Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Kort eller kontant?

Hvilke betalingsmidler fungerer best når du er på reise?

Minibankene har bredt seg som ild i tørt gress over det meste av verden. I veldig mange land klarer du deg nå helt fint med plastkort. Men reiser du i mindre utviklede land kan du ikke regne med at det står en minibank på hvert gatehjørne. Snarere kan det ofte være snakk om flere timers reise til nærmeste pengeautomat. Da er det smart å ha noen alternativer. Det beste rådet er derfor å planlegge pengesituasjonen før du reiser hjemmefra.

Det sikreste alternativet er reisesjekker. Skal du på langtur utenfor Vest-Europa, Nord-Amerika eller Australia/New Zealand, anbefaler vi alltid at du har med deg reisesjekker for noen tusen kroner. Disse kan veksles inn i vanlige banker, og selv om ikke alle banker i alle land aksepterer reisesjekker, er mulighetene som regel gode. Kjøp reisesjekker i amerikanske dollar. Når du veksler dem inn, vil banken som regel gi deg pengene dine i lokal valuta. Husk at dyrere hoteller og vekslingskontorer som regel også tar reisesjekker. Sjekker fra American Express er det tryggeste valget. AmEx er mest kjent og mest utbredt. Sjekker fra Thomas Cook, Visa, Mastercard, Citibank med flere kan selvsagt også veksles inn mange steder, men det er en viss sjanse for å treffe på banker som ikke aksepterer disse sjekkene.

Reisesjekker kan du få erstattet dersom de blir stjålet så lenge du tar vare på numrene på sjekkene du kjøper. Skriv derfor alle serienumrene opp på en liste som du oppbevarer adskilt fra selve reisesjekkene. I mer utviklede land kan du dessuten kjøpe reisesjekker underveis i banker, vekslingskontorer og på flyplasser.

Cash is king, heter det. Og det stemmer fortsatt i mange områder av verden. Noen land har bank- eller valutasystemer som ikke fungerer, der reisesjekker og især kredittkort ikke lar seg omsette i kontante penger. Da er som regel amerikanske dollar i kontanter utveien. Sjekk forholdene på forhånd før du legger i vei til land som er ustabile, svært fattige, avsidesliggende eller er i en overgansfase mellom planøkonomi og markedsøkonomi.

Uansett er det alltid smart å ha dollarsedler i reserve når du reiser i land utenfor den vestlige verden. Det er greit å ha dollarsedler til en verdi av rundt 1000 norske kroner i bakhånd. Veksle til deg en miks av éndollarsedler og litt større sedler. Éndollarsedlene bruker du til å betale for transport, måltider og så videre - samt til gebyrer og "gaver" som må betales underveis. Pass på at sedlene du får ikke er krøllete, men ser mest mulig ubrukte ut og er av en ny årgang. Nye og fine sedler blir alltid tatt best imot. De store sedlene bruker du hvis du må veksle til deg lokal valuta i banker eller vekslingskontorer. 20- og 50-dollarsedler gir ofte bedre vekslingskurs enn små sedler. Men på avsidesliggende steder i fattige land kan det være vanskelig å få omsatt større dollarsedler.

Til tross for at reisesjekker og kontanter fungerer best en del steder, betyr det ikke at du skal la minibankkortet ligge igjen hjemme. I de aller fleste land finnes det minibanker som aksepterer internasjonale kredittkort. I Vest-Europa, Nord-Amerika, i Australia og på New Zealand er plastkort absolutt det enkleste og mest anvendelige alternativet. Skal du på langtur til noen av disse landene bør du vurdere å ta med et ekstra kort, slik at du har et i reserve hvis det ene forsvinner eller slutter å fungere. Visa og Mastercard er de to mest utbredte selskapene. Cirrus-kort er også utbredt i mange land. Norsk Bank Accept-kort fungerer imidlertid ikke utlandet.

I mange vestlige land er dessuten et kredittkortnummer alfa og omega for å bestille hotell, leiebil eller organiserte turer. Ved å notere seg kredittkortnummeret ditt sørger selskapene for å ha en forsikring dersom du ikke møter opp til bestilt hotellrom eller kolliderer med leiebilen.

Også i litt mindre rike land, som for eksempel de nye EU-landene i det østlige Euopa, Latin-Amerika, Nord-Afrika, Sør-Afrika og Sørøst-Asia er minibanker utbredt. Men det er stor forskjell på dekningen i storbyer og turistområder - som Bangkok, Bali eller Cuzco der pengemaskinene ligger tett - og mer avsidesliggende steder der det kan være flere timer å reise til nærmeste minibank. Derfor anbefaler vi sterkt reisesjekker og kontater som reservepenger i land der den allmenne rikdommen ikke er like stor som i vesten.

Bruk av plastkort i minibank gir normalt god vekslingskurs. Men det følger med gebyrer. I Norge er det ikke uvanlig at bankene trekker deg for 25 kroner + en halv prosent av beløpet når du tar ut penger i utlandet. Dette blir det fort mye penger av. Skal du oppholde deg i flere måneder i ett og samme land, kan du vurdere å opprette en brukskonto i landet du er i.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Både ja og nei til kredittkort

Bruk av kredittkort på reisen kan spare deg for penger, men disse kortene har også klare ulemper for backpackere.

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no