Temaguide:

Samarbeidspartnere:

Altomreiser.no - Norges største reiseguide

Både ja og nei til kredittkort

Bruk av kredittkort på reisen kan spare deg for penger, men disse kortene har også klare ulemper for backpackere.

Redaktør Bjørn Erik Sætten i Dine Penger anbefaler overfor VG å betale mest mulig med kredittkort når du er på reise i utlandet. Det er sikrest og enklest. Når du betaler med kredittkort som Mastercard eller lignende får du bedre kurs enn om du veksler inn kontanter ved et vekslingskontor. Bruker du kortet ditt til varekjøp er det som regel gebyrfritt.

Andre fordeler: Du får samme kurs uansett hvor du er i verden. Kursen fastsettes av kortselskapene daglig, og det brukes en såkalt midtkurs som ligger midt mellom kjøps- og salgskursen for valuaten. Kredittkort er dessuten greit å bruke når det kreves depositum ved bestilling av hotell eller bruk av leiebil. Bruker du debetkort som er knyttet direkte til kontoen din, som det vanlige norske VISA-kortet normalt er, vil et slikt depositum bli låst på kontoen din og saldoen blir tilsvarende mindre. Med kredittkort får du ikke dette problemet. Hvis du har betalt hoveddelen av reisen med kredittkortet, får du også reiseforsikring inkludert i kortet.

Fordelene som er listet opp ovenfor gjelder kredittkort som Mastercard, American Express, Diners osv. Mastercard er utbredt i Norge, og er etter Ryggsekk.coms mening smart å ta med seg som et alternativ. Fortsatt anser vi det vanlige VISA-kortet, knyttet direkte til bankkontoen din, som betalingskort nr 1 for backpackere. Ved bruk av VISA/debetkort til varekjøp oppnår du dessuten mange av de samme godene som ved bruk av kredittkort: Du får god kurs og gebyret er lavt.

Kredittkort har fire ulemper for backpackere, slik Ryggsekk.com ser det:
For det første får du en regning hjem i posten som du må betale. Er du på tur i flere måneder kan dette lett skape problemer hvis du ikke gjøre avtale med kortselskapet på forhånd. Ikke særlig morsomt om kortselskapet kjører inkassosak mot deg mens du slapper av på stranda i Brasil.

Dessuten har kredittkortene en grense for hvor mye penger du kan belaste på kortet, en såkalt kredittgrense. Er du student uten fast inntekt er denne grensen kanskje bare 10 000 kroner. Dermed kan du ikke ha mer enn 10 000 kroner utestående hos kortselskapet, en uheldig begrensning for deg som har spart opp penger lenge for å reise på langtur.

Videre tar kredittkortselskapene ofte høye gebyrer ved uttak i minibank. Vel, VISA-kortet har også ofte et surt gebyr ved bruk i minibank, men kredittkort er normalt enda dyrere. Som backpacker tilsier all erfaring at minibankuttak er en viktig kilde til kontanter underveis.

Til slutt: I mange land er det bare dyrere forretninger og hoteller som aksepterer kort. Som ryggsekkturist vil du nettopp skygge unna disse stedene og heller velge de små, lokale foretakene.

Konklusjonen er derfor at du først og fremst bør sørge for et normalt VISA-kort som er knyttet til bankkontoen din. Som en backup er det smart å ta med Mastercard eller lignende. I tillegg: På reise utenfor Vest-Europa, Nord-Amerika, Japan, Australia, New Zealand og noen få andre rike land, mener vi fortsatt at reisesjekker og/eller kontanter er nødvendig å ha i bakhånd. Jo lenger utenfor allfarvei du reiser, jo større er behovet for disse "gammeldagse" betalingsmidlene.
Andre artikler som er relevant for denne saken
Relaterte artikler:
Billigere å veksle valuta

Et nytt vekslingskontor for reisevaluta gir lenge etterlengtet konkurranse og lavere priser på utenlandske kontanter og reisesjekker.

Finn riktig reisebudsjett

Skal du på langtur er det smart å sette opp et budsjett. Vi gir deg hjelp til å finne ut hvor mye penger du må regne med å bruke når du skal ut og reise.

Kort eller kontant?

Hvilke betalingsmidler fungerer best når du er på reise?

Annonsere på Backpacker.no
Annonsere på Backpacker.no