Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Trygg på tur

Det krever litt innsats å holde styr på deg selv og tingene dine når du er på tur. Sunn fornuft og disse enkle tipsene reduserer risikoen for tyveri, ran og trafikkulykker - og gjør deg litt mindre sårbar dersom det verste skulle skje.

• Spar ikke på reiseforsikringen! Kontakt Europeiske, Gouda eller et annet forsikringsselskap og sørg for å få en polise som gir deg nødvendig hjelp dersom det verste skulle skje.

• Pass på verdisakene dine. Pass, penger, reisesjekker, kredittkort og flybilletter skal du oppbevare i en egen lomme som du fester på innsiden av buksa eller skjorta. Pengelomma skal ikke være synlig for andre, men du må kunne åpne den uten altfor mye styr. Ha en separat lommebok eller pengepung for mindre utgiifter. Et ekstra kredittkort kan også være lurt å ha i reserve.

• Ta kopier av pass, visa, flybilletter og andre viktige dokumenter og oppbevar dette på et sted adskilt fra originaldokumentene. Legg gjerne igjen et ekstra sett kopier hjemme hos familie eller venner. Det er også lurt å ha en separat liste med numre på reisesjekker, hvis du bruker slike.

• Vurder nøye hvor du legger fra deg bagasjen din. Mange billige backpacker-hoteller har rom som er lett å bryte seg inn i. En medbragt hengelås pluss en wire eller liten kjetting kan ofte holde tyvene ute.

• Hold øye med bagasjen din på buss- og togreiser. Normalt blir du nødt til å legge ryggsekken på taket av bussen eller nede i bagasjerommet. Når bussen stopper eller tar pauser underveis må du passe på at ingen stikker av med bagasjen din. Det kan være lurt å træ en lokal rissekk eller lignende over ryggsekken, slik at den ikke stikker seg ut.

• Reis lettest mulig, slik at du har bevegelsesfrihet. Skal du ta deg fram på en kaotisk flyplass eller hoppe av og på fullstappede busser, bør du iallfall ha begge hendene frie til enhver tid.

• Pass deg i trafikken. Trafikkforholdene i mange land er helt annerledes enn i Norge, og standarden på veier og kjøretøy er ofte dårlig. Det er ingen grunn til å advare spesielt mot å ta buss eller taxi, men bruk sunn fornuft. Å kjøre selv kan være risikabelt, vurder heller å leie en sjåfør. Å leie motorsykkel er populært i mange land, og en motorsykkel kan være en super måte å se et distrikt på. Er du uerfaren, hold deg til en lett 100cc eller 125cc. Bruk alltid hjelm, og kjør svært forsiktig! Bland ikke kjøring og alkohol.

• Unngå å bo på hoteller nær opplagte terrormål, slik som Amerikanske ambassader og bedrifter, israelske interesser osv. Som backpacker vil du ofte bo på små, billige steder, drevet av lokale. Slike steder er i veldig liten grad å anse som terrormål.

• Er du redd for brann, sjekk at brannstigen når opp til rommet ditt og gjennomgå rømningsveier før du går og legger deg. Mange billighoteller - spesielt utenfor Vesten - har minimalt med brannvern.

• Vær forsiktig med alkohol og dop. Er du full eller stein, øker sjansen for at du blir utsatt for ran eller vold. "Magic mushrooms" og andre typer dop kan være fristende å teste ut når du er på reise, men vær klar over risikoen for å miste kontrollen. I mange land er det dessuten dødsstraff dersom du blir tatt med narkotika, selv om det er relativt små mengder stoff. Du vet aldri hvem på festen som jobber for politiet ...

• Hold deg til opplyste områder og steder der andre mennesker ferdes når du er ute etter mørkets frambrudd. Å bruke noen få kroner på en taxi er ofte vel anvendte penger, selv for en gjerrig ryggsekkturist.

• Ransmenn vurderer alltid sin egen risiko. En eller to kraftige menn går tryggere enn en dame som er alene.

• Blir du ranet, må du ikke provosere ranerne. Et velbrukt triks er å ha en liten pengesum og noen ubetydelige plastkort liggende i en lett tilgjengelig lommbok. Dette gir du ranerne. De virkelige verdisakene har du gjemt i en lomme som ligger usynlig inntil kroppen.

• Unngå å stikke deg ut. Smykker, armbånd og dyre armbåndsur lar du ligge hjemme. Prøv å ikke se alt for rik ut, samtidig som du holder deg noenlunde ren og velstelt. Ser du for shabby ut, tiltrekker du deg lett negativ oppmerksomhet. Tenk også på å kle deg anstendig. Særlig jenter bør passe på å ikke kle seg for utfordrende. Det passer seg heller ikke alltid å gå i shorts for gutter.


Tipsene i denne artikkelen er basert på egen erfaring, tips fra lesere, råd fra guidebøker og avisartikler samt reiseklinikken.no
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Hjelp meg kjære ambassade!

Når kan du regne med at den norske ambassaden stiller opp for deg?

Andre nettsteder som er relevant for denne saken
Relaterte pekere:
Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no