengene. Her finner du alle spis-så-mye-du-vil buffetene, og du kan spise deg dødelig mett for en hundrelapp. Jeg anbefaler Sonny's BBQ (8-16$). 

TIPS - MØRKETALL I LOMMEBOKA

I tillegg til nødvendige reiseutgifter, mat og drikke, så kommer det noen overraskelser man gjerne glemmer bort. En stor del av disse mørketallene kalles tips og forventes av deg etter hvert eneste måltid eller drink. I Norge tipser vi 10% hvis vi er fornøyd, men i USA skal det tipses - og som regel får du tre alternativer på kvitteringen din etter betaling, nemlig 15, 18 eller 20 prosent av regningen. Spis for 500 kroner, betal 600. På cruiset måtte vi også betale tips. Denne regningen kommer du ikke unna, og den er på ca 12$ per natt, per person - og pengene trekkes rett fra kredittkortet ditt før du forlater skipet. Med andre ord koster cruiset fort en tusenlapp ekstra. I tillegg til dette er det godt å ha noe å drikke på når du seiler på det karibiske havet i 35 varmegrader. Ønsker du drikkepakken som gir deg fri tilgang til baren koster dette deg cirka 2600 kroner i tillegg, men disse pakkene får du både billigere (alkoholfritt) og dyrere. 

REIS SELVSTENDIG

Både i New York, Miami, Key West - og spesielt på cruiset og i Everglades nasjonalpark vil folk ha deg til å kjøre sightseeingbusser og båter istedenfor å reise selv. Det er det dummeste du gjør om du ønsker å spare penger! Kjør kollektivt eller lei en billig leiebil. Du får se mer, du er fri til å komme og gå som du vil, og det koster deg langt mindre penger. Vi booket ikke en eneste utflukt gjennom cruiseselskapet, men hoppet inn i taxier så fort vi kom i kai. Vi kjørte undergrunn i New York istedenfor "hop-on-hop-off" bussene, og vi besøkte Everglades i bil for å få den beste utsikten over fisk og vilt - altså krokodiller og alligatorer. Hold deg unna turistfellene! 

PAKKELISTEN

Det verste med å reise fra nord til sør er at du må pakke svært mye klær på svært liten plass. New York kan virkelig være kaldt og Florida kan være uutholdende varmt. Jeg reiste med kjæresten min, og i tillegg til håndbagasjen (sekk, selvfølgelig) hadde vi én koffert til sammen. Her skulle to personer pakke både vinterklær og badetøy - for over en måneds opphold! Det er ikke den enkleste oppgaven jeg har hatt, men jeg er veldig fornøyd med hva jeg pakket. Håndklær får du låne på hoteller, hosteller og cruise. Solkrem kjøper du der du er. Du trenger faktisk ikke mer! Nå snakker jeg selvfølgelig for meg selv, en jente på fem-og-tyve som er veldig fornøyd med pakkelisten sin. Her er den:

- Billetter, pass, esta/visum, penger/bankkort, mastercard, kamera, mobil, ladere og reiseforsikring.
- Varmt reiseantrekk bestående av ullkåpe, olajakke, hettegenser, ett par jeans, lue, skjerf og sneakers.
- To t-skjorter som også kan brukes i varmere strøk, en ekstra genser, tynne ullsokker og nok undertøy.
- En kort kjole til byliv, en lett kjole til stranda og en lang kjole til gallamiddag på cruiset. Et skjørt/shorts.
- To, tre sett med badetøy. Hudpleie, solbriller, hårbørste, sminke, prevensjon, eventuelle medisiner.
- Tre par sko. Sneakers som du reiser i, sandaler og et par høye hæler. 
- En lettere jakke du kan bruke til både jeans og kjole. Olajakken er en soleklar favoritt hos meg.

ØNSKER DU Å LESE MER? SJEKK UT REISE-KATEGORIEN PÅ MIN PERSONLIGE BLOGG HER!

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no